Yhdysvallat pienentää aselähetyksiä, jotta jäljellä olevat rahat eivät loppuisi kesken – MTV seurasi sotaa 3.11.

Venäjä teki lennokki-iskun Ukrainan Harkovaan perjantaina 0:56
Video: Pelastusviranomaiset sammuttivat perjantaisten lennokki-iskujen aiheuttamia tulipaloja. Tältä tapahtumapaikalla näytti.

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa perjantaina 3. marraskuuta 2023. 

MTV Uutiset seuraa Ukrainan tapahtumia hetki hetkeltä.

Löydät tuoreimmat uutiset uutispalvelustamme sekä MTV Katsomosta joka päivä. 

Ukrainan sodan uhreja voi auttaa monin tavoin. Tästä artikkelista löydät ajantasaista tietoa auttamisesta

Ukrainan tilanne aiheuttaa monenlaisia tunteita. Tästä artikkelista löydät tietoja siihen, miten hakea apua itselle tai läheisellesi. 


  • Slovakian pääministeri ilmoitti, että sotilasapu Ukrainalle loppuu

  • Suomi toimittaa Ukrainaan lisää puolustustarvikeapua – kyseessä 19. apupaketti

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

20.23: Yhdysvallat pienentää aselähetyksiä, jotta jäljellä olevat rahat eivät loppuisi kesken

Yhdysvallat on pienentänyt Ukrainalle lähetettäviä aseaputoimituksia, jotta Ukrainan tukemista voidaan jatkaa mahdollisimman pitkään, vaikka Yhdysvaltain kongressi ei ole päässyt sopuun Ukrainan tukeen käytettävistä rahamääristä. Asiasta kertoi tänään Valkoinen talo. Yhdysvalloissa kongressi riitelee uudesta apupaketista. 

Niukasti republikaanien hallussa oleva edustajainhuone hyväksyi vastikään suuren apupaketin, jossa rahaa oli jyvitetty vain Israelin auttamiseen muttei Ukrainan. Tämä puolestaan ei demokraateille sovi, sillä puolue haluaa kongressin antavan rahaa myös Ukrainan tukemiseen.

Puolueen hallussa on sekä senaatti että Valkoinen talo, minkä vuoksi republikaanien ajamalla paketilla ei ole läpimenemisen mahdollisuuksia. (Reuters / MTV)

18.33: USA:n ulkoministeri: Ukrainalle yli sadalla miljoonalla varusteita

Yhdysvallat toimittaa Ukrainalle jopa 125 miljoonan dollarin (noin 116 miljoonaa euroa) arvosta aseita ja varusteita auttamaan maan taistelussa Ukrainan hyökkäystä vastaan, Yhdysvaltain ulkoministeri Anthony Blinken sanoo.

18.02: Ukraina jatkaa evakuointeja Avdiivkan lähistöllä

Ukrainan Donetskin alueen poliisi julkaisi videon, jossa sen edustajat auttavat evakuoimaan viimeisiä siviileitä Avdiivka kaupungin läheistä kylistä Venäjän kiihdyttäessä hyökkäyksiään.

Videolla poliisi yrittää vakuuttaa iäkästä naista jättämään kotinsa.

17.54: Serbian turvallisuuspalvelun johtaja eroaa – Yhdysvallat syyttänyt Venäjän auttamisesta

Serbian turvallisuuspalvelu BIA:n johtaja Aleksandar Vulin erosi tänään tehtävästään.

Vulinia on luonnehdittu Venäjä-mieliseksi, ja Yhdysvallat on syyttänyt tämän auttaneen Venäjää sen pahantahtoisissa toimissa. Lisäksi maa on syyttänyt Vulinia yhteyksistä asekauppaan ja huumeiden salakuljetukseen. Yhdysvallat on kohdistunut Vuliniin pakotteita kesästä lähtien.

Vulin kertoo eroavansa, jotta Serbiaan ei hänen kauttaan kohdistuisi kiristystä ja painetta. Hän sanoi myös pyrkivänsä estämään näin lännen Venäjä-pakotteiden kohdistumisen Serbiaan.

Serbia on toistuvasti tuominnut Venäjän hyökkäyksen Ukrainaan, mutta ei ole ottanut käyttöön Venäjän vastaisia pakotteita. (Reuters)

17.44: Putin varoittaa: Ukrainalle annetut aseet valuvat Lähi-itään Talebanille

Venäjän presidentti sanoi perjantaina, että lännen Ukrainaan toimittamista aseista osa päätyy Talebanille laittoman asekaupan myötä.

Ukraina on kertonut pitävänsä tiukasti huolta siitä, ettei aseita päädy eteenpäin, mutta jotkut läntiset viranomaiset ovat nostaneet esille huolen esimerkiksi korruption vaikutuksista aseiden tulevaisuuteen.

Erityistä huolta herättää se, mitä aseille tapahtuu konfliktin päätyttyä.

17.39: Venäjä kertoo Ukrainan tehneen ohjusiskun Hersoniin 

Venäjä sanoo seitsemän ihmisen kuolleen ja seitsemän haavoittuneen Ukrainan tekemässä ohjusiskussa Venäjän miehittämälle alueelle Hersonissa. 

Asiasta kertoo venäjän parlamentin ylähuoneen jäsen Konstantin Basyuk. Hän toimii Ukrainalta kaapatun alueen senaattorina. Hersonin alue on osin Ukrainan ja osin Venäjän hallinnassa. (Reuters)

14.24: Zelenskyi punnitsee presidentinvaalien järjestämisen hyviä ja huonoja puolia

Ukrainan ulkoministeri Dmytro Kuleb kertoo Zelenskyin harkitsevan presidentinvaalien järjestämistä ensi keväänä. 

– Emme ole poissulkeneet sitä sivua. Ukrainan presidentti harkitsee erilaisia hyviä ja huonoja puolia, Kuleb sanoi tiedotustilaisuudessa. Aiheesta uutisoivat muun muassa Reuters ja Independent.  

Kuleb alleviivasi myös, että mahdollisten vaalien järjestäminen sodan aikana olisi haasteellista. Zelenskyi on toiminut Ukrainan presidentin virassa vuodesta 2019 lähtien. 

13.05: Kuolonuhrien määrä Nova Poshtan iskussa nousi kahdeksaan

Nova Poshta -postilaitokseen kohdistuneessa iskussa loukkaantunut 29–vuotias työntekijä menehtyi sairaalassa 3. marraskuuta. Hänen menehtymisensä myötä iskun uhriluku on noussut kahdeksaan.

Aiheesta ilmoitta Kiev Independent -lehden mukaan alueen kuvernööri Oleh Syniehubov

Venäläinen ohjus osui Ukrainan Nova Poshta -postivarastoon Harkovan alueella 21. lokakuuta. 

10.26: Ukraina sanoo torjuneensa yli 20 lennokkia ja yhden ohjuksen 

Ukrainan asevoimat sanoo maan ilmatorjunnan pudottaneen yli kaksikymmentä iranilaista taistelulennokkia ja yhden ohjuksen viime yön aikana. Venäjä teki varhain perjantaina massiivisen lennokki-iskun, joka kohdistui kriittiseen infrastruktuuriin Ukrainan länsi- ja eteläosissa.

Ukrainan viranomaisten mukaan venäläiset iskivät muun muassa Lvivin ja Odesan alueilla sijaitsevien infrastruktuurilaitoksiin. Osa lennokeista osui Harkovan kaupunkiin. Kiev Independent, että iskut aiheuttivat Harkovassa laajoja tulipaloja, ja vahingoittivat asuinrakennusta, oppilaitosta sekä huoltoasemaa.

Venäjän uskotaan talven lähestyessä jälleen kiihdyttävän iskujaan Ukrainan energiainfrastruktuuria vastaan, mikä tarkoittanee lisää sähkökatkoja ja huolia lämmityksen toimivuudesta. 

7.25: Venäjän lennokit iskivät siviilikohteisiin Harkovassa

Reutersin mukaan Venäjän lennokit iskivät siviilikohteisiin ja sytyttivät tulipalon varhain perjantaina Ukrainan toiseksi suurimmassa kaupungissa Harkovassa ja sen lähellä. Aiheesta kertovat Ukrainan viranomaiset. 

Mahdollisista uhreista ei vielä perjantaiaamuna ollut tietoa. 

Harkovan aluekuvernööri Oleh Synehubov kirjoittaa viestipalvelu Telegramissa, että iskut kohdistuivat siviili-infrastruktuuriin puolenyön jälkeen. 
 

Torstai 2.11.2023

16.31: Naton ex-pääsihteeri lähettäisi Ukrainalle jäsenyyskutsun, se edistäisi sodan loppumista

Naton entisen pääsihteerin Anders Fogh Rasmussenin mukaan on korkea aika kutsua Ukraina puolustusliiton jäseneksi. 

Rasmussen korostaa STT:n haastattelussa, että jos jäsenyyskutsun panttaamista perustellaan sodalla, se rohkaisee Venäjää jatkamaan sotaa loputtomiin.

Presidentti Vladimir Putinille on lähetettävä selvä viesti, että Ukrainasta tulee Naton jäsen, tekipä Putin mitä hyvänsä, Suomessa vieraillut Rasmussen linjaa.

14.49: Brittitiedustelu: Venäjän ilmatorjunnalla paljon puhuva viikko

Venäjä on todennäköisestä menettänyt ainakin neljä pitkän kantaman ilmatorjuntajärjestelmää viimeisen viikon aikana, arvioi Britannian puolustusministeriö julkisessa tiedustelupäivityksessään.

26. lokakuuta Venäjän valtionmedioissa uutisoitiin, että Venäjä on menettänyt kolme S-400-ohjusjärjestelmää Venäjän miehittämällä Ukrainan Luhanskin alueella.

Ukrainalaislähteet puolestaan ovat väittäneet Venäjän menettäneen ilmatorjuntajärjestelmiä Krimin niemimaalla.

– Viimeaikaiset menetykset korostavat sitä, että Venäjän ilmatorjuntajärjestelmillä on yhä ongelmia modernien tarkkojen ohjusten kanssa, brittiministeriö kirjoittaa.

– On olemassa realistinen mahdollisuus, että Venäjän korvatessa ilmapuolustustaan Ukrainassa, sen kyky puolustautua ilmauhkia vastaan muualla heikkenee.

12.28: Ukrainan asevoimat: Venäjän hyökkäys Avdijivkan ympäristössä laantunut

Venäjän hyökkäykset Avdijivkan pikkukaupungin ympärillä Itä-Ukrainassa ovat laantuneet. Kaupungin lähistöllä on viime kuusta lähtien käyty kiivaita taisteluita, joissa Venäjä on vahvistamattomien tietojen mukaan kärsinyt raskaita tappioita.

– Hyökkäysten määrä on merkittävästi vähentynyt. Vihollinen yrittää edelleen piirittää Avdijivkan, mutta ei tee niin tällä hetkellä aktiivisesti, sanooi Ukrainan asevoimien edustaja Oleksandr Shtupun.

Shtupunin mukaan Venäjä saattaa myös yrittää ryhmitellä joukkojaan uusia hyökkäyksiä varten, mutta hän sanoo Ukrainan armeijan hallitsevan tilannetta.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu sanoi aiemmin tällä viikolla, että Venäjän joukot ovat edenneet Avdijivkassa ja väitti Ukrainan kärsineen suuria tappioita "epätoivoisissa" yrityksissään puolustaa kaupunkia.

Avdijivka sijaitsee Donetskin alueella, jonka Venäjä väitti jo viime vuonna liittäneensä itseensä, vaikka ei edes hallitse sitä kokonaan.

Ukrainalaiset kehittivät edistyksellisen Shark-dronen – tällaisia ominaisuuksia sillä on 2:07
Katso videolta: Ukrainalaiset kehittivät edistyksellisen Shark-dronen – tällaisia ominaisuuksia sillä on

Perjantain 2. maaliskuuta seuranta löytyy täältä

Lue myös:

    Uusimmat