Kipulääke voi vähentää dementiariskiä

Pitkäaikainen ibuprofeenin käyttö voi vähentää riskiä sairastua Alzheimerin tautiin.

Laajan yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan myös joillain muilla niin sanotuilla NSAID-lääkkeillä voi olla sama vaikutus.

NSAID-lääkkeet lievittävät kipua vähentämällä tulehdusta. Niitä ovat muun muassa ibuprofeeni, naprokseeni ja diklofenaakki.

Selvityksessä tutkittiin 250 000 veteraanin lääkkeiden käytön vaikutusta taudin kehittymiseen. Yli viisi vuotta lääkkeitä käyttäneillä oli yli 40% pienempi riski sairastua Alzheimeriin.

Tuore tutkimus ei ole kuitenkaan ensimmäinen kerta, kun yhteys NSAID-lääkkeiden ja Alzheimerin taudin kanssa havaitaan.

Tulokset ovat kuitenkin olleet ristiriitaisia. Tutkijat arvelevat vaihtelevien tulosten johtuvat siitä, että NSAID-ryhmään kuuluvilla lääkkeillä on niin erilaisia vaikutuksia.

Ibuprofeenin vaikutuksesta saatiin kuitenkin perusteellisin näyttö. Sen sijaan joillain muilla NSAID-lääkkeillä ei ollut mitään vaikutusta Alzheimeriin.

Tutkimuksen johtaja Steven Vlad sanoo, että ibuprofeenin teho perustuu eläin- ja laboratoriokokeiden perusteella siihen, että se vähentää Alzheimerin tautiin yhdistetyn proteiinin tasoa aivoissa.

Dementiatutkijat sanovat tulosten olevan mielenkiintoisia, mutta varoittavat ibuprofeenin ottamisesta vain taudin ehkäisemiseksi. Lääkkeillä on nimittäin tunnettuja, vakavia sivuvaikutuksia, joten hyötyjen ja haittojen selvittämiseksi tarvitaan lisää tutkimuksia.

Erillisen tutkimuksen mukaan lyhytjalkaisilla ja -kätisillä ihmisillä on suurempi riski sairastua dementiaan. Yhdysvaltalaisten tutkijoiden mukaan huono ravinto lapsuudessa on syynä molempiin.

(MTV3-BBC)

Lue myös: 12 tärkeää asiaa kipulääkkeistä (Poliklinikka.fi)

Lue myös:

    Uusimmat