Yhdysvallat kärsii työvoimapulasta – amerikansuomalainen ravintoloitsija keksi ratkaisun ja hakemuksia alkoi sadella

Yhdysvalloissa kärsitään työvoimapulasta – jouten oleva Jessie:"Tienasin enemmän pandemian tuilla kuin mitä yleensä saan palkkana!" 2:15
Yhdysvalloissa kärsitään työvoimapulasta – jouten oleva Jessie: "Tienasin enemmän pandemian tuilla kuin mitä yleensä saan palkkana!"

Yhdysvaltain työmarkkinoilta on kadonnut pandemian aikana yli 4 miljoonaa työntekijää. Erityisesti matalapalkkaisilla aloilla on työvoimapula ja yritykset yrittävät houkutella tekijöitä nostamalla palkkoja ja tarjoamalla jopa tuhannen dollarin palkkioita, kirjoittaa MTV:n Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppinen.

Kesäsesonkiin nojaavilla paikkakunnilla kuten Mainen osavaltiossa yritykset ovat joutuneet sulkemaan oviaan työntekijäpulan vuoksi.

Heinäkuun alussa alkaa kiireisin aika kesäturismista riippuvaisessa Mainen osavaltiossa. Tänä vuonna osalla liikkeistä on vaikeuksia pysyä auki, koska niihin ei löydy tekijöitä.

– Nautin työttömänä olosta, koska tienasin enemmän pandemian työttömyystuilla kuin mitä yleensä saan palkkana, Portlandin kaupungin koruliikkeessä nyt työskentelevä Jessie Irish kertoo.

Yrityksillä on vaikeuksia houkutella ihmisiä edes työhaastatteluun. Matkustusrajoitukset pitävät ulkomaisen työvoiman poissa.

Osavaltio kannustaakin ihmisiä hakemaan töihin tarjoamalla kaikille heinäkuun aikana työntekijöiksi valituille tuhat dollaria palkkiota.

Mainen yliopiston talousprofessori Philip Trostel ei usko pandemian vuoksi korotettujen työttömyystukien olevan suurin syy työvoimapulaan.

– Vaikuttaa siltä, että ihmisten suhtautuminen työhön on muuttunut. Työvoima on vähentynyt dramaattisesti. Työvoimaa on hävinnyt markkinoilta enemmän mitä työttömyysluvut selittävät. Ennen pandemiaa amerikkalaisista noin 160 miljoonaa teki töitä. Nyt meillä on 3 prosenttia eli noin 4,5 miljoonaa työntekijää vähemmän, Trostel arvioi.

Trostel muistuttaa, että Mainen kaltaisessa osavaltiossa on aina kesäisin jonkin verran työvoimapulaa, mutta tämän vuoden tilannetta Trostel kutsuu ennennäkemättömäksi.

Moni miettii alan vaihtoa, ihmiset irtisanoutuvat tai jäävät aikaiselle eläkkeelle.

Riisipuuroa ja graavilohta

Portlandissa asuva amerikansuomalainen ravintolayrittäjä Briana Volk keksi kuitenkin keinon löytää työntekijöitä. Hän päätti maksaa henkilöstölle parempaa palkkaa.

– Suomalainen isoisäni jaksoi aina muistuttaa, kuinka hyvin Suomi hoitaa palkkaus- ja työterveyspalvelut työntekijöille. Olen puoleksi suomalainen, joten halusimme tuoda skandinaavisen taustani esille. Tarjoamme riisipuuroa ja graavilohta. Päätimme myös maksaa työntekijöille parempaa palkkaa kuin muut ravintolat, Volk sanoo.

Volk omistaa Portland Hunt + Alpine Club -nimisen ravintolan miehensä kanssa. Yrittäjät päättivät myös laajentaa muita työntekijöiden etuja.

– Tarjoamme terveysvakuutuksen, palkallisia lomapäiviä ja jaamme voitto-osuutta työntekijöiden kanssa. Tarjoamalla parempia työehtoja olemme saaneet hyviä hakijoita ja tekijöitä, Volk kertoo.

Matalapalkkaisen alan palkat ovatkin nousseet työvoimapulan keskellä eri puolella maata.

Osa asiantuntijoista pelkää palkkojen nousun kiihdyttävän Yhdysvaltain inflaatiota. Osa uskoo sen olevan toivottu kehitys suurten tuloerojen maassa.

– Mainen osavaltiossa ravintolatyöntekijöille maksetaan yleensä 5,5 dollaria tunnilta ja tippien pitäisi nostaa palkka minipalkkavaatimuksiin, mikä ei ole kenellekään riittävä. Me maksamme tarjoilevalle henkilökunnalle 15 dollaria tunnilta ja siihen tulee tipit päälle. Keittiötyöntekijöille maksamme lähemmäs 20 dollaria tunnilta ja heillekin tulee tipit. Kaikkien yritysten pitäisi tehdä niin, Volk sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat