Mainos

Kirja-arvio: Bipolaarin ihmisen maaninen ja depressiivinen elämä

Maaria Oikarinen: Lucian silmät (Arktinen banaani 2017)

Lucian silmät on varsin vetävästi kirjoitettu kuvaus maanis-depressiivisestä taiteilijasta.

Ei voi sanoa, että päähenkilö Janna eläisi varsinaista kaksoiselämää mutta selvästi hänellä on sairautensa aiheuttama, välillä maaninen, välillä depressiivinen elämä ja sitten ihan tavallinen elämä aviomiehen ja lasten kanssa. Arki rullaa maanisuudesta tavallisuuteen, siitä masennukseen ja jälleen tavallisuuden kautta maanisuuteen.

Maaria Oikarinen on pystynyt kuvaamaan hyvin etenkin maanisia vaiheita, joissa ihmisen ajatus kulkee valon nopeudella ja lauseet eivät ehdi loppuun, kun mielessä on jo uusi ajatus tai ajatuksien kasauma. Lisäksi kirjassa tuodaan esille bipolaarien ihmisten piirteitä, joihin kuuluvat usein ostovimma ja panemisen tarve ja ehkäpä myös tuurijuoppous.

Kun Jannalla on kiihkein maaninen vaihe, hänen on päästävä panemaan neljän miehen kanssa saman päivän aikana. Samalla tavalla kuin paneminen on vimmaista, on myös ostaminen kiihkeää. Käsilaukkuja Janna ostaa maanisessa vaiheessa sellaisella vauhdilla, että osa laukuista jää käyttämättöminä kaappiin unohduksiin.

Kirjassa Jannasta ja perhe-elämästä kertoo myös Jannan tytär Hilma sekä uusi aviomies Petri. Hilma häpeää äitiään, kuten kuka tahansa murrosikäinen mutta pitemmän päälle löytää hänestä myös hyviä puolia. Aviomies Petri, jonka kanssa Janna on tehnyt kaksoset, yrittää puolestaan tuoda perheen arkeen säännöllisyyttä ja rutiineja. Juuri tämä rutiinien korostaminen samalla kun Jannan mielenmaisema on täysin vailla rutiineja, tuo tekstiin hienon ristiriidan.

Kirjan yksi kantava teema on värit. Taiteilija Janna tekee suuria värikkäitä maalauksia ja näkee muutenkin maailman värien kautta. Laukkujen ja vaatteiden on oltava tietyn värisiä, jotta palat loksahtaisivat paikoilleen. Värien korostamisella lukija eräällä tavalla imaistaan toisenlaiseen maailmaan kuin missä hän itse on. Pahimmassa maanisessa vaiheessa silämät on peitettävä, jotka mitkään valot ja värit eivät sokaisisi.

Lucian silmät on vauhdikkaasti kirjoitettu, viihdyttävä romaani. On hienoa, jos romaani myös lisää ihmisten ymmärrystä tätä mielen sairautta kohtaan. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.