Kivikeskus etenee aikatulussa

Juukaan Pohjois-Karjalaan vireillä oleva Suomen Kivikeskus etenee aikataulussa. Kivikeskuksen tilasuunnitelma on valmis ja yhteensä 25 miljoonan markan investointien rahoitusneuvottelut ovat loppusuoralla. Neuvottelut valtion erillisrahoituksesta ovat menossa. Rakentamisen uskotaan alkavan keväällä 2002.

Kivikeskuksen tavoitteena on kehittää suomalaisen luonnonkiven jalostustoimintaa. Suunnitelmien mukaan Kivikeskuksesta tulisi osa Joensuun Tiedepuisto Oy:n hallinnoimaa Pohjois-Karjalan osaamiskeskusta, johon tällä hetkellä kuuluvat Itä-Suomen Muovi- ja metallikeskus sekä puualan osaamiskeskus Puugia. Kivikeskus-hankkeessa ovat mukana myös Valtion teknillinen tutkimuskeskus VTT, Geologian tutkimuskeskus GTK ja Taideteollinen korkeakoulu.

Juuan Nunnanlahteen sijoittuvaan Suomen Kivikeskukseen tulee puolueeton kivialan tutkimus- ja palveluyksikkö Stone Pole Oy. Sen tehtävänä on luonnonkivialan testaus- ja koulutustoiminta sekä osallistuminen EU:n standardointityöhön. Keskuksen sijoittuvat lisäksi geologinen näyttely, vuolukiven kulttuurihistoriaa esittelevä kivitaidenäyttely sekä ympäristökivituotteita esittelevä kivipuisto.

Kivikeskuksen tavoitteena on kaksinkertaistaa nykyisen Juuan Kivikylän kävijämäärä vuoteen 2006 mennessä. Viime vuonna Kivikylässä vieraili 150 000 matkailijaa. Suomen Kivikeskus -ohjelman taustalla on Juuan kivimuseo- ja kivikyläsäätiö. Sen perustajia ovat Tulikivi Oyj, Juuan kunta ja teollisuusneuvos Reijo Vauhkonen.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja