Kirja Putinin sisäpiiristä paljastaa Kremlin päätöksenteon vaiheita – kirjailija kehottaa suomalaisia tarkkailemaan FSB:n johtajaa

Syksyllä Venäjällä puhuttiin vain yhdestä kirjasta, kun Vsja kremlevskaja rat eli suoraan käännettynä ”Kremlin sotajoukko” julkaistiin.

Vladimir Putinin vallanajan vaiheita ja poliittisten päätösten taustoja valottava kirja ponkaisi saman tien myyntilistojen kärkeen ja oli yksi viime vuoden myydyimmistä nonfiction-kirjoista Venäjällä. Nyt Otava on julkaissut suomenkielisen käännöksen Putinin sisäpiiri – nyky-Venäjän lyhyt historia.

Kirjailija Mihail Zygar työsti teosta seitsemän vuotta ja haastatteli sitä varten satoja lähteitä. Zygar on työskennellyt riippumattoman televisiokanava Dozdhin päätoimittajana.

– Krimin tapahtumien jälkeen päätin, että minun täytyy lopettaa. Tilanteessa tapahtui niin uskomaton käännös, että ihmisille piti muistuttaa, miten päädyimme tähän, Zygar kertoo Moskovassa.

”Lähteet puhuvat joko rehellisesti tai nauhalle”

Kirja toimii paitsi poliittisen päätöksenteon kuvaajana, myös Venäjän lähihistorian perusteoksena, sillä tärkeimmät tapahtumat soljuvat mukana Kremlin päätöksenteossa. Zygar avaa myös tapahtumien taustoja. Kirjassa kerrotaan esimerkiksi, miten Sotshin olympialaiset markkinoitiin Putinille ”yhden miehen mainoskampanjalla”.

Suurin osa kirjasta perustuu nimettömille lähteille. Venäjällä yleisin kritiikki kirjaa kohtaan koskeekin juuri lähteiden luotettavuutta.

Zygar itse ei näe vaihtoehtoa lähteiden anonyymiydelle.

– Lähteet eivät koskaan puhu rehellisesti nauhalle [omalla nimellään]. He puhuvat joko rehellisesti tai nauhalle. Yksikään poliitikko tai virkamies ei anna rehellistä haastattelua, jos hän tietää sen menevän nauhalle – varsinkaan televisioon.

Saman voi havaita monesta riippumattomasta venäläisestä julkaisusta. Esimerkiksi talouteen keskittyvät sanomalehdet RBK ja Vedomosti perustavat suuren osan politiikkaa käsittelevistä artikkeleistaan nimenomaan nimettömiin lähteisiin.

Patrushev suurennuslasin alle

Zygar painottaa, ettei tee ennustuksia siitä, mihin Venäjä on menossa. Putinin päämäärä on silti hänestä selvä.

– Hän haluaisi uuden maailmanjärjestyksen. Hän on toistanut monessa puheessaan, että hän haluaa uuden kansainvälisen turvallisuuden kokouksen – oli se sitten ”Jalta-2” tai ”Helsinki-2”. Hän puhuu erityisesti Jaltasta, sillä se oli hänelle mieluisa malli: Churchill, Roosevelt ja Stalin kokoontuivat ja jakoivat maailman vaikutusalueisiinsa.

Zygarin kirjan pääosassa ovat kuitenkin Putinin päätöksenteon taustavaikuttajat, ja teos osoittaa, ettei presidentti tee jokaista päätöstä yksin. Kirja vilisee nimiä ja virkoja, joista yhteen Zygar kuitenkin kehottaa suomalaislukijoita kiinnittämään erityistä huomiota.

 – Kannattaa tarkkailla FSB:n Nikolai Patrushevia. - -  Hän on se ihminen, joka puhuu suhteellisen avoimesti siitä, mitä Putin ajattelee. Viimeaikoina hän on antanut säännöllisesti haastatteluita venäläisille lehdille. Niissä näkyy, mitä venäläisen eliitin päässä liikkuu. Ehkä todenmukaisen ymmärryksen saavuttamiseksi kannattaa lukea niitä – muttei pelästyä liikaa, Zygar sanoo.

– Yksi tärkeä huomio, jonka silloin voi tehdä – ja joka on ehkä vastaus moniin huolenaiheisiin myös Suomessa – Venäjällä ei ole tavoitteena laajentua. Ei ole päämäärää ”voittaa” – on vain päämäärä olla häviämättä. ”He” ovat hiukan paranoiaisia, sillä he ajattelevat, että he ovat häviöllä, että heitä vastaan juonitellaan.

Lue myös:

    Uusimmat