Kivikirkon kansa - Etelä-Pohjanmaan historiaa teatterin keinoin

Isonkyrön historiallisen kivikirkon maisemissa esitetään toista kesää näytelmää "Kivikirkon kansa". Se kertoo tapahtumia eteläpohjalaisten elämästä 1500-luvun lopulta Suomen itsenäistymiseen asti.

Isonkyrön vanha kivikirkko on todistanut monta historiallisesti merkittävää tapahtumaa. Muun muassa Nuijasotaan johtanut isokyröläisten talonpoikien kapina alkoi juuri siellä vuonna 1596. Onkin luonnollista, että näytelmä esitetään juuri kirkon "markilla". Se oli itse asiassa ohjaaja Manne Heikkilän ehto. Myös läheisen kotiseutumuseon rakennukset ympäristöineen imaisevat katsojan luonnollisella tavalla oikeaan aikakauteen.

-Näytelmä kuvaa eteläpohjalaisuuden ydintä: uskoa oikeuden voittoon, pelottomuutta taistella vääryyttä vastaan, horjumatonta uskoa itseen ja oman asian oikeutukseen, kuvaa Aaro Harju käsiohjelmassa. Harju on käsikirjoittanut näytelmän Artturi Leinosen teosten pohjalta.

Tarkkaan historian kuvaukseen näytelmä ei pyri, vaan ajat ja paikat ovat osittain fiktiivisiä. Sopivasti huumorilla höystettynä se esittelee poikkileikkauksen pohjalaisuuden olemuksesta.

-Tämä ei ole oikeastaan kesäteatteria, vaan historian kerrontaa paikkakunnan jäljelle jääneitten ihmisten voimin, sanoo näytelmässä Vöyrin kirkkoherraa esittävä Matti Kivinen.

Vanhan kirkon tantereella tömistääkin 111 harrastajanäyttelijää ja joukko hevosia.

(MTV3)

(Huomenta Suomi 04.07.2003)

Lue myös:

    Uusimmat