Suomen Ukrainan suurlähettiläs kertoo, miltä tuntui palata takaisin Kiovaan: "Kyllä se sodan todellisuus täällä tuntuu"

Suomen Ukrainan suurlähettiläs on matkustanut takaisin Kiovaan – Päivi Laineen haastattelu 7:53
Video: Kiovaan palannut Suomen Ukrainan suurlähettiläs Päivi Laine kertoo, millaista oli palata kaupunkiin, joka Venäjä pyrki vielä sodan alkuvaiheessa valtaamaan

Suomen Ukrainan suurlähettiläs Päivi Laine kertoo, millaista oli palata Kiovaan, jonka Venäjä pyrki vielä sodan alkuvaiheessa valtaamaan. 

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Monien Euroopan maiden lähetystöt ovat joko palanneet Ukrainaan tai siirtyneet Ukrainan länsiosasta takaisin maan pääkaupunkiin Kiovaan.

Niin myös Suomen Ukrainan suurlähettiläs Päivi Laine.

– Tuntui hyvältä tulla takaisin kotikaupunkiin, vaikka tämä tilanne on tietysti hyvin ristiriitainen, kun tietää, millainen sota riehuu tässä ympärillä, hän sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa.

Mitä lähemmäs Kiovaa tultiin, sitä isommin sota muistutti itsestään

Venäjän hyökkäyssota on painottunut enemmän ja vähemmän sodan aikana Ukrainan etelä- ja itäosiin. Länsiosatkaan toki eivät ole välttyneet venäläisjoukkojen pommituksilta.

Laine kertoo MTV Uutisille siirtyneensä Puolasta Länsi-Ukrainan kautta autoillen maan pääkaupunkiin Kiovaan.

Kontrasti maan eri osien maisemissa oli valtava.

– Länsi-Ukrainan näkymä oli hyvin normaali, eli erittäin kaunista, kumpuilevaa alkukesän vehreää Ukrainan maaseutua.

Ajomatkan edetessä myös Venäjän aloittama sota muistutti silminnähden itsestään.

– Siellä oli hiekkasäkkejä ja rautaisia hämähäkkejä, joilla teitä voidaan tarvittaessa sulkea, Laine kertaa puhelimitse.

Laine saapui pääkaupunkiin sen länsipuolelta, missä kaikkein kiivaimpia taisteluita ei olla sodan aikana käyty. Siitä huolimatta kaupungin länsiosissa sijaitsevat rakennukset olivat saaneet osumaa Venäjän ilmaiskuista – yksi siltakin oli räjäytetty.

– Kiovassa meidän reitillemme ei tuhoja osunut. Tämä historiallinen keskustahan on säilynyt aika hyvin ilman osumia.

– Siinä mielessä aurinkoinen alkukesän päivä – ja päällisin puolin tilanne näyttää aika normaalilta, Laine kuvailee pääkaupungin tilannetta.

Täysin normaali tilanne ei tietenkään ole, sillä ilmahälytykset rikkovat edelleen kaupungin rauhaa suhteellisen usein.

– Niihin pitää reagoida, vaikka tällä hetkellä näyttää siltä, että Kiova ei ole se pääkohde, minne Venäjä ohjuksiaan lähettää.

– Kyllä se sodan todellisuus täällä tuntuu, Laine kuvaa tuntemuksiaan.

Lähetystö on säilynyt toimintakuntoisena

Lopulta Suomen suurlähettiläs ja kaikki Kiovan edustuston palveluksessa olleet Suomen kansalaiset poistuivat maasta, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyksen Ukrainaan.  

Edustuston asemapaikka sijaitsee edelleen Kiovan keskustan tuntumassa.

– Täällä on kaikki suunnilleen siinä kunnossa kuin silloin, kun lähdimme – sekä suurlähetystön että virka-asunnon osalta. Siinä mielessä olemme onnekkaita.

Turvallisuustilanne on helpottanut, mutta tilanne on epävakaa

Turvallisuustilanne Kiovassa on Laineen mukaan tällä hetkellä parempi kuin sodan alussa, jolloin Ukrainan pääkaupunki oli selvästi Venäjän tähtäimessä.

Vielä sodan alussa Venäjän tavoitteena näytti olevan Kiovan valtaaminen, missä suurvalta lopulta epäonnistui.

Sittemmin kaupunkia lähestyneet ja Ukrainan pohjoispuolelle sijoitetut venäläisjoukot on sijoitettu taistelemaan etenkin Ukrainan itäosiin Donbassin alueelle.

Tilanne on venäläisjoukkojen vetäytymisestä huolimatta epävakaa – etenkin kaupungin laitamilla, missä Venäjän joukot ovat jättäneet jälkeensä paljon miinoja ja muita räjähteitä.

– (Kiovan turvallisuus)tilanne on helpottanut, mutta kun vastapuoli tässä sodassa sotilasmahti, jolla on ohjusarsenaali, heillä on kyllä ulottuvuus koko Ukrainaan, Laine pohtii.

Ulkoministeriön matkustustiedote kehottaa edelleen välttämään kaikkea matkustamista Ukrainaan, sillä Laineen mukaan tilanne on herkkä, eikä turvallisuutta voida taata.

Suurlähettiläs itsekin on joutunut varautumaan kaikenlaisiin tilanteisiin.

– Kaupungin pormestari viesti on se, että kyllä (sotaa paenneet) ihmiset voivat palata Kiovaan, jos he ottavat huomioon sen, että tilanne ei ole normaali.

– Ukraina ei ole vielä sellainen maa, johon matkailijoiden pitäisi palata. Sitä joudumme vielä odottamaan, Laine toteaa.

Ukrainalaisilla on kova halu päästä kotiin

Ukrainalaisten halu palata koteihinsa ja jatkaa tavallista elämäänsä on valtava. Laineen mukaan ukrainalaiset ovat alkaneet paikkaamaan infrastruktuurin kärsimiä vaurioita. Esimerkiksi räjäytettyjen siltojen tilalle rakennetaan jo kovaa vauhtia uusia siltoja.

Laine kertoo, että ukrainalaiset tekevät kaikkensa, jotta esimerkiksi rautatie- ja sähköverkostot saadaan toimimaan normaalisti.

Lisäksi paikalliset palvelut toimivat Laineen mukaan ”kohtuullisesti”.

– Metrokin kulkee, kaupat ovat auki ja kahviloita, ravintoloita on auki – eivät toki kaikki. Tilanne on kohtuullisen hyvä, Laine listaa näkemäänsä.

– On erittäin tärkeää, että elämä voisi jatkua ja on myös tärkeää pitää henkistä ilmapiiriä hyvänä, Laine toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat