4 merkkiä siitä, että sinua manipuloidaan – näin saat sen loppumaan

Manipuloija tunnistaa heikkoutesi, ja osaa myös käyttää niitä hyväkseen. Näistä merkeistä tunnistat manipuloinnin!

Kommunikoinnin asiantuntija Preston Ni kirjoitti kirjan siitä, miten manipuloivia ihmisiä voi käsitellä. Manipulointi on sitä, että yksi henkilö yrittää hyötyä toisesta.

Psychology Today -sivustolla Ni huomauttaa, että manipuloijia yhdistää tavallisesti ainakin neljä erityispiirrettä:

  1. Hän tietää, miten havaita heikkoutesi
  2. Kun hän havaitsee heikkoutesi, hän käyttää niitä sinua vastaan
  3. Hän onnistuu vakuuttamaan sinut siitä, että haluat antaa jotakin tai auttaa häntä jotenkin, jotta manipuloija voi edistää itsekkäitä tavoitteitaan
  4. Jos manipuloija onnistuu hyödyntämään sinua töissä tai sosiaalisissa tilanteissa, hän luultavasti jatkaa, kunnes panet toiminnalle stopin

Jos epäilet manipulointia, Ni kehottaa pohtimaan seuraavia kysymyksiä:

  • Mikä on tämän ihmisen oikea motiivi?
  • Kuka hyötyy tästä asiasta?
  • Ketä tässä käytetään hyväksi?
  • Jos saat kysymyksiisi negatiivissävyisiä vastauksia tai et osaa vastata, saatat olla manipuloinnin kohteena.

Business Insider keräsi yhteen neljä vinkkiä siitä, että sinua manipuloidaan. Tunnistatko nämä omasta elämästäsi?

1. Hän liioittelee asiaansa

Nin mukaan manipuloijat liioittelevat usein asioitaan.

Toimi näin: Keskity faktoihin. Vaadi lisätietoa. Vaadi saada tietää, mistä jokin tieto on peräisin.

2. Hän pelottelee

Manipuloija käyttää taktiikoita, jotka edistävät hänen suunnitelmiaan. Hän voi pelata esimerkiksi kuulijan peloilla tai seurauksilla, joita tulee, mikäli kuulija ei heti toimi hänen toiveidensa mukaan: kenties menetät kaikki rahasi, tai jotakin muuta kamalaa tapahtuu... Kun kuulija on peloissaan, hän ei kenties kykene reagoimaan tai ymmärrä tilanteen oikeaa luonnetta.

Toimi näin: Vaadi esimerkiksi keskustelun lopettamista tai sitä, että siirrätte keskustelunne toiseen, julkiseen paikkaan, missä muutkin kuulevat manipuloijan puheet. Sano ”mietin asiaa” tai ”palaan asiaan”, sillä manipuloija haluaa puristaa sinusta vastauksen heti.

3. Keskusteluissanne on aina läsnä epätasapainoinen valtasuhde

Nin mukaan ei ole epätavallista, että manipuloija ottaa tilanteessa ohjat ja muistuttaa toisia vaivihkaa siitä, miten hän on tärkeä ihminen, jolla on valtaa. Tällöin kuulija voi kokea olevansa huonommassa asemassa.

Toimi näin: Sinäkin olet tärkeä osa tilannetta tai projektia. Tuo tämä esiin.

Kysy itseltäsi, kohdellaanko sinua kunnioittavasti, vai manipuloidaanko sinua, jotta tuntisit olosi huonoksi. Ovatko keskustelukumppanisi pyynnöt ja toiveet realistisia, ja onko kommunikointinne kaksisuuntaista? Kun juttelet hänen kanssaan, onko olosi hyvä?

4. Et saa suunvuoroa, koska manipuloija rakastaa pitkiä monologeja

Kun ihminen syvällä sisimmässään tietää, että hänen argumenttinsa perustuvat hataraan logiikkaan, valheisiin tai puolitotuuksiin, hän voi yrittää naamioida itsensä asiantuntijaksi, jotta sinulla ei olisi aikaa tunnistaa hänen manipulointiyrityksiään.

Toimi näin: Pyydä puhujaa hidastamaan ja toistamaan jotakin, mitä hän sanoi hetki sitten. Sano, että haluat vain varmistaa, että "ymmärrät kaiken".

Kysy vaatimuksia esittävältä manipuloijalta esimerkiksi "kuulostaako tämä asia/asia, jota toivot minulta sinusta reilulta", "onko minulla mitään sanavaltaa tässä" tai "pyydätkö tätä asiaa minulta, vai onko tämä käsky".

Jokaisella on oikeus kunnioittavan kohteluun

Ni kehottaa manipuloijan kanssa tekemisiin joutuneita muistamaan oikeutensa ihmisinä. Jokaisella on oikeus kunnioittavan kohteluun, tunteiden ja mielipiteiden ilmaisemiseen sekä kieltäytymiseen ehdotetusta asiasta. Siinä, että olet eri mieltä tai että suojelet itseäsi, ei ole mitään pahaa.

Manipuloinnin voi pysäyttää narauttamalla manipulointiyrityksen ääneen, kieltäytymällä voimakasti ja ottamalla takaisin oman voimansa tilanteessa. Manipuloija ei tosin tule pitämään tästä, joten ole varma, että ratkaisu on oikea.

Jos et itse kykene ottamaan asiaa puheeksi manipuloijan kanssa, kerro tilanteesta jollekulle, johon luotat. Myös ammattiapu voi olla paikallaan.

Lue myös:

    Uusimmat