Mainos

Kiviniemi lupaa uusia myönnytyksiä jätevesikiistassa

Pääministeri Mari Kiviniemi (kesk.) lupaa, että keskusta ja hallitus ovat valmiit muuttamaan kiistaa herättänyttä jätevesiasetusta ja lakia siten, että "asia järjestyy kohtuullisella tavalla".

Kiviniemi kirjoittaa verkkosivujensa blogissa, että asian oletettiin olevan jo kunnossa, kun hallitus oli lisännyt neuvontaa ja sopinut eräistä lievennyksistä. Muutosten takana olivat kaikkien hallituspuolueiden eduskuntaryhmät. Ehdotukset ovat nyt eduskunnan käsittelyssä.

- Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, että on uusia muutostarpeita, Kiviniemi toteaa perjantaina ilmestyneessä kirjoituksessaan.

Pääministerin kirjoitus on sävyltään silmiinpistävän nöyrä ja rauhoitteleva eikä laatuaan aivan tavanomainen. Harvemmin pääministerit ilmoittavat julkisesti, että heidän hallitustensa päätöksiä ja esityksiä sopii muuttaa eduskunnan käsittelyssä.

Kiviniemen mukaan muutokset tehdään kuullen perustuslaki- ja ympäristövaliokuntien kantoja. Ne arvioivat parhaillaan jätevesiasetukseen ehdotettuja lievennyksiä.

Haja-asutusalueiden kotitalouksien jätevesiremonteille on ehdotettu pari vuotta lisäaikaa ja 68 vuotta täyttäneille vapautusta remonteista. Pidempikin lisäaika on mahdollinen, jos asukas on sairas tai työtön.

Jätevesikaivojen pakkoremontit ovat nostattaneet äänekästä nurinaa ja asia kuohuttaa harvinaisen kovasti myös keskustan oman väen piirissä.

"Kansalaisia kuunnellaan"

Kiviniemen mielestä ihmisten vaatimukset ja tuntemukset asiassa ovat ymmärrettäviä ja oikeutettuja.

- Jos asetuksen vaatimukset koetaan kohtuuttomiksi, se vie pois pohjaa asetuksen olemassaolon oikeutukselta, hän kirjoittaa.

Kiviniemi kirjoittaa olevansa "puolueen puheenjohtajana" sitä mieltä, että keskustan on kuunneltava kansalaisilta tulevaa palautetta.

- Meillä on oltava valmius korjata ja muuttaa asioita, kun siihen on tarvetta.

Kiviniemi tulee toisella tyylillä

Myös ympäristöministeri Paula Lehtomäki (kesk.) on vakuuttanut valmiuttaan kuulla eduskunnan valiokunnan kantoja asiassa, vaikka muuten hän on puolustanut voimakkaasti jätevesiremontteihin pakottavaa asetusta.

Tyyliero on kuitenkin selvä. Lehtomäen puolustuspuheista on täysin puuttunut se nöyryys, jolla pääministeri nyt kommentoi jupakkaa.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.