Brittiviranomaiselta ennakkopäätös: Cambridge Analytican pitää kertoa, miten Facebookista kerättyä dataa on käytetty

5:05

Britanniassa on annettu ennakkopäätös Cambridge Analytican datankeruuskandaalissa. Yhtiön pitää luovuttaa amerikkalaismiehelle kaikki hänestä kerätyt tiedot. Aiheesta uutisoivat muun muassa Cnet ja Guardian.

Miten Facebookin ja Cambridge Analytican välinen dataskandaali alkoi? Katso yllä oleva video!

Brittiviranomainen on päättänyt, että kohun keskelle joutuneen konsulttiyhtiö Cambridge Analytican täytyy luovuttaa amerikkalaismiehelle hänestä kerätyt tiedot ja kertoa, miten tietoja on käytetty ja kenelle niitä on luovutettu.

Perjantaina Britannian tietosuojaviranomainen ICO päätti, että englantilaisen Cambridge Analytica -yhtiön pitää ilmoittaa tiedot miehelle 30 päivän kuluessa tai edessä on rikossyyte.

Päätös voi avata myös miljoonille muille amerikkalaisille mahdollisuuden vaatia tietoja oman datansa käytöstä.

Skandaali alkoi maaliskuussa – nyt yhtiö hakeutui konkurssiin

Maaliskuussa kävi ilmi, että Facebook-käyttäjien tietoja on päätynyt luvatta sosiaalisen median palvelusta Cambridge Analyticalle, jonka väitetään käyttäneen tietoja ainakin Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa vaikuttamiseen. Jopa 87 miljoonan Facebook-käyttäjän tietojen epäillään vuotaneen konsulttiyhtiölle.

Käyttäjistä suurin osa on amerikkalaisia, mutta myös 20 000 suomalaisen käyttäjän tietojen epäillään päätyneen vääriin käsiin. Jokainen voi itse tarkistaa asetuksistaan, ovatko omat tiedot päätyneet Cambridge Analyticalle.

Viime viikolla Cambridge Analytica ilmoitti lopettavansa toimintansa Facebook-skandaalin seurauksena. Lopetus vaikuttaa kuitenkin hämärältä, sillä viime vuonna samaan osoitteeseen on perustettu uusi yritys Emerdata Ltd, jonka johdosta löytyy myös samoja henkilöitä kuin Cambridge Analytican johdosta.

Lähteet: Cnet, Guardian

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja