Mainos

The Helsinki Book

Marc Aulen: The Helsinki Book (Nollasta 2016)

The Helsinki Book on nimensä mukaisesti kirja Helsingistä – ja osin myös Suomesta ja suomalaisuudesta. Kirja on kirjoitettu englanniksi ja siksi kohderyhmänä lienee tänne tulevat ulkomaalaiset. Kirjassa kerrotaan kattavasti, minkälaisia me suomalaiset keskimäärin olemme, kuinka elämme ja mitä teemme.

The Helsinki Bookin on kirjoittanut ravintoloitsija Marc Aulen, joka on asunut Suomessa 13-vuotiaasta lähtien. Aulen pystyykin hyvin katsomaan suomalaisuutta sekä sisältä- että ulkoapäin.

Esittelytekstit ovat kohtuullisen lyhyitä, eräänlaisia pieniä johdantoja kulloiseenkin teemaan. Kuvitusta on runsaasti ja monipuolisesti. Tarkoituksena ei selvästikään ole ollut näyttää Helsinkiä ainoastaan matkailumainoksista tutuilla kesäisillä kuvilla vaan mukaan mahtuu loskaa ja lunta, väsähtäneitä mutta myös iloisia kaupunkilaisia.

Suomalainen nolostuu helposti

Kaikki suomalaisiin kohdistuvat kliseet käydään uskollisesti mutta tietyllä tapaa ymmärtäväisesti läpi: juomme paljon kahvia, pelkäämme nolaavamme itsemme, olemme introverttejä ja autolla ajaessa kannattaa muistaa, että Pekka ja Seppo yrittävät tehdä kaikkensa, jotta kaistan vaihtaminen ei onnistuisi.

Kliseiden lisäksi kirja kertoo onnistumisistamme. Suomalaiset ovat menestyneet kohtuullisen hyvin esimerkiksi Hollywoodissa. Buffalo Billillä eli William Codylla oli isoisä Limingassa, Emmy-voittaja Vampira eli Maila Nurmi oli aikansa kuuluisuus ja Lauri Harjolakin on Suomesta.

Suomalaisista menestystarinoista kerrotaan muumit, Tom of Finland, Nokia, Rapala, Rovio, Fiskars, Marimekko ja monia muita. Kun kuuluisia yrityksiä ja menestyneitä artisteja luetellaan sivukaupalla, ainakin kotimainen lukija alkaa pitää Suomea ihan oikeasti menestystarinana. Ehkä emme nolaakaan koko ajan itseämme.

Merkittävä osa kirjasta on omistettu Helsingin ravintolakulttuurille. Parikymmentä kirjoittajan hyvänä pitämää ravintolaa esitellään kuvan ja lyhyen johdantotekstin avulla. Itse olisin kaivannut mukaan ravintoloiden osoitteita mutta nyt niistä annetaan vain nettisivujen osoitteet. Ravintoloita ei ole mitenkään lajiteltu vaan kyseessä lienee kirjoittajan oma mieltymyslista, joka sinänsä on ihan asiallinen ja monipuolinen.

Tietoa siivouspäivästä suklaapuotiin

Ravintoloiden lisäksi kerrotaan baareista, kahviloista ja nähtävyyksistä. Mukaan mahtuu perinteisten kohteiden lisäksi esimerkiksi hotelli Tornin vessa ja Miina Äkkijyrkän lehmä-teokset.

Tapahtumista kerrottaessa listataan muun muassa Illallinen taivaan alla -hanke, vappu, Tuska, Maailma kylässä -tapahtuma, siivouspäivä ja Flow. Kirjasta löytyy varsin kattavat luvut melkeinpä kaikesta, mitä turistin voi uskoa Helsingistä kaipaavan – kuten vaikkapa julkisista ja vähemmän julkisista saunoista.

Ja kyllä kirjasta löytyy vähemmän tunnettuja paikkoja ihan helsinkiläisillekin: suklaapuoti Kruununhaassa, eri aikakausien tapetteja myyvä liike Kalliossa tai vaikkapa kummalliseen antiikkiin keskittynyt kauppa Jätkäsaaressa.

The Helsinki Book on oiva tämänhetkisen Helsingin kuvaus ja tietopaketti.

Kirjalla on myös nettisivut: www.thehelsinkibook.com

Pertti Nyberg

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.