Kirsi Ihalainen oli mukana myös opettajien edellisessä lakossa 38 vuotta sitten: "Näillä palkoilla opettajia on muutaman vuoden kuluttua vaikea saada"

Lakkovahdit Helsingissä:"Jatkossa on vaikea löytää opettajia, jos palkat ovat tämmöiset" 3:47
Lakkovahdit Helsingissä: "Jatkossa on vaikea löytää opettajia, jos palkat ovat tämmöiset"

Lakkoilu opettajien piireissä on harvinaista. Edellisen kerran opettajat olivat lakossa keväällä 1984.

Opettajien lakko on sulkenut koulujen ovia tänään kymmenessä kaupungissa. Opettajat vaativat itselleen parempaa palkkaa ja hyviä työoloja.

Kruununhaan yläasteen erityisopettaja Kirsi Ihalainen sanoo, että näillä palkoilla opettajia on muutaman vuoden kuluttua vaikea saada.

– Luokkaopettajan työmäärä esimerkiksi aineenopettajan työmäärän verrattuna on aika iso. Kuuden vuoden opiskelun jälkeen luokanopettajan alkupalkka on 2 700 euroa kuukaudessa. Helsingissä sillä summalla on aika vaikea tulla toimeen. Meidän on vaikea saada opettajia tänne muutaman vuoden kuluttua, jos palkat ovat näin alhaiset.

Ihalaisen mukaan opetus on vuosien myötä muuttunut niin, että sekä oppilaat kuin vanhemmat odottavat tosi yksilöllistä apua ja kohtaamista.

– Ennen me opetettiin luokkia ja ryhmiä. On myös kysymys opetuksen resursseista. Teemme töitä isoissa ryhmissä. Toivon, että tällä saadaan palkka hilattua ylöspäin nuorille aloittaville opettajille. Tämä on meidän vanhojen konkarien velvollisuus parantaa opettajien työoloja ja palkkaa.

Opettajat olivat lakossa edellisen kerran 38 vuotta sitten. Tuolloin lakossa oli myös ensimmäistä lukuvuottaan Helsingissä opettajana työskennellyt Ihalainen.

– Olin pienellä koululla lakkovahtina, ja ihmettelin, mitä touhua tämä on. Muistan, että joukkovoima oli yhtenäisempää silloin.

Lue myös:

    Uusimmat