Kissanomistajat jaettiin viiteen joukkoon – lue lista ja katso, mihin niistä kuulut!

Näin leikkaat kissan kynnet 1:41
Näin leikkaat kissan kynnet! Katso hoito-ohje videolta.

Miten suhtaudut kissasi ulkoiluun? Selvitys löysi viisi erilaista kissanomistajatyyppiä.

Exeterin yliopiston mukaan kissanomistajia on monenlaisia – tarkalleen ottaen viittä eri tyyppiä! Mihin kategoriaan itse kuulut?

Mitä ajattelet kissasi ulkoilusta?

Yliopiston selvityksessä tutkittiin brittejä, joilla on kissa, kertoo Science Daily. Selvityksessä oli mukana 56 kissanomistajaa, joista osa asui maalla, osa kaupungissa. Ajatuksena oli selvitellä, miten omistaja suhtautuu kissan saalistusvaistoon ja ulkoiluun.

Selvitys on osa projektia, jossa etsitään ympäristönsuojelumallia, jossa kaikki niin sanotusti voittaisivat. Saarivaltion miljoonat vapaana ulkoilevat kissat voivat verottaa lintujen ja pikkueläinten kantoja saalistuksellaan.

Suomen järjestyslaissa ei ole säädetty velvoitetta pitää kissaa kytkettynä taajama-alueella. Omistaja on kuitenkin vastuussa lemmikistään, ja jos kissa liikkuu vapaana, on mahdotonta valvoa, missä se käy. Omistaja vastaa kissan aiheuttamista vahingoista. Birdlife Suomi muistuttaa, ettei kissa kuulu Suomen luontoon.

Selvityksen myötä kävi ilmi, että kissaihmiset voidaan jakaa seuraaviin luokkiin:

  1. Tunnollinen hoitaja on huolissaan kissan vaikutuksista luontoon ja kokee niistä jonkinlaista vastuuta
  2. Huolestunut suojelija keskittyy kissansa turvallisuuteen
  3. Sietokykyinen vartija ei varsinaisesti pidä kissan saalistustavoista, mutta uskoo, että kissan on tärkeää päästä ulos
  4. Asioihin puuttumaton vuokraisäntä ei ole tietoinen kissojen vaeltelun ja saalistuksen aiheuttamista ongelmista
  5. Vapauden puolustaja vastustaa rajoituksia kissan käytökseen

"Vain yksi omistajatyyppi piti saalistusta positiivisena"

Moni vastusti rajoituksia kissan ulkoiluun, mutta silti suuri osa omistajista esimerkiksi piti kissan kotiin tuomia, kuolleita eläimiä epämiellyttävinä.

– Vaikka havaitsimme laajan skaalan mielipiteitä, suurin osa brittikissanomistajista arvosti kissan pääsyä ulos ja vastusti ajatusta siitä, että kissa pidetään sisällä saalistamisen estämiseksi, tutkimusta johtanut Sarah Crowley sanoo.

– Kuitenkin vain yksi omistajatyyppi piti saalistusta positiivisena, mikä vihjaa, että muut saattaisivat olla kiinnostuneita vähentämään sitä jollain tavalla.

Moni ripustaakin kissansa pantaan kellon, joka varoittaa pieneläimiä kissasta. Tutkijoiden toiveena on löytää tapa, jolla kissojen tuomia haittoja voitaisiin ehkäistä niin, että se ei aiheuta närää omistajissa.

Selvitys julkaistiin Frontiers in Ecology and the Environment -julkaisussa.

Lue myös:

    Uusimmat