Kiusatut nuoret eivät kerro aikuisille

Vanhemmat ovat useimmiten tietämättömiä lastensa kokemista turvattomuuden tunteista. Mannerheimin Lastensuojeluliiton tänään julkistaman kouluviihtyvyyskyselyn mukaan nuoret kokevat, ettei aikuisille kannata kiusaamisesta kertoa.

Lähes joka kolmas kiusatuista lapsista ja nuorista ei kerro asiasta kenellekään, sillä ei usko siitä olevan mitään hyötyä. Toistuvasti kiusaamista kokeneista nuorista 46 prosenttia ei ole puhunut asiasta vanhemmilleen.

Koska nuoret eivät kerro kiusaamisesta, vanhemmat uskovat nuorten ympäristön olevan turvallisempi kuin se käytännössä on. Vanhemmat olisivat valmiita toimimaan koulun kanssa yhteistyössä, mutta heille ei läheskään aina ole selvää, miten kiusaamiseen koulussa puututaan. Puolet vanhemmista ei tiedä onko oman lapsen koulussa käsitelty kiusaamista.

Kyselyn mukaan kiusatun paras puolustaja onkin oma kaveri. Noin kolme neljästä kiusatusta oli saanut apua tilanteeseensa, missä kaveri oli noussut puolustamaan kiusattua. MLL muistuttaakin, että ystävyyssuhteet suojaavat lasta ja nuorta kiusaamiselta, minkä vuoksi koulun tulisi tukea nuorten kaverisuhteita ja huomioida yksinäisten oppilaiden tukeminen kaikessa toiminnassa.

Seksuaalista häirintää esiintyy paljon

Kiusaamiseen liittyy usein fyysistä väkivaltaa ja hyvin yleisesti seksuaalista häirintää.

Kyselyssä havaittiin lisäksi, että nekin oppilaat, jotka eivät pidä itseään kiusattuina, kokevat seksuaalista häirintää.

MLL:n mukaan kouluissa tulisikin puhua tasa-arvosta, toisten kunnioittamisesta ja jokaisen oikeudesta fyysiseen ja psyykkiseen koskemattomuuteen.

Koulun ulkopuolella kiusaaminen jatkuu vielä netissä

Kiusaaminen voi loppua koulussa, kun siihen puututaan, mutta jatkua sitten netissä. Osa netissä tapahtuvasta kiusaamisesta tapahtuu nimimerkin suojassa siten, että kiusattu ei itsekään tiedä, ovatko kyseessä samat kiusaajat kuin koulussa. Silti netissä kiusatuista selvästi yli puolet tiesi kiusaajien olevan oman koulunsa oppilaita.

- Opettajien ja vanhempien olisi tärkeä tutustua nuorten netin käyttöön ja kiusaamisen uusiin muotoihin verkossa, jotta nuoret eivät jäisi yksin. Verkossa tapahtuvaa kiusaamista ja häirintää tulisi käsitellä oppitunneilla ja vanhempainilloissa. Nuoren kannalta on sama, missä kiusaaminen tapahtuu. Sen lopettaminen on aina aikuisten vastuulla, sanoo MLL:n nuorisotyön päällikkö Juuso Peura.

Mannerheimin Lastensuojeluliitto kartoitti kyselyllä yli 15 000 12-19-vuotiaan lapsen ja nuoren ajatuksia kiusaamisesta. Vanhempien näkemyksiä lasten hyvinvoinnista selvitettiin Taloustutkimuksen toteuttamalla kouluhyvinvointitutkimuksella, johon vastasi yli 1000 vanhempaa.

(MTV3)

KIUSAAMINEN ON MYÖS ERISTÄMISTÄ

Lue myös:

    Uusimmat