Kirjan mukaan eduskunnassa oli kriittiset paikat, kun Antti Kaikkonen oli menossa naimisiin: "Tuleva puoliso antoi ymmärtää, että olisi suotavaa olla läsnä"

Antti Kaikkonen avaa päiväkirjansa Nato-prosessin ajalta 10:11
Antti Kaikkosen puolustusministerivuosista kirjoitettu kirja avaa hänen päiväkirjamerkintöjään.

Poliitikko Antti Kaikkonen kertoo Kohti liittokuntaa -kirjassa, miten hänen yksityiselämänsä tapahtumat nivoutuvat työhön.

Poliitikko Antti Kaikkosesta (kesk.) julkaistiin 11. lokakuuta Kohti liittokuntaa -kirja (Otava), jossa käsitellään hänen vuosiaan puolustusministerinä. Kirjan on kirjoittanut politiikan toimittaja Jari Korkki

Kirjassa palataan Talebanin nopeaan etenemiseen kohti Kabulia kesällä 2021 ja julistukseen islamilaisen emiraatin valtaan palaamisesta. Tapahtumat saivat aikaan sen, että Kabuliin matkusti pieni ulkoministeriön tiimi erityisedustaja Jouko Tannerin johdolla.

Tanner oli tuolloin sitä mieltä, että Kabuliin tarvittiin sotilaita. Lopulta asia haluttiin käyttää eduskunnan ulkoasiainvaliokunnassa ja tuoda mukaan myös täysistuntokeskusteluun.

Elokuussa eduskunta oli kesäistuntotauolla, mutta asian käsittelyn takia se keskeytettiin. Käsittely hoidettiin vuorokaudessa 20. elokuuta 2021. Kaikkonen esitteli operaation ulkoasiainvaliokunnalle, mutta täysistunnossa äänessä oli ulkoministeri Pekka Haavisto. Syy tähän olivat Kaikkosen ja hänen puolisonsa Jannika Rannan häät. 

– Tuleva puoliso antoi ymmärtää, että olisi suotavaa olla läsnä. Oma arvioni oli samansuuntainen, Kaikkonen kertoo kirjassa.

Kirjassa kerrotaan humoristisesti, että ministeri voi lähettää sijaisen moniin paikkoihin, mutta sulhaseksi puolustusministeriön kansliapäällikkö ei sentään käy. Rantaa ei tällainen pohdiskelu naurattanut, vaikka hän olikin jo tottunut Kaikkosen huumoriin.

Kaikkonen informoi häistään tasavallan presidenttiä, ulkoministeriä ja eduskunnan puhemiestä ja lähti ajamaan kohti Vaasaa häihinsä, joihin hän ennätti ajoissa. Kukaan ei kiinnittänyt puolustusministerin eduskuntasalista häipymiseen minkäänlaista huomiota.

– Eduskunta sai tarvittavat päätökset tehtyä ja itse ehdin naimisiin. En tietysti olisi häitäni mistään hinnasta jättänyt väliin, Kaikkonen kertoo kirjassa. 

Häihinsä Kaikkonen sai tiedon, että suomalaisia sotilaita Kabuliin kuljettava kone oli lähtenyt matkaan. Pari kertaa hän kävi vilkuilemassa työpuhelintaan, mutta muuten hän keskittyi häihinsä. 

Lue myös:

    Uusimmat