Mainos

Kiviniemi: Tästä selvitään

"Tottakai yleisasenne on sellainen, että tästä selvitään", kommentoi pääministeri Mari Kiviniemi EU-huippukokouksen ensimmäisen päivän talouskeskusteluita.

- Ei ollut tappiomielialaa. Ollaan valmiita tekemään ratkaisuja, joita tänäänkin on tehty, Kiviniemi jatkoi.

EU-johtajat vahvistivat eilen valtiovarainministerien päätöksen vuonna 2013 voimaan astuvasta talouden kriisimekanimista. Se kertoo, miten toimitaan, jos jokin maa ajautuu konkurssin partaalle. EU-johtajat hyväksyivät myös tämän uudistuksen vaatiman muutoksen EU:n perussopimukseen. Muutaman lauseen lisäys ei vaadi kansanäänestystä yhdessäkään EU-maassa.

- Hyvin yksimielisiä oltiin siitä, että tehdyt päätökset ovat erittäin tärkeitä. Ja myös siitä, että yksittäisten jäsenmaiden pitää harjoittaa järkevää talouspolitiikkaa, Kiviniemi kertoi työillallisen päätyttyä puolen yön aikaan.

Kiviniemi kieltäytyi kertomasta lehdistötilaisuudessa talouskeskustelun yksityiskohdista. Hän totesi esimerkiksi Euroopan keskuspankin johtajan tilannekatsauksesta vain, että "hän esitteli EKP:n näkemyksiä ajankohtaisista talouskysymyksistä".

Luxemburgin pääministeri ja euro-ryhmän johtaja Jean-Claude Junker kertoi ottaneensa neuvotteluissa jälleen esiin ajatuksen euromaiden yhteisistä joukkovelkakirjalainoista. Niiden avulla voitaisiin saada tuloja pulassa oleville euromaille. Osa asiantuntijoista katsoo, että yhteiset joukkokirjalainat myös osoittaisivat markkinoille, että euro on todellakin tullut jäädäkseen.

Suomi ja eräät muut maat vastustavat ajatusta.

- Suomi on aina ollut terveellä tavalla itsekäs. On selvää, että tästä tulisi kielteisiä korkovaikutuksia. Sitä kautta oltaisiin myös selkeästi yhteisvastuussa ja sitä ei haluta, Kiviniemi linjaa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.