Mainos

Kirjapalkinnot värittävät loppusyksyä

Marras-joulukuu on tavan mukaan useiden merkittävien kotimaisten kirjapalkintojen aikaa. Marraskuussa julkistetaan mm. Finlandia-palkintojen ehdokkaat ja osa voittajista. Valtion kirjallisuuspalkinnon ja Helsingin Sanomain esikoispalkinnon saajat paljastetaan. Olvi -palkinto sekä Runeberg-ehdokkaat ovat myös valokiilassa.

Kirjasto

Finlandia-palkintoja on jaossa kolme. Kirjallisuuden Finlandia-palkinto perustettiin vuonna 1984, Tieto-Finlandia tuli mukaan 1989 ja viimeisimpänä Finlandia-junior vuonna 1996. Kaikki tunnustukset ovat määrältään 150 000 markkaa. Junior-palkinnon ehdokaslista aloittaa Finlandia-juhlakauden, esivalinnan tulos julkistetaan torstaina 9. marraskuuta. Perjantaina 17. marraskuuta kerrotaan Finlandia-palkinnon tavoittelijat, torstaina 23. marraskuuta julkistetaan Tieto-Finlandian ehdokkaat.

Palkittavista ensimmäisenä ratkeaa Junior-voittaja 30. marraskuuta. Voittajan nimeää eduskunnan puhemies Riitta Uosukainen. Finlandia-palkittu on vuorossa 4. joulukuuta. Professori Auli Viikari valitsee vuoden 2000 parhaan romaanin kirjoittajan. Tieto-Finlandian saaja ratkeaa ensi vuoden puolella 11. tammikuuta. Ylintä sanavaltaa käyttää Helsingin yliopiston kansleri Risto Ihamuotila.

Viime vuoden Runeberg-palkintoehdokkaat

Marraskuun kirjallisiin palkintoihin kuuluu myös Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinto, joka annetaan esikoiskirjailijalle. Palkinto jaetaan 16. marraskuuta. Helsingin Sanomain kirjallisuuspalkinto jatkaa vuosina 1964-1994 myönnetyn J. H. Erkon palkinnon perinnettä. Sanomain kirjapalkintona se annetaan nyt kuudetta kertaa. Olvi-säätiön kirjallisuuspalkinnon voittaja ratkeaa 28. marraskuuta, kun kirjailija Jouko Tyyri paljastaa valintansa.

Kirjallisuuden valtionpalkinnon saaja julkistetaan 5. joulukuuta ja ehdokkaat Runeberg-palkintoa varten 8. joulukuuta. Runeberg-palkinnon perustivat aikanaan Sanomalehti Uusimaa, Suomen kirjailijaliitto ja Suomen arvostelijain liitto. Taustayhtiöiksi liittyivät myöhemmin Finlands svenska författareförening ja Porvoon kaupunki.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.