OAJ: Kovaa painostusta ja kymmeniä räikeitä yrityksiä murtaa lakkoa, poliisille tehty useita tutkintapyyntöjä – "Työnantajat ovat unohtaneet, mitä lakko tarkoittaa"

Kunta-ala lakkoilee – jalkaudumme seuraamaan 8:37
Lakko alkoi: Näin lapsiaan tuovien vanhempien jonottaminen sujui ovensa auki pitäneellä päiväkodilla – "Oli pitkä jono"

Opetusalan ammattijärjestö OAJ:n ihmiset ovat tuohtuneet kymmenistä lakon murtamisyrityksistä, joissa ollaan ammattiyhdistysliikkeen oikeuksien ytimessä.

– Lakkoa on yritetty räikeillä tavoilla murtaa kymmeniä kertoja. Kovinta painostusta on kohdistunut koulujen rehtoreihin, päiväkodin johtajiin ja esihenkilöihin, joita olemme liitosta joutuneet tukemaan. Heille on todettu, että aseman kannalta kannattaisi hoitaa nämä tehtävät. Lakosta ei saa koskaan koitua yksittäiselle työntekijälle mitään seuraamuksia, toteaa järjestöpäällikkö Jenni Arnkil OAJ:sta.

Arnkil muistuttaa, että nyt liikutaan AY-oikeuksien ytimessä.

– Edellisestä OAJ:n kunta-alan lakosta on jo 38 vuotta, joten näyttää siltä, että työnantajat ovat unohtaneet, mitä lakko tarkoittaa. Työnantajat eivät muun muassa saisi kysyä, onko opetushenkilöstö jäämässä lakkoon. Arnkilin mukaan tätä on yritetty kiertää kysymällä, oletko tulossa töihin.

– Eihän keneltäkään kysytä päivän päätteeksi tavallisestikaan, oletko tulossa töihin huomenna?

OAJ on ilmoittanut lakosta kollektiivisesti ja työantajan tulisi varautua siihen. Eikä esimerkiksi kouluissa tai päiväkodeissa muulta henkilökunnalta voi edellyttää lakossa olevien töiden tekemistä.

– Esimerkiksi SuPerin jäsenet ovat nyt töissä eikä heitä saa pyytää tekemään lakonalaista työtä.

Räikeitä loukkauksia

Paikalliset aktiiviset järjestötoimijat ovat tehneet paljon ilmoituksia kymmenistä murtamisyrityksistä. Julkisalan koulutettujen järjestö JUKO on nostanut työtuomioistuimeen kanteen.

– JUKO on tehnyt poliisille useita tutkintapyyntöjä ainakin Helsingissä, Turussa, Rovaniemellä ja Vantaalla. Kyse on perusoikeuksien ja kollektiivisen vapausoikeuden eli lakko-oikeuden rikkomisesta.

Arnkilin mukaan opettajilta on yritetty vaatia, että etukäteen pitäisi antaa koululaisille tehtäviä tai etätehtäviä, mutta nämä eivät ole lakon aikana sallittuja.

– Lakkopäiviin sisältyviä tehtäviä henkilökunnan ei tule tehdä etu- eikä jälkikäteen. Jos kokeita on ilmoitettu lakkopäiviksi niitä ei saa pitää enää jälkikäteenkään eikä mitään töitä, mitä olisi tullut tehdä lakkopäivinä kuten, vaikka aiemmin tehtyjen kokeiden korjausta, lisää Arnkil.

OAJ:stä muistutetaan, että kokeet eivät ole ainut arviointitapa.

– Tämä lakko ei estä arviointia eivätkä arvioinnit jää lakon alle. Arvioinnissa voidaan käyttää aiemmin tehtyjä kokeita ja tuntiosaamista.

OAJ:n lakkoa ei jatketa 

Varmaa on, että OAJ:n lakko ei jatku suoraan ensi maanantain jälkeen, koska siitä pitäisi ilmoittaa kaksi viikkoa ennen lakon alkamista. Uusia toimenpiteitä kuitenkin suunnitellaan, ja esimerkiksi varhaiskasvatuksen opettajat ja muu päiväkodin henkilökunta voivat lakkoilla myös kesällä, jos sopuun ei päästä.

– Koulupäiviä ei tulla siirtämään kesäloman ajalle, koska se vaatisi sen, että opetussuunnitelman tavoitteet eivät toteudu. Meidän näkemyksen mukaan lakko ei estä tavoitteita toteutumista, mutta näistä tullaan yhdessä linjaamaan, kun sopuun päästään, sanoo Arnkil.

Lue myös:

    Uusimmat