Kirjeenvaihtajan kommentti: Yhdysvallat kylpee koronarokotteissa – miten deltamuunnos silti kaataa väkeä sairaalakuntoon eri puolella maata?

Yhdysvalloissa koronarokotteita on ollut tarjolla jo pitkään yli tarpeiden jokaiselle amerikkalaiselle riippumatta siitä missä hän asuu. Amerikkalainen saa itse valita haluaako Pfizerin, Modernan vai Johnson & Johnsonin rokotteen. Rokotteen ottamalla voi saada myös palkinnoksi ilmaista kaljaa ja ruokaa. Silti Yhdysvaltain koronataistelu on törmännyt seinään, kirjoittaa Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Kun katsoo Yhdysvaltain koronatilannetta kokonaisuutena, kuolinluvut ja tartunnat ovat alhaisia. Kun katsoo erikseen maaseutua ja tiettyjä osavaltioita, tilanne muuttuu huolestuttavaksi.

Noin puolessa Yhdysvaltain osavaltioista tartunnat ovat kasvussa ja ainakin yhdeksässä on noussut myös sairaalahoitoa tarvitsevien määrä, selviää NPR-uutiskanavan ja John Hopkinsin yliopiston selvityksessä.

Osavaltioissa, missä tartunnat ja sairaalahoitoa tarvitsevien määrä oli kasvussa, rokotustaso oli alhaista.

Esimerkiksi Arkansasin osavaltion asukkaista on täysrokotettu vain reilu 30 prosenttia. Tartunnat ovatkin nouseet yli 100 prosentilla viimeisen kahden viikon aikana ja joissakin piirikunnissa jopa yli 2000 prosenttia.

Osavaltion sairaalahoitoa tarvitsevien määrä on kasvanut yli 40 prosentilla. Koronaan on myös kuollut Arkansasissa lähes 70 prosenttia enemmän asukkaita kahden viikon takaiseen tilanteeseen verrattuna. Huolestuttava tilanne on myös Lousianan, Oklahoman, Missourin ja Missisipin osavaltioissa.

– 93 prosenttia meidän kuolleista on rokottamattomia. He ovat rokottamattomia, jotka kuolevat ja joutuvat sairaalaan, painotti Missisipin osavaltion terveysviranomainen Thomas Dobbs WLBT-uutiskanavalle tällä viikolla.

Harvaan asutuilla seuduilla vain puolella rokote

Yhdysvaltain harvaan asutuilla alueilla keskimäärin vain 54 prosenttia aikuisista on ottanut ensimmäisen rokotteen. Kaupungeissa ainakin osittain rokotettuja on yli 70 prosenttia, vahvistaa Keiser Family Foundation kysely.

Kyselyssä erityisesti vähemmän koulutetut ja republikaanit suhtautuvat kielteisemmin koronarokotteeseen.

Vaikka tartunnat jylläävät pääosin republikaanijohtoisissa osavaltioissa, niin aina kuvernöörejäkään ei voi syyttää tilanteesta.

Esimerkiksi Arkansasin republikaanikuvernööri on vedonnut asukkaisiin on todennut, että osavaltio on kilpajuoksussa deltamuunnosta vastaan ja rokottaminen on ainoa keino selvitä. Paikkakunnasta riippuen deltamuunnos kattaa jopa 80 prosenttia uusista tartunnoista.

Suurissa demokraattien johtamissa kaupungeissa kuten esimerkiksi New Yorkissa ilmantuvuusluku 100 000 asukasta kohti on tällä hetkellä 2.

Mutta harvemmin asutulla republikaanien maaseudulla kuten Arkansanissa ilmantuvuus on 20 ja osassa piirikunnista ilmantuuvuus on yli 90. Asiantuntijat varoittavat, etteivät tartuntapesäkkeet jää paikalliseksi, vaan lopulta tartunnat ja sairaahoidon tarve kasvaa koko maassa, erityisesti rokottamattomien keskuudessa.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden aikoo lisätä rokotuspaikkoja työpaikoille. Biden vetoaa myös työnantajiin, että he antaisivat palkallisen sairauspäivän rokotetuille työntekijöille mahdollisia sivuoireita varten.

Sekä syrjäseudun että kaupunkilaisten kannalta on toivottava, että se auttaisi.

Muuten syksystä ja talvesta voi tulla jälleen synkkä ja traagista on, että se olisi vältettävissä.

Lue myös:

    Uusimmat