Kirja-arvio: Ajattele kuin mentalisti

Jose Ahonen: Ajattele kuin mentalisti (Atena 2020)

Mentalisti Jose Ahonen kertoo kirjassaan, että mentalistit eroavat taikureista monipuolisella psykologisella pelisilmällä. Siinä missä taikurit ovat mestareita manipuloimaan ihmisen havainnointia edukseen, mentalisti luo ihmistuntemuksellaan, kehonkielen tulkinnalla, hypnoosilla ja monilla muilla tekniikoilla "vaikutelman kuudennesta aistista".

Mentalisti on siis taikuri, joka tuo esitykseensä meedioiden, selvänäkijöiden ja poppatohtoreiden maailmaa – tai ainakin antaa kuvan siitä, että kykenee johonkin yliluonnolliseen. 

Jose Ahosen kirja on oppikirja mentalistin maailmaan. Mitään yliluonnollisia kykyjähän mentalistilla ei ole vaan kaikki perustuu hämäämiseen ja sellaisen illuusion luomiseen, että ihminen kokee jotain yliluonnollista tapahtuneen. Mentalistin erottaa selvänäkijästä yleensä se, että mentalisti ei väitäkään olevansa selvänäkijä tai muun salatun tiedon välittäjä. 

Tarkkailu ja havainnointi paljastavan ihmisen

Ahonen kertoo kirjassaan erilaisista tekniikoista, joiden avulla mentalisti luo illuusionsa. Kirja jakautuu osiin, joissa paneudutaan havainnointiin, vaikuttamiseen ja alitajunnan ymmärtämiseen. Esimerkiksi havainnoinnissa on tärkeää osata ihmisten mikroilmeet, jotka usein paljastavat vaikkapa valehtelun. 

Ahonen kertoo lukuisia esimerkkejä onnistuneista havainnoinneistaan ja antaa myös paljon tietoa siitä, miten ihminen vuorovaikutustilanteessa toimii. Mentalistin kannattaa Ahosen mukaan kuunnella ihmistä, sillä ihmiset rakastavat omaa ääntään ja tulevat usein vahingossa paljastaneeksi jotain sellaista, jota mentalisti voi myöhemmin hyödyntää esityksissään. 

"Hyvä selvänäkijä kuuntelee enemmän kuin puhuu. Ihminen kertoo huomaamattaan asioita, joita ei edes muista jälkikäteen. On aivan tavallista, että heti luennan alussa ihminen kertoo esimerkiksi lapsensa nimen ohimennen. Myöhemmin luennan edetessä selvänäkijä alkaa arvailla lapsen nimeä" ja tietenkin onnistuu arvailuissaan. 

Ihmisiin voi vaikuttaa vähällä vaivalla

Ihmisten höynäyttäminen näyttää olevan helppoa. Ahonen kertoo esimerkiksi, että koska-sana on erittäin tärkeä, jos haluaa jotain. Tehdyn tutkimuksen mukaan kopiokoneelle jonottavat opiskelijat eivät halunneet päästää ihmisiä jonon ohi mutta jos ohittaja lisäsi pyyntöönsä sanan "koska", ohitus kävi huomattavasti helpommin. "Voisinko ottaa kopioita, koska pomo käski"-lause toimii. Mutta lähes vastaavalla tavalla toimii lause, jossa sanottiin että "voinko ottaa kopiot, koska minun pitää ottaa kopiot".

Kirjassa on myös muita kuvauksia siitä, kuinka ihmiset antavat salasanojaan tai vaikkapa vaatekaupasta ilmaiseksi vaatteita, jos pyytäjän selitys on riittävän hyvä. Jokuhan voisi sanoa ihmisiä hyväuskoisiksi mutta tosiasiassa suurin osa ihmisistä luottaa toisiin ihmisiin ja siksi myös huijatuksi tulee helposti. Mentalistin tapauksessa on tietenkin turvallista tulla huijatuksi mutta rikollisten tapauksessa ei.

Ajattele kuin mentalisti -kirja on hyvä oppikirja mentalistiksi haluaville mutta se on myös erinomainen kirja ihmisille, jotka haluavat oppia kanssaihmisistä enemmän. Kirjassa kerrotaan lukuisia tapoja, joilla pääsee jyvälle ihan tuntemattomienkin ihmisten asioista pelkästään kuuntelemalla ja tarkkailemalla. 

Lue myös:

    Uusimmat