Kimi Räikkösen ex-tallikaveria kohtasi historiallisen katkera kohtalo, ja vain hetkeä myöhemmin koko F1-maailma todisti poikkeuksellista arvokkuutta – Felipe Massa kertoo ylistetystä teostaan: "Halusin kiittää"

F1-mestaruus ratkesi vuonna 2008 tavalla, jollaista ei ole toiste nähty. Lewis Hamiltonin voitto oli Felipe Massan katkera, katkera tappio. Massa kertoo tuoreessa elokuvassa, mistä hän sai voimaa uransa vaikeimmassa paikassa.

Brasiliassa ajettuun päätösosakilpailuun lähdettäessä Hamilton johti Massaa seitsemällä pisteellä. Massan piti ajaa kotikisassaan maaliin joko ensimmäisenä tai toisena ja toivoa, että Hamilton olisi näissä tapauksissa korkeintaan kuudes tai kahdeksas.

Paalulta kisaan startannut Massa voitti kilpailun ennen Renault'n Fernando Alonsoa ja tallikaveriaan Kimi Räikköstä. Ferrarin pilttuussa ja Interlagosin radan katmossa alkoi juhlat, sillä Hamilton oli tuossa vaiheessa kuudentena.

Iloa kesti kuitenkin vain noin puolen minuutin ajan, kun Hamilton nousi viimeisissä mutkissa Toyotan Timo Glockin edelle viidenneksi ja kuittasi mestaruuden yhden pisteen erolla Massaan.

Massa pidätteli kyyneleitä autossaan.

– Se oli vaikea paikka kaikille, jotka olivat katsomassa kisaa. F1-mestaruutta ei ollut koskaan ratkaistu sillä tavalla, mies muistelee tammikuussa julkaistussa Heroes-elokuvassa.

Vain hetkeä myöhemmin Massa nousi palkintokorokkeelle Alonson ja Räikkösen – kahden edellisen maailmanmestarin – seurassa. Tapaa, jolla Massa esiintyi uransa, jopa koko elämänsä, vaikeimmassa paikassa, on ylistetty siitä lähtien.

– Erittäin arvokas, erittäin erittäin arvokas esiintyminen, brittiläisen ITV-kanavan selostaja James Allen sanoo kisalähetyksessä. 

Juttu jatkuu videon alla. 

Tv-kuvista näkee, miten Massa kävelee palkintokorokkeen etureunaan, ja vaikka kasvoilta paistaa tuska, hän levittää kätensä kiitokseksi katsomossa hurraaville brasilialaisille, taputtaa rintaansa ja osoittaa sormellaan katsomoihin. Sitten hän taputtaa taas rintaansa ja nostaa nyrkin pystyyn voiton merkiksi ennen kuin palaa Alonson ja Räikkösen väliin korkeimmalle korokkeelle.

Massan mukaan hänen maanmiehensä ja -naisensa, katsomossa olleet ihmiset, olivat hänelle tuossa tilanteessa polttoainetta, joka sai hänet toimimaan hämmästyttävän kypsästi.

– Parasta siinä hetkessä oli se, kun katsoin faneja, ihmisiä. Olin voittanut kilpailun, joten halusin kiittää heitä. Se auttoi minua nousemaan palkintokorokkeelle ja tavallaan juhlimaan sitä, mitä oli tapahtunut – voittoani.

Lue myös:

    Uusimmat