Mainos

Kirjolohi - pian herrojen herkku

Suomalaisten suosikkikala kirjolohi on kallistunut hurjasti alkuvuoden aikana. Monissa kaupoissa kirjolohen hinta on lähes kaksinkertaistunut muutamassa kuukaudessa.

- Täällä kaupan päässä joudutaan tinkimään omasta katteesta, että lohi kävisi edelleen kaupaksi, sanoo helsinkiläisen K-Supermarket Hertan kauppias Markus Ranne.

Kirjolohi seuraa lohen hintaa. Molemmat ovat maailmanmarkkinoilla nyt 40 prosenttia kalliimpia kuin vuoden alussa. Syynä ovat Chileä piinaavat kalataudit, jotka ovat romauttaneet maailman toiseksi suurimman lohenkasvattajan tuotannon lähes kokonaan.

Pakatun kalan markkinajohtaja Apetit Kala uskoo, että tilanne voi jatkua pitkäänkin. Chilen lohentuotanto pitää aloittaa aivan alusta.

- On mahdollista, että lohen ja kirjolohen hinnat pysyvät suhteellisen korkealla parikin vuotta, arvioi Apetit Kalan omistavan Lännen Tehtaiden toimitusjohtaja Matti Karppinen.

Kirjolohen ja lohen nopea kallistuminen suosii suomalaisia järvikaloja, sillä kalojen hintaero on kutistunut selkeästi.

- Siian, kuhan ja hauen myynti on kasvanut meillä reippaasti, kun hinta ei enää ohjaa niin paljon lohitiskille, Ranne sanoo.

Lohen hintapiikistä huolimatta suomalaiset eivät ole vähentäneet kalan syömistä. Esimerkiksi K-Supermarket Hertassa kalanmyynti on kasvanut noin 25 prosenttia viime vuodesta. Tästä kasvusta vain osa selittyy hintojen nousulla ja suurin osa sillä, että suomalaisten ruokapöydässä kala syrjäyttää yhä useammin lihan.

Katso Jussi Kärjen juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.