Kirja-arvio: Vaihtuvia maisemia - turistikohteita läheltä

Kati Ketola: Vaihtuvia maisemia - 100 ideaa maata pitkin matkailuun (Gummerus 2021)

Maata pitkin matkailusta puhutaan nykyisin entistä enemmän. Taustalla lienee niin sanottu lentohäpeä, josta osa ihmisistä ihan aiheellisesti kärsii. Maata pitkin matkustaessa turisti ei pahenna ilmastokriisiä ainakaan niin paljon kuin lentomatkaaja. 

Suomalaisten epäonneksi asumme Euroopan ja ehkäpä koko maailmankin mittakaavassa pussinperällä, josta on pitkä matka monen mielestä kaikkiin todella mielenkiintoisiin turistikohteisiin. Korona on kuitenkin jo opettanut, että lähempääkin löytyy monenlaista mielenkiintoista. Jo pelkästään kotimaassa on runsaasti etenkin luontokohteita. 

Kati Ketolan Vaihtuvia maisemia on ennen kaikkea lähimatkailun ideakirja ja sitä voi hyödyntää olipa ilmastokriisistä mitä mieltä tahansa. Kirja keskittyy maata pitkin matkustamiseen, mikä tarkoittaa pääasiassa juna- tai bussimatkailua - myös polkupyöräilystä on paljon tietoa. 

Miten olisi arkkitehtuurikierros tai ruokamatka

Kirja alkaa kulttuurimatkojen esittelyllä. Suomesta ehdotetaan Unesco- tai Aalto-kohteissa käyntiä, Itä-Virosta löytyy puutaloja, mummoja ja sipulilettejä ja Saksasta ehdotetaan pyöräilyä pitkin Reinin laaksoa. Ruokamatkailijalle löytyy tietoa Italian parhaista ruoka-alueista ja saunasta kiinnostuneille listataan Suomen mielenkiintoisimmat yleiset saunat. 

Tämä kirja ei anna tarkkoja osoite- tai kohdetietoja vaan enemmänkin hyviä ideoita matkojen toteuttamiseen. Siksi kukin esittely on vain muutaman sivun mittainen. Usein kirjoittaja myös kertoo, mitä tekisi toisin, jos nyt lähtisi uudelleen matkalle. Ne ovat usein parhaimpia neuvoja. Lisäksi kirjasta löytyy jonkun verran matkailutoimijoiden nettiosoitteita.

Luontomatkoja esitellään paljon. Kirja suosittaa karhujen katsomista Kuhmossa, kävelyä Torronsuolla, patikointia puolalaisessa ikimetsässä ja vaikkapa rantalomaa Baltiassa - hieno kohde on muun muassa kapea Kuurin kynnäs Liettuassa. 

Unohdettuja Euroopan kaupunkeja

Kolmas kirjan osa käsittelee kaupunkeja ja kyliä. Ruotsista esitellään suomalaisille kohtuullisen tuntematon Göteborg. Kävin itsekin siellä muutama vuosi sitten ja oli todella hienoa, kun kaupungin bussilipulla pääsi lauttamatkalle läheiseen saaristoon. 

Euroopassa on kirjan mukaan lukuisia hienoja mutta unohdettuja kaupunkeja, joista löytää monenlaista katsottavaa. Kirjassa esitellään muun muassa Viipuri, Wien, Hampuri, Bordeaux ja Ateena yhdessä lähellä sijaitsevan Hydran saaren kanssa. 

Tämä matkakirja on mainiota luettavaa, vaikka ei juuri nyt olisi matkaa suunnittelemassakaan. Vaihtuvia maisemia -kirja todellakin luo lukijan eteen kuvan vaihtuvista maisemista kohtuullisen leheltä kotikontuja. Jos kaukomaat on jo nähty tai ilmastonmuutoksen vuoksi ei halua niihin lentää, läheltä löytyy todellakin paljon nähtävää ja koettavaa. Kirja on taitettu kauniisti mutta kohdekartat valitettavasti puuttuvat. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja