Tuntuuko sinusta, ettet oikeasti ole yhtä hyvä kuin muut? Jos vastasit "kyllä", kärsit huijarisyndroomasta

Huijarisyndroomasta kärsivä ihminen ei kykene sisäistämään omia saavutuksiaan. Huijarisyndroomaa on kaikilla aloilla – jopa neurokirurgit kärsivät siitä.

Tuntuuko sinusta, että olet oikeasti epäpätevämpi kuin muut työtoverisi? Uskotko, että olet jotenkin sattumalta onnistunut livahtamaan työhön, jossa nyt olet; että minä tahansa hetkenä kyvyttömyytesi paljastuu muille, paljon kyvykkäämmiille työntekijöille?

Jos vastasit "kyllä", kärsit huijarisyndroomasta – eikä se välttämättä ole huono juttu.

Huijarisyndroomasta kärsivä ihminen ei kykene sisäistämään omia saavutuksiaan, vaikka niistä on lukuisia todisteita. Huijarisyndroomasta kärsivät erityisesti lahjakkaat nuoret naiset, jotka työskentelevät muiden älykkäiden ihmisten kanssa.

Esimerkiksi Grammyja ja kirjallisuuspalkinto Pulitzerinkin voittanut kirjailija Maya Angelou kertoo jännittäneensä jokaisen kirjansa ulostuloa. 11 teosta julkaissut nainen on jokaisen kirjan kohdalla ollut varma siitä, että nyt muut viimein "saavat selville totuuden" hänen olemattomista lahjoistaan, kertoo BBC.

Angeloun tarina voi rohkaista muita, sillä huijarisyndroomasta kärsivä ihminen uskoo aina olevansa yksin. Toisaalta Angeloun kertomus voi johtaa tuttuun ajatuskehään: "Joo, tuo luulee olevansa huijari, mutta oikeastihan se on menestynyt. Minä taas en, ja ihan kohta muut huomaavat sen".

Totuus kuitenkin on, ettei huijariksi itsensä tunteva kärsi yksin. Huijarisyndroomasta kärsiviä on kaikilla aloilla – jopa neurokirurgit kärsivät siitä.

– Osa sinusta tietää, ettet ole niin hyvä kuin, mitä esität. Sinun täytyy silti esiintyä melko kykenevänä ja itsevarmana, BBC:n haastattelema neurokirurgi Henry Marsh kuvaa.

Myös palkittu kirjailija Frances Hardinge uskoo aina, että seuraava teos on se teos – siis kirja, joka floppaa. Sitten kaikki saavat tietää, miten suuri huijari Hardinge on.

"On vain ajan kysymys, ennen kuin huijaus paljastuu"

Huijarisyndrooma vaivaa usein naisia. Tohtori Valerie Youngin mukaan naiset uskovat usein, että ongelmat ja mokat johtuvat heidän kyvyttömyydestään ja osaamattomuudestaan. Miehet syyttävät naisia todennäköisemmin ulkoisia tekijöitä.

– Vaikka olemassa olisi ylitsevuotava määrä todisteita naisen kyvyistä, "huijarit" eivät ota niitä huomioon. He ajattelevat, että kyseessä oli onni, ajoitus, ulkopuolinen apu, charmi tai jopa tietokoneen virhe, Young kuvaa.

– He uskovat jotenkin vahingossa livahtaneensa systeemin rakosen läpi muiden huomaamatta. Heidän mielestään on vain ajan kysymys, ennen kuin huijaus paljastuu.

Jokainen olettaa, ettei kukaan muu kärsi

Pääasiallinen syy huijarisyndroomalle on, ettei ihminen voi tuntea muiden ajatuksia läpikotaisin. Hän viettää päivät kuunnellen epäilevää sisäistä monologiaan – ja olettaa, ettei kukaan muu kärsi vastaavista tuntemuksista. Lyhyesti: vertaamme omaa sisäistä maailmaamme muiden ulkoisiin maailmoihin, eli siihen pieneen muruseen, mitä he meille elämästään näyttävät.

Ajatus siitä, että koko työpaikka olisikin täynnä itseään epäileviä huijarisyndrooman kourissa kamppailijoita, on outo. Ihmiset haluavat yleensä epätoivoisesti uskoa siihen, että "muut" tietävät, mitä tekevät; eihän pomo voi johtaa yritystä vain tuurilla!

Samasta syystä ihminen uskoo salaliittoteorioihin: se, että joku tai jokin oikeasti hallitsee ja säätelee historian kulkua, luo suurempaa turvallisuudentunnetta kuin pelkkään sattumaan uskominen.

Huijaritunteita ei tarvitse totella

Huijarisyndroomastakin voi päästä eroon. Young kehottaa puhumaan ongelmista avoimesti. Myös riskejä kannattaa ottaa, vaikka sisäinen ääni kehottaisi kääriytymään pumpuliin ja välttämään kaikenlaisia iskuja.

Huijaritunteita ei tarvitse tukahduttaa, mutta niitä ei myöskään tarvitse totella. Jos huijarisyndrooma tuntuu ahdistavalta, muista, että enemmän huolta tulisi kantaa yli-itsevarmuudesta.

Ihminen, joka on yli-itsevarma, ei yleensä tajua omaa epäpätevyyttään. Tämä voi tehdä hänestä työpaikalla jopa turvallisuusriskin.

Ironista onkin, että todella epäpätevät ihmiset eivät yleensä kanna huolta epäpätevyydestään; samalla useat lahjakkaat ihmiset hukkuvat itsesyytöksiin, jotka ovat aivan turhia.

Lähde: BBC, Yle

Lue myös:

    Uusimmat