Mainos

Kirgisian presidentti erotti sisäministerin

Presidentti Kurmanbek Bakijevin avustaja ilmoitti sisäministerin erottamisesta 4000 mielenosoittajan joukolle, joka on vaatinut presidentin eroa.

Kirgisian presidentti Kurmanbek Bakijev on erottanut sisäministerinsä ja nimittänyt uuden. Mielenosoittajat ovat vaatineet presidentin itsensä eroa, ja presidentin arveltiinkin pelaavan aikaa.

Bakijevin avustaja ilmoitti sisäministerin erottamisesta 4000 mielenosoittajan joukolle. Mielenosoittajat vaativat Bakijevin eroa, koska hän on lupauksistaan huolimatta pitänyt kiinni presidentin laajoista valtaoikeuksista.

Erotetun sisäministerin Osmonali Guronovin tilalle presidentti nimitti Omurbek Suvanalijevin. Vaihdoksella presidentin arveltiin pelaavan aikaa, sillä uusi sisäministeri on opposition suosiossa.

Uusi sisäministeri vakuutti mielenosoittajille, ettei poliisi aio tulittaa mielenosoittajia.

Aiemmin tänään poliisi vetäytyi ja salli mielenosoittajien marssia hallitusrakennuksen edustalle. Mielenosoituksella on symbolista merkitystä, sillä viime vuoden maaliskuussa Bakijevin edeltäjä joutui pakenemaan mielenosoittajien rynnättyä rakennukseen. Vaalivilpistä syytetty Askar Akajev pakeni maasta ns. tulppaanivallankumouksessa.

Bakijev antoi aamupäivällä parlamentille käsiteltäväksi joukon perustuslain muutoksia, joiden on määrä vähentää hänen valtaansa. Parlamentti voisi muutosten hyväksymisen jälkeen nimittää pääministerin. Oppositio oli kuitenkin vihainen siitä, ettei Bakijev esitellyt henkilökohtaisesti muutosehdotuksia.

- Vasta kun Bakijev eroaa, saamme vakaan maan, sanoi oppositioon lukeutuva kansanedustaja Kanytbek Imanalijev. Oppositiolla on parlamentin enemmistö, mutta sisäiset erimielisyydet ovat estäneet presidentin vastustajia muodostamasta yhtenäistä rintamaa.

(MTv3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.