Kirsti on matkustanut koronan aikana useita kertoja Portugaliin ratsastamaan – tuttujen murskakommentit järkyttävät: "Ihmisiä voi kuolla sun takia"

0:51
Espoolainen Kirsti käy koronasta huolimatta usein Portugalissa omistushevosensa luona – kaikkia matkustus ei miellytä.

Espoolaisen Kirsti Lindforsin intohimo on ratsastus. Sinänsä harrastuksessa ei ole mitään ihmeellistä, mutta Kirstin reissut suuntautuvat Portugaliin, jossa hänellä on oma hevonen. Edes koronapandemia ei ole tätä estänyt, mutta kommentit tutuilta ovat järkyttäneet.

Kirsti ihastui paikkaan ensisilmäyksellä: upeita hevosia, mahtavat puitteet ja vain parinkymmenen kilometrin ajomatkan päässä Lissabonista. Sellaisena Kirsti näki Morgado Lusitano -nimisen ratsastustilan vuonna 2017.

Sen jälkeen suhde paikkaan on vain syventynyt, ja joulukuussa 2019 Kirsti hankki tilan kasvattaman 3,5-vuotiaan orin. Hevonen asuu tilalla, jossa sitä koulutetaan ammattimaisesti kouluratsastukseen. Kirstin suunnitelmiin kuului käydä kerran kuukaudessa pitkä viikonloppu tilalla seuraamassa hevosen edistymistä sekä tietenkin ratsastamista, mutta sitten iski koronavirus. 

Viime vuoden tammikuussa Kirsti istui lentokoneessa paluumatkalla Portugalista. Lähtöpäivänä hän oli lukenut koronaviruksesta ensimmäisen kerran.

– Lentokoneessa yritin pitää kaulahuivia kasvojeni edessä.

"Enhän minä vaan saanut..."

Seuraavan kerran helmikuussa mukaan oli jo otettu apteekista ostetut kasvomaskit. Maaliskuuksi suunniteltu matka peruuntui asiakkaalla todetun koronaviruksen takia, ja sen jälkeen alkoikin sulku, joka hiljensi kaiken matkustamisen käytännössä kuukausiksi.

Omaa hevostaan Kirsti ei päässyt näkemään pitkiin aikoihin, mutta ikävää lievensi tallin lähettämät valokuvat ja videot.

Viimeisimmältä matkalta hän palasi torstain ja perjantain välisenä yönä. Ennen lähtöä hän teki koronatestin Portugalissa ja myös Suomeen palatessa hän meni testiin, vaikka taskussa olikin negatiivinen testitulos Portugalista.

– Nyt kahdella viimeisellä reissulla on voinut tehdä kunnolliset covid-testit. Ensimmäiset reissut olivat sellaisia, että kuunteli keuhkojaan, enhän minä vaan saanut, Kirsti sanoo. 

Nyt takana on seitsemän reissua, eikä hän ole sairastunut koronavirukseen.

Kymmeniä haukkumaviestejä Facebookissa

Kirsti on kertonut avoimesti Facebookissa hevosestaan sekä matkoistaan Portugaliin, ja joillekin tämä on ollut liikaa. Varsinainen raivo puhkesi kesällä, kun Kirsti oli tehnyt jälleen yhden matkan.

– Se palaute oli murskaavaa. Kommentteihin on tullut rajua juttua, mutta vielä pahempaa oli yksityisviestien kautta tullut haukkuminen.

Töitä Kirsti tekee yritysjohdon konsulttina ja hän on tottunut vaikeisiin tilanteisiin.

– Ajattelin, että kestän mitä vaan. Mutta oli se jännä, kun tuli kymmeniä haukkumaviestejä. Sulla ei ole arvoja, sä et kunnioita toisten elämää, sä riskeeraat ihmisten elämän, ihmisiä voi kuolla sun takia, Kirsti luettelee.

Viestejä sateli muutaman viikon ajan.

– Silloin huomasin, että minunkin mieli alkaa mennä maahan.

Hän myös luki ja vastasi kohteliaasti jokaiseen saamaansa viestiin.

Kirsti korostaa, että matkustaessa sekä hevostilalla turvallisuusohjeista huolehditaan äärimmäisen tarkasti. Tilalla voi majoittua ja syödä, joten Kirsti ei lentokentän lisäksi liiku muualla. 

– Seison täysin tekojeni takana. Olen tosi varovainen, ratsastustilalla ollaan tosi varovaisia. Asiat tehdään täysin kaikkia lakeja, sääntöjä ja hyvää etiikkaa noudattaen. Haluan elää omien intohimojeni kautta. Tehdä niitä asioita, jotka ovat minulle tärkeitä, niin kauan kun ne eivät muita haittaa.

"Matkustaminen on turvallista"

Itse matkustamista Kirsti pitää turvallisena. Moneen maahan tarvitaan negatiivinen koronatestitodistus ja esimerkiksi lentokoneissa on maskipakko.

– On ihan eri asia mennä rantalomalle ulkomaille, käydä eri ravintoloissa syömässä kuin se, että menevät kakkosasuntoonsa tai minä hevostilalle, koska olen vain siellä.

– Kaikkihan on siitä kiinni, mitä teet siellä kohteessa. Voit käyttäytyä niin, että saat tartunnan tai voit pitää huolta siitä, että et saa tartuntaa. Samoin voit toimia kotimaassakin.

Kirsti sanoo, että hän elää Suomessakin hyvin karanteeninomaisissa olosuhteissa.

– Ravintolassa kävin viimeksi syyskuun lopussa.

Seuraavan kerran Portugali kutsuu huhtikuussa, kun Kirstin hevonen täyttää viisi vuotta.

Jokaisella on oikeus lähteä Suomesta – tarpeetonta matkustamista vältettävä

Hallitus suosittelee välttämään kaikkea tarpeetonta matkustamista ulkomaille. Matkustamista Brasiliaan, Britanniaan, Etelä-Afrikkaan, Irlantiin ja Portugaliin suositellaan välttämään kokonaan. Jokaisella on kuitenkin oikeus lähteä Suomesta, ellei oikeutta ole lailla rajoitettu.

Jos suunnittelet matkaa ulkomaille, ota huomioon, että maat voivat rajoittaa maahantuloa. Tarkista ajantasaiset maahantulosäädökset ennen matkaa kohdemaasi viranomaisilta, esimerkiksi kyseisen maan lähimmästä edustustosta.

Sinun kannattaa myös selvittää etukäteen, vaaditaanko maahan tulevilta etukäteen negatiivinen koronatestitulos.

Joissain maissa vaaditaan esimerkiksi negatiivinen tulos PCR-testistä tai antigeeninosoitustestistä. Joissain maissa vaaditaan lisäksi myös negatiivinen IgM vasta-ainetestitulos. 

Ennen matkaa varmista myös matkavakuutuksesi voimassaolo ja kattavuus. Tällä hetkellä on erityisen tärkeää tarkistaa, että vakuutussuoja on tarpeeksi kattava myös pandemiatilanne huomioiden. Ulkoministeriö suosittelee aina tekemään matkustusilmoituksen osoitteessa matkustusilmoitus.fi.

Lähde: THL ja ulkoministeriö 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja