Venäjä ei ole kiinnostunut jatkamaan Mustanmeren viljasopimusta – MTV seurasi Ukrainan sotaa

Venäläiset vapaaehtoiset taistelevat Ukrainan puolella – tällainen on Siperian pataljoona 2:22
Venäläiset vapaaehtoiset taistelevat Ukrainan puolella – tällainen on Siperian pataljoona

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 17. joulukuuta 2023. Tuoreimmat tapahtumat löydät täältä.

  • Putin: Venäjällä ei ole halua taistella sotilasliitto Naton kanssa

  • EU:n huippukokous päätti 14. joulukuuta avata jäsenyysneuvottelut Ukrainan ja Moldovan kanssa

  • Zelenskyin mukaan Ukraina hidastaa talvisin sotilasoperaatioitaan, oli kyse sitten vastahyökkäyksestä tai puolustuksesta

  • Venäjä aloitti hyökkäyksensä Ukrainaan 24. helmikuuta 2022

Maanantain 18. joulukuuta tapahtumia voit lukea täältä.

SUNNUNTAI 17.12.2023

13.54: Venäjä ei ole kiinnostunut jatkamaan Mustanmeren viljasopimusta

Venäjä ei ole kiinnostunut jatkamaan Mustanmeren viljasopimusta, sanoo Venäjän maatalousministeri Dmitri Patrushev

Reutersin mukaan maan haluttomuudesta jatkaa viljasopimusta kertoi Venäjän valtio-omisteinen uutistoimisto RIA.

Patrushev lisäsi päätöksen olevan suurelta osin poliittinen, mutta sanoo Venäjän jatkaa viljan vientiä. 

– Viljan vientimäärämme, kun otetaan huomioon viljasopimuksen purkaminen, eivät ole missään nimessä laskeneet, vaan jopa hieman kasvaneet, RIA kertoo Patrushevin sanoneen.

Mustanmeren viljasopimus päättyi Venäjän ilmoituksesta jo heinäkuussa. 

Venäjä on aiemmin sanonut noudattavansa sopimusta sitten, kun sen ehdot on täytetty. Putin on arvostellut Ukrainaa muun muassa siitä, ettei se vienyt tarpeeksi viljaa kehittyviin maihin.

11.42: Putin: Uusi sotilaspiiri vastaus Suomen Nato-jäsenyyteen

Sotilasliitto Naton jäsenyys tuo Suomelle ongelmia, varoittaa Venäjän presidentti Vladimir Putin. Putin sanoi sunnuntaina julkaistussa televisiohaastattelussa, että Venäjä perustaa jäsenyyden vastineeksi uuden Leningradin sotilaspiirin Luoteis-Venäjälle ja keskittää sinne "tietyn määrän" sotilasyksikköjä.

– He (länsi) raahasivat Suomen Natoon. Oliko meillä ongelmia heidän kanssaan? Kaikki erimielisyydet, mukaan lukien 1900-luvun puolivälin alueelliset erimielisyydet, oli jo aikoja sitten ratkaistu, Putin sanoi valtiollisen television haastattelussa.

Lue lisää aiheesta täältä.

10.16: Britannian sotilastiedustelu: Venäjän presidentinvaalit laajenevat miehitetyille alueille

Britannian puolustusministeriö ennakoi Twitterissä, että Venäjän presidentinvaaleissa nähdään epärehellisiä keinoja. Venäjä on kertonut, että presidentinvaaleissa voi maaliskuussa äänestää myös Ukrainasta miehitetyillä Donetskin, Luhanskin, Hersonin and Zaporizhzhjan alueilla.

Ministeriö ennakoi, ettei äänestyksistä tule reiluja tai vapaita. Näillä alueilla halutaan maan sotilastiedustelun mukaan valtaapitävien kannalta ”oikea” äänestystulos, jotta alueiden valtaaminen ja Venäjän hyökkäyssota näyttäisivät oikeutetuilta.

Ministeriö uskoo, että maan hallinnossa tullaan lähes varmasti käyttämään vakavaa vaalivilppiä ja äänestäjien painostamista, jotta Vladimir Putin voittaisi vaalit huomattavalla erolla.

10.02: Putin: Puheet hyökkäysaikeista Natoon ovat roskaa

Venäjän presidentti Vladimir Putin tyrmää Yhdysvaltain presidentti Joe Bidenin puheet Venäjän aikomuksista hyökätä Natoa vastaan "täydeksi roskaksi". Putinin mukaan Venäjällä ei ole halua taistella sotilasliitto Naton kanssa.

Biden oli sanonut, että Venäjä voisi hyökätä Nato-maahan, jos se voittaa sodan Ukrainassa.

9.40: Bild: Putinin Venäjällä sotasuunnitelmat vuoteen 2026 asti

Saksalaislehti Bild kertoo, että Venäjän armeijalla on selkeät tavoitteet Ukrainan sodalle vuosiksi 2024, 2025 ja 2026. Sen mukaan maan presidentti Vladimir Putinin armeijalleen asettaman suunnitelmat ovat kuitenkin ulkovaltojen tiedustelupalveluiden tiedossa, ja nyt myös Bildin sivuilla. 

8.24: Yksi kuoli lennokin alas ampumisessa Odessassa

Odessan kuvernööri Oleh Kiper kertoo, että yksi siviili kuoli Venäjän lennokkihyökkäyksessä. Henkilövahinko syntyi, kun Ukrainan ilmatorjunnan alas ampuma lennokki putosi asuinalueelle ja räjähti, Kiper kertoo Telegramissa. Usea rakennus vaurioitui ja uhri löydettiin myöhemmin yhdestä niistä.

Uutista ja sen otsikkoa päivitettiin kello 8.56, kun Odessan kuvernööri kertoi kuoleman johtuneen alas ammutusta lennokista.

8.01: Ukraina: Venäjä laukaisi yöllä ohjuksia ja lennokkeja 

Ukrainan ilmavoimien mukaan Venäjä laukaisi yön aikana Iskander-ohjuksen, risteilyohjuksen ja 20 hyökkäyslennokkia Ukrainaan. Ilmavoimat väittää tuhonneensa risteilyohjuksen ja lennokit. Sen mukaan myöskään Iskander-ohjus ei saavuttanut maaliaan. (Reuters)

6.09: Venäjä väittää tuhonneensa 33 Ukrainan lennokkia

Uutistoimisto Reutersin mukaan Venäjän puolustusministeriö on kertonut tänään tuhonneensa 33 Ukrainan lähettämää lennokkia. Lennokit olivat ministeriön mukaan matkalla kohti useita eri alueita Venäjällä.

Ministeriö kertoo Telegram-kanavallaan, että lennokit pysäytettiin tai tuhoutuivat ennen kuin ne ehtivät kohteisiinsa Lipetskin, Rostovin ja Volgogradin alueiden yllä.

18.02: Venäjä kiihdyttää hyökkäyksiään Harkovan alueella – tavoitteena logistisesti tärkeän kaupungin valtaaminen

Venäjä on kiihdyttämässä hyökkäyksiään Harkovan alueella tavoitteenaan Kupjanskin valtaaminen, kertoi Ukrainan maavoimien tiedottaja televisiossa Ukrinformin mukaan. Venäjän kerrotaan kärsineen merkittäviä tappioita alueella ja ohjanneen uusia reservejä hyökkäykseen.

Kupjansk on logistisesti tärkeä Harkovan itäosassa sijaitseva jokikaupunki, jota Venäjä tarvitsee jatkaakseen hyökkäystä länteen. Ukraina valloitti kaupungin takaisin venäläismiehittäjiltä vastahyökkäyksessään viime vuoden syyskuussa.

17.39: Ukrainan turvallisuuspalvelu lisäsi Venäjän ortodoksikirkon johtajan etsintäkuulutettujen listalle

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU on lisännyt Venäjän ortodoksikirkkoa johtavan patriarkka Kirillin etsintäkuulutettujen listalleen, uutisoi muun muassa Kyiv Independent. Etsintäkuulutus on julkaistu Ukrainan sisäministeriön sivuilla.

Kirill, joka on etsintäkuulutuksessa listattu siviilinimellään Vladimir Gundjajev, on Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja tämän Ukrainaan kohdistaman hyökkäyssodan vankka tukija. Häntä vastaan nostettiin Ukrainassa syytteet marraskuussa Ukrainan alueellisen koskemattomuuden loukkaamisesta ja hyökkäyssodan tukemisesta.

Lue myös:

    Uusimmat