Mainos

Kivistö erosi JSN:n johdosta

Julkisen sanan neuvoston puheenjohtajan paikalta eroava Kalevi Kivistö syyttää Ylen A-studiota painostuksesta. A-studio väitti edellisviikolla Kivistön olleen "rähmällään" entiseen Itä-Saksaan.

Ministeri Kalevi Kivistö on eronnut Julkisen sanan neuvoston (JSN) puheenjohtajan paikalta. Tehtävää hoitavat nyt varapuheenjohtajat Matti Rönkä ja Jari Lindholm.

Kivistö ilmoitti erostaan Julkisen sanan neuvoston kannatusyhdistykselle kirjeellä.

Kivistö syyttää Yleisradion A-studiota painostuksesta. Kivistön mukaan pari viikkoa sitten lähetetty A-studion ohjelma ja sitä edeltäneet tapahtumat johtivat hänen eroonsa JSN:n puheenjohtajan paikalta.

A-Studio raportoi edellisviikolla, että SKDL:n puheenjohtajana toiminut Kivistö olisi ollut rähmällään entiseen Itä-Saksaan. Väitteensä se perusti DDR:n kommunistipuolueen asiakirjoihin.

Kivistön mukaanhänen oli mahdotonta enää jatkaa neuvoston johdossa ohjelman johdossa.

- On hyvin vaikea kohdella toimituksia tasapuolisesti, jos jonkin toimituksen osalta joutuu ratkaisua tehdessään ottamaan huomioon sen, että siitä saattaa tulla henkilökohtaisia seurauksia. JSN:ssä on voitava toimia ilman painostusta, ja painostukseksi minä tämän koin, Kivistö sanoi.

Kivistön mukaan hän sai jo ennen ohjelman lähetystä viitteitä siitä, että raportti kohdistuisi hänen henkilöönsä. Kivistö ei kuitenkaan harkitse jatkotoimia A-studiota vastaan.

- Jatkotoimeni oli tämä: vetäytyminen.

Langettava sisarohjelmalle viime vuonna

JSN antoi langettavan ratkaisun Ylen A-piste -ohjelmalle viime vuonna. Ohjelma käsitteli suomalaisten ja neuvostoliittolaisten poliitikkojen yhteydenpitoa vuonna 1986. Kantelun teki pääjohtaja Erkki Liikanen. Hänen mielestään A-piste ei antanut hänelle mahdollisuutta tulla kuulluksi ohjelmassa.

Kivistö uskoo, että neuvoston päätös oli A-studion nyt lähettämän raportin taustalla. Tilanteesta tekee hieman erikoisen se, että A-pisteen jakso oli jatkoa A-studion samasta aiheesta hieman aiemmin tekemälle ohjelmalle. Liikanen kanteli myös A-studiosta neuvostolle, mutta sillä kertaa päätös oli vapauttava.

Yleisradiossa hämmästellään

Ylen ajankohtaisohjelmien vastaava tuottaja Ari Korvola kummeksuu Kivistön väitteitä painostuksesta. Korvola mukaan A-Studion ohjelmassa oli kyse normaalista kaivuutyöstä ja arkistojen avautumisesta.

- Jos tehdään ohjelmia, jotka liittyvät yhteiskunnalliseen keskusteluun - arvioidaan esimerkiksi historiaa ja päätöksentekijöiden toimintaa - niin miksi joidenkin pitäisi olla immuuneja? Korvola ihmettelee.

- Hän on ollut päätöksentekijä aikoinaan, ja eikö johtavien poliitikkojen pidä kestää kritiikkiä? Mutta se on vaikeaa, tietysti.

Uuden puheenjohtajan haku alkaa

JSN:n kannatusyhdistyksen puheenjohtaja Arto Nieminen sanoo, että neuvoston toiminta jatkuu normaalisti Kivistön erosta huolimatta.

Kivistö valittiin JSN:n johtoon vuonna 2005 ja hänellä olisi ollut kaudestaan jäljellä vielä noin vuosi. Häntä edelsi entinen Euroopan oikeusasiamies Jakob Söderman.

Kivistön lähdöstä Nieminen on pahoillaan.

- Pidän valitettavana, että noin monen vuoden takaisista ja henkilökohtaisista syistä päädytään tällaiseen ratkaisuun, Nieminen sanoo.

Uuden puheenjohtajan etsintä alkaa saman tien. Puheenjohtajisto kokoontuu sattumalta jo huomenna ja kannatusyhdistyksen hallitus perjantaina.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.