Mainos

Kirkot ja koulut muuttuivat Ruandassa tappoareenoiksi

Liki miljoona ihmistä Ruandassa tappanut kansanmurha oli erittäin tarkasti ennalta suunniteltu. Kansanmurhaa tutkinut YK:n ex-sotilas, professori Philip Lancaster sanoi Porvoossa tänään, että kaikki yhteiskunnan tasot olivat mukana kansanmurhan toteuttamisessa.

Kansanmurhan uhreiksi joutuneita tutseja muun muassa kehotettiin hakeutumaan kirkkoihin, kouluihin, virastoihin ja muille julkisille paikoille turvaan. Tosiasiassa hutuhallinto halusi heidät paikkoihin, joissa heidät oli mahdollisimman helppo tappaa.

- Kirkkoihin luotettiin ja ajateltiin, että niistä saa suojaa. Totuus kuitenkin oli, että monin paikoin kirkon edustajat ilmoittivat tutseista ääriryhmille ja tappajat tulivat. En olisi valmis syyllistämään koko kirkkoa, mutta osa kirkkojen johtajista toimi poliittisten eikä uskonnollisten ajatustensa mukaisesti, Lancaster sanoi.

Kanadalainen Lancaster oli kansanmurhan aikaan Ruandassa YK:n Unamir-operaation tehtävissä, muun muassa sotilaskomentaja Romeo Dallairen avustajana. Hän kiersi joukkomurhapaikkoja ja tutki niitä pian tapahtumien jälkeen vuonna 1994. Pahimmilla paikoilla jopa kymmenet tuhannet tutsit saivat saman päivän aikana surmansa.

- En nähnyt yhtään joukkomurhaa, mutta näin niiden seuraukset. Niistä voi nähdä kaksi asiaa: ihmisten pahuuden ja sen, miten mielikuvituksellisilla tavoilla ihmisen voi tappaa.

Tutsit nähtiin muukalaisina

Lancaster oli maanantaina ensimmäinen asiantuntijatodistaja, jota Porvoon käräjäoikeus kuuli ruandalaismieheen liittyvässä joukkotuhontajutussa. Lancasterin mukaan on mahdoton nähdä mitään selitystä sille, miksi yhtä kansanryhmää alettiin pitää vihollisena.

- Voin ymmärtää, miten maanviljelijät saadaan tarttumaan viidakkoveitsiin tai nuijiin ja tappamaan naapurinsa. Mutta en voi ymmärtää, miksi sellaista tehdään.

Lancasterin mukaan tavallinen hutukansa saatiin nousemaan tutseja vastaan pelkoa lietsomalla. Kansan annettiin ymmärtää, että tutsit eivät ole ruandalaisia vaan muukalaisia, jotka alistavat hutut orjuuteen.

58-vuotiasta hutumiestä syytetään Porvoon käräjäoikeudessa joukkotuhonnasta tai vaihtoehtoisesti 15 murhasta. Mies on kiistänyt syytteet. Porvoossa oikeudenkäynti jatkuu tämän viikon torstaihin, minkä jälkeen oikeus matkaa Afrikkaan kuulemaan silminnäkijätodistajia.

(17.7)

(17.7)

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.