Kirja: Pippa Laukka muistelee hetkeä, kun hänen äitinsä sai musertavan syöpädiagnoosin: "En halunnut viedä häneltä toivoa, vaikka tiesin totuuden"

Lääkäri Pippa Laukka kertoo uutuuskirjassa äitinsä syöpätaistelusta.        

Olet mitä syöt -ohjelmasta tuttu lääkäri Pippa Laukka puhuu äitinsä kuolemasta Anne Juutilaisen kirjoittamassa kirjassa Lähtösi jälkeen – Kertomuksia surusta ja selviytymisestä (Docendo).

Laukan Anu-äidin toinen rinta leikattiin syksyllä 2005, koska siitä oli löydetty normaalilla kontrollikäynnillä kasvain. Se määriteltiin rintasyövän esiaseeksi.

– Leikkauksesta oli kulunut puolitoista vuotta, kun keväällä 2007 äiti sai kovia vatsakipuja. Tutkimukset paljastivat hänen vatsansa ja sisäelimiensä olevan täynnä kasvaimia. Syöpä oli levinnyt kaik­kialle hänen kehoonsa.

– Diagnoosi oli lohduton: hänellä oli pitkälle edennyt ja aggressii­vinen rintasyöpä. Tehty leikkaus ei ollut auttanut. Vaikka kasvain oli näyttänyt paikalliselta, se oli lonkeroitunut huomaamatta ja salakavalasti eteenpäin.

Laukka synnytti samaan aikaan kolmannen tyttärensä, kun hänen äitinsä sai musertavan syöpädiagnoosin. Lääkärinä työskentelevä Laukka kertoo kirjassa, että tiesi äidin tilanteen olevan paha. Hän ei uskaltanut kuitenkaan kertoa ajatuksiaan äidilleen.

– Tiesin, ettei hän parane. Mutta en aavistanut, että hän kuolisi niin nopeasti.

Laukka kertoo kirjassa, kuinka hän koki riittämättömyyden tunnetta ja kuukaudet äidin syöpädiagnoosin jälkeen tuntuivat raskailta. Hänellä oli vaativa työ lääkärinä, kolme pientä lasta ja äiti, Laukka yritti jakaa aikaansa kaikille.

– Välillä aikataulutin omat itkuni. Jos tiesin muutaman minuutin tauon olevan tuloillaan, tiesin että saisin silloin itkeä hetken. Kun tauko päättyi, pystyin taas keskittymään potilaaseeni ja työhöni.

Laukka kertoo kirjassa, kuinka syöpä jatkoi leviämistään ja hoitojen tehottomuus kävi nopeasti ilmi.

– Silti vielä kaksi kuukautta ennen kuolemaansa äiti suunnitteli elämäänsä eteenpäin. Hän ei ajatellut menehtyvänsä tähän sairauteen. En halunnut viedä häneltä toivoa, vaikka tiesin totuuden.

Syksyllä Anu-äiti pystyi liikkumaan vain pyörätuolilla, ja Laukan isä toimi omaishoitajana.

– Äiti sairasti kotona lähes loppuun asti, vasta kaksi viimeistä viikkoaan hän oli Puolarmetsän sairaa­lassa Espoossa.

Marraskuussa 2007 Laukan äiti menehtyi. Äidin kuoleman jälkeen Laukka teki potilasvahinkoilmoituksen ja tapausta tutkittiin hoitovirheenä. Laukka kertoo kirjassa, ettei sellaista lopulta todettu tapahtuneen.

– Päätöksen jälkeen annoin asian olla. En halunnut etsiä syyl­lisiä, mutta kuitenkin oikeutta ihmisen elämälle. Toivoin, että tapauksen nostaminen esille vaikuttaisi siihen, ettei sama toistuisi vastaisuudessa kenenkään kohdalla.

– Jälkikäteen olen ymmärtänyt, ettei lopputulos olisi muuttunut, vaikka syöpä olisi diagnosoitu oikein jo alussa. Se oli niin aggres­siivinen, että olisi vienyt äitini hengen, vaikka se olisi löydetty heti.

– Onneksi hän sai elää vielä puolitoista vuotta luullen olevansa terve. Hänen elämänlaatunsa oli varmasti parempaa tietämät­tömänä. Olisi ollut ihan eri asia odottaa koko se aika varmaa kuolemaa.

Pippa Laukka luotsaa jälleen tänä syksynä julkisuudesta tuttuja henkilöitä kohti terveellisempää elämää Olet mitä syöt -ohjelmassa.

Mitä käy, kun Pippa menee uuteen työpaikkaan. Katso videolta.

Haastattelussa Pippa Laukka 7:27


Lue myös:

    Uusimmat