Kirjasiko Facebook sinut oudosti ulos viime viikolla? Syy voisi tuhota avioliittosi tulevaisuudessa: "Jos nämä missään vaiheessa tulevat julki..."

7:25

Tietoturva-asiantuntijoiden mukaan Facebookista mahdollisesti varastetut kuvat, tiedot ja viestit voitaisiin tulevaisuudessa levitellä nettiin kaikkien luettavaksi. 

Facebook on ryvettynyt jo useammassa kohussa – videolla käsitellään yhtä niistä.

Facebookin viimeisin tietoturvaskandaali voi tuhota jopa avioliittoja, kertoo Adelaidenow.com. Tietoturva-asiantuntijoiden mukaan mahdolliset varastetut tiedot voitaisiin levitellä nettiin kaikkien luettavaksi.

Aukko vaaransi tilien turvallisuuten

Ongelman vuoksi käyttäjiä kirjattiin ulos tileiltään syyskuun 2018 lopulla. 

Facebookin mukaan yli 50 miljoonan ihmisen tili vaarantui tietoturvaongelman vuoksi. Lisäksi ongelma saattaa vaikuttaa 40 miljoonaan muuhunkin käyttäjään.

Ongelma johtui "näytä käyttäjänä" -ominaisuudesta

Tietoturvaongelma johtui "näytä käyttäjänä" -ominaisuudesta löytyneestä tietoturva-aukosta. Ominaisuuden avulla voi tarkastaa, millaisena oma profiili näkyy esimerkiksi tuntemattomalle ihmiselle tai Facebook-kaverille.

Aukko syntyi jo kesällä 2017.

Hakkerit voineet viedä kuvia, tykkäyksiä ja jopa poistettuja tietoja

Tietoturva-asiantuntija Bogdan Botezatun mukaan on mahdollista, että hakkerit ovat toimineet Facebookissa huomaamatta kuukausia ja ladanneet käyttäjien tietoja, kuvia, tykkäyksiä ja jopa poistettuja tietoja – siis käytännössä mitä tahansa, mitä käyttäjät joskus ovat ladanneet Facebookiin.

Botezatu uskoo, että suurimman ongelman voivat muodostaa yksityisviestit.

– Sillä voisi olla samoja vaikutuksia kuin (pettämissivusto) Ashley Madisonin hakkeroinnilla. Tämä voisi paljastaa mitä tahansa avioliiton ulkopuolisista suhteista immateriaalioikeuksiin ja muihin asioihin, joita ihmiset eivät halua julkaista, Botezatu sanoo.

– Jos nämä missään vaiheessa tulevat julki, avioliittoja hajoaa, ystävyyksiä loppuu yllättäen ja arkaluontoista kuvamateriaalia tulvii nettiin.

Suuri sakko odottaa?

Botezatun mukaan Facebookia voisi tulevaisuudessa mahdollisesti kiristää hyökkäyksen avulla, ja sitä uhkaavat myös valtaisat sakot, mikäli EU katsoo, ettei Facebook tehnyt tarpeeksi suojatakseen käyttäjiensä tietoja.

Facebookia on aiemmin koetellut samantapainen skandaali, kun kävi ilmi, että datayritys Cambridge Analytica oli ostanut käyttäjien tietoja.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja