Venäjä kiihdyttää hyökkäyksiään Harkovan alueella, tavoitteenaan vallata logistisesti tärkeä kaupunki – MTV seurasi Ukrainan sotaa

EU aikoo ratkaista kiistan Ukrainan avustamisesta tammikuun alun huippukokouksessa 2:23
EU aikoo ratkaista kiistan Ukrainan avustamisesta tammikuun alun huippukokouksessa – toimittajamme tapasi Ukrainan entisen presidentin Petro Porošenkon Itä-Ukrainassa.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa lauantaina 16. joulukuuta 2023.

  • EU:n huippukokous päätti 14. joulukuuta avata jäsenyysneuvottelut Ukrainan ja Moldovan kanssa

  • Putin pitää tänään vuotuisen tiedotustilaisuutensa, joka voi kestää tunteja

  • Zelenskyin mukaan Ukraina hidastaa talvisin sotilasoperaatioitaan, oli kyse sitten vastahyökkäyksestä tai puolustuksesta

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

18.02: Venäjä kiihdyttää hyökkäyksiään Harkovan alueella – tavoitteena logistisesti tärkeän kaupungin valtaaminen

Venäjä on kiihdyttämässä hyökkäyksiään Harkovan alueella tavoitteenaan Kupjanskin valtaaminen, kertoi Ukrainan maavoimien tiedottaja televisiossa Ukrinformin mukaan. Venäjän kerrotaan kärsineen merkittäviä tappioita alueella ja ohjanneen uusia reservejä hyökkäykseen.

Kupjansk on logistisesti tärkeä Harkovan itäosassa sijaitseva jokikaupunki, jota Venäjä tarvitsee jatkaakseen hyökkäystä länteen. Ukraina valloitti kaupungin takaisin venäläismiehittäjiltä vastahyökkäyksessään viime vuoden syyskuussa.

17.39: Ukrainan turvallisuuspalvelu lisäsi Venäjän ortodoksikirkon johtajan etsintäkuulutettujen listalle

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU on lisännyt Venäjän ortodoksikirkkoa johtavan patriarkka Kirillin etsintäkuulutettujen listalleen, uutisoi muun muassa Kyiv Independent. Etsintäkuulutus on julkaistu Ukrainan sisäministeriön sivuilla.

Kirill, joka on etsintäkuulutuksessa listattu siviilinimellään Vladimir Gundjajev, on Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja tämän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan vankka tukija. Häntä vastaan nostettiin Ukrainassa syytteet marraskuussa Ukrainan alueellisen koskemattomuuden loukkaamisesta ja hyökkäyssodan tukemisesta.

12.40: Venäjä: Ukraina teki yli 40 iskua rajakaupunkiin Belgorodin alueelle

Venäjällä Ukrainan rajan tuntumassa sijaitsevan Belgorodin alueen kuvernööri Vjatsheslav Gladkov puolestaan kertoi alueelle tehdyn yli 40 Ukrainan iskua vuorokauden aikana.

Venäjän laittomasti itseensä liittämällä Krimin alueella on puolestaan ammuttu alas 26 lennokkia, kertoi Venäjän puolustusministeriö lausunnossaan. Ministeriö ei kertonut lennokkien mahdollisesti aiheuttamista tuhoista tai niiden vaatimista uhreista mitään.

Myös Kurskin alueelle on tehty lennokkihyökkäys, kertoi ministeriö Telegram-palvelussa.

Ajatushautomo ISW:n mukaan Venäjä on viime päivinä edennyt jonkin verran myös Kupjanskin, Bahmutin, Avdijivkan ja Donetskin kaupungin suunnalla.

9.33: Ukraina: 30 Venäjän dronea ammuttiin alas

Ukrainan armeijan mukaan ilmatorjunta pudotti lähes kaikki lennokit.

Venäjä teki jälleen lauantain vastaisena yönä mittavan lennokkihyökkäyksen Ukrainaan. Lennokkeja lähetettiin Kiovan ja sen ympäristöön, Hersonin alueelle maan eteläosassa ja maan länsiosaan.

Ukrainan armeijan mukaan ilmatorjunta pudotti 30 lennokkia 31:stä. Hyökkäykseen käytettiin totuttuun tapaan iranilaisvalmisteisia lennokkeja.

Hyökkäyksen mahdollisesti aiheuttamista tuhoista ei kerrottu.

Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa kultiin räjähdyksiä perjantaina 0:40
Ukrainan pääkaupungissa Kiovassa kultiin räjähdyksiä perjantaina.

6.38: Ukrainan sisäministeriö etsintäkuulutti Venäjän kirkon johtajan

Ukrainan sisäministeriö on etsintäkuuluttanut Venäjän ortodoksisen kirkon johtajan, patriarkka Kirillin. Ukraina syyttää Kirilliä konfliktin tukemisesta. 

Sisäministeriön etsintäkuulutettujen luettelossa Kirill mainittiin nimeltä, hänet kuvattiin papin puvussa ja kuvattiin "esitutkintaelimiltä piileskeleväksi henkilöksi". Etsintäkuulutuksen mukaan hän oli ollut "kateissa" 11. marraskuuta lähtien.

Etsintäkuulutus on kuitenkin symbolinen, sillä Kirill on Venäjällä eikä häntä uhkaa pidätys. 

Se on kuitenkin viimeisin toimenpide Ukrainan kampanjassa pyrkiä kitkemään niiden pappien vaikutusvaltaa, joilla on Ukrainan mukaan läheisiä yhteyksiä Venäjään ja tarkoitus horjuttaa ukrainalaista yhteiskuntaa. 

Kiovan viranomaiset ovat käynnistäneet rikosoikeudenkäyntejä ortodoksisen kirkon haaraan liittyviä pappeja vastaan, jotka ovat olleet aikoinaan suoraan yhteydessä Venäjän kirkkoon ja Kirilliin. Ortodoksinen kristinusko on Ukrainassa vallitseva uskonto.

Asiasta uutisoi Reuters.

6.17: Kiovassa kuultu räjähdyksiä venäläislennokkien lähestyessä kaupunkia 

Uutistoimisto Reutersin silminnäkijöiden mukaan Kiovassa kuului varhain lauantaina useita räjähdyksiä, kun Ukrainan ilmapuolustusyksiköt ottivat yhteen venäläisten lennokkien kanssa. 

Reutersin mukaan räjähdyksiä raportoitiin kaupungin läpi virtaavan Dnepr-joen molemmilta rannoilta. Kuolonuhreista tai vakavista vahingoista ei ole tällä hetkellä tietoa.

Pormestari Vitali Klitschko kertoi ilmapuolustusyksiköiden ryhtyneen toimiin, kun venäläiset lennokit lensivät kaupungin lähellä. Klitschkon mukaan venäläisjoukot ottivat kohteeekseen Kiovan keskustan lähellä sijaitsevia alueita. 

Viranomaiset varoittivat lauantaiyönä mahdollisista ohjushyökkäyksistä Kiovaa ympäröivillä alueilla, joilla myös raportoitiin räjähdyksistä.

14.24:Venäjä nyrpeänä Ukrainan ja Moldovan EU-tien avaamisesta

Venäjän mukaan päätös tuoda Ukraina ja Moldova lähemmäksi EU:n jäsenyyttä voi aiheuttaa "epävakautta" unionissa.

Kreml sanoi perjantaina, että Eurooppa-neuvoston päätökset ovat yritys "ärsyttää Venäjää".

EU-jäsenmaat päättivät eilen huippukokouksessa Brysselissä avata EU-jäsenyysneuvottelut Moldovan ja Ukrainan kanssa.

– Tällainen siirto perustuu pitkälti haluun ärsyttää Venäjää entisestään ja tehdä nämä maat vihamielisiksi Venäjää kohtaan, Kremlin tiedottaja Dmitri Peskov sanoi toimittajille tiedotustilaisuudessa Moskovassa.

Peskov totesi päätöksen olevan poliittinen ja keino osoittaa maiden tukea Moldovalle ja Ukrainalle.

Päätös saatiin aikaan, kun neuvotteluiden avaamista vastustanut Unkari oli poissa äänestyksestä.

Lue myös:

    Uusimmat