F1-lehdistökatsaus: Kimi Räikkösen päänsisäinen maailma sykähdyttää Italiassa – ”Hän on hyvä sellaisenaan”

Kimi Räikkösen 112 kisaa kestäneen odotuksen päättyminen uran mahdollisesti viimeisestä F1-voitosta sekä Lewis Hamiltonin viikolla eteenpäin siirtyneet MM-juhlat hallitsivat lehdistön kirjoittelua Yhdysvaltain GP:n jälkeen.

Räikkönen ohitti paalupaikalta lähteneen Hamiltonin kisastartssa, ja kesti tämän lähentelyt lopussa ottaen uransa 21. F1-osakilpailuvoiton, joka nostaa hänet Mika Häkkisen ohi kaikkien aikojen eniten kisavoittoja napanneeksi suomalaiskuljettajaksi.

Kansainvälisesti voiton suurin merkitys oli toki siinä, että Räikkönen päätti vihdoin lähes viisi kautta kestäneen odotuksen voitosta. Hänen edellinen ykköstilansa oli tullut Lotuksen kuskina vuonna 2013, ja edellinen Ferrari-voitto oli peräti vuodelta 2009.

​​​​​​​

Räikkösen persoonalle syvää ymmärrystä Italiassa

Austinista odotettiin Lewis Hamiltonin mestaruusjuhlia sen jälkeen, kun lähinnä teoreettisesti mukana MM-taistelussa roikkuva Sebastian Vettel oli pudonnut rangaistuksen myötä viidenteen lähtöruutuun. Hamiltonille olisi riittänyt voitto Texasista, mutta hän ei onnistunut aggressiivisessa kahden pysähdyksen taktiikassaan eikä päässyt ohittamaan Red Bullin Max Verstappenia edes kakkossijalle.

Italialaisen La Gazzetta dello Sportin kolumnisti Umberto Zapelloni otsikoi kisapaketointinsa ytimekkäästi: ”Räikkönen on palannut, samoin Ferrari, Vettel ei vieläkään”.

– Kimi ansaitsi päättää toisen aikakautensa punaisissa menestyksekkäästi. Hän teki sen melkein ajan kuluessa loppuun, mutta hän teki sen mahtavalla lähdöllä ja poikkeuksellisella kisan hallinnalla, kun Hamilton seikkaili kisassa kahdella stopilla sekä epätoivoisella ja hyödyttömällä takaa-ajolla, Zapelloni kirjoittaa.

– Ferrarille tämä oli viimeinkin kaunis sunnuntai huolimatta jälleen yhdestä Vettelin virheestä avauskierroksella. (Daniel) Ricciardon kimppuun hyökkääminen muuttui taas virheeksi, jota lopun nousu ja (Valtteri) Bottaksen ohittaminen eivät hyvitä.

– Tänään on kuitenkin oikeus juhlia Kimiä, joka on vapaa tallimääräyksistä ja ilman mitään menetettävää on saanut voittamisen maun takaisin. Jos hän olisi aina kisannut näin…

Sport Mediaset -lehden Luca Budel pukee italialaisten tuntemukset hyvin sanoiksi. Kimin kohdalla jossiteltavaa riittää loputtomiin, mutta häntä ei voi persoonana muuttaa.

– Käsitykseni on aina ollut, että olemme olleet tekemisissä valtavan lahjakkuuden kanssa, jolta puuttuu kuitenkin toisinaan henkistä läsnäoloa. Kimi Räikkösen uraa summaa se, että hän on saanut luonnonlahjaksi nopeuden, mutta samaan aikaan jäänyt ilman pitkäjänteisyyttä, joka oli Michael Schumacherilla dna:ssa, ja joka on nyt Lewis Hamiltonin yksityisomaisuutta, Budel kommentoi.

– Kimi toi Ferrarille sen viimeisimmän maailmanmestaruuden, ja toisenlaisella päällä hän olisi voinut voittaa niitä lisääkin. Mutta Räikkönen on hyvä sellaisenaan. Hän elää omassa maailmassaan, pienessä universumissaan, jota me emme voi käsittää. Fakta on kuitenkin, että Austinissa hän antoi itselleen ja meille juhlapäivän.

Hymy palannut Räikkösen kasvoille

Autosprint-lehden Alberto Sabbatini pani merkille Räikkösen hyväntuulisuuden voiton jälkeen. Suomalaiskuski myös vakuutti lehdistötilaisuudessa, ettei ole lainkaan pahoillaan siitä, että joutuu ensi kaudeksi vaihtamaan kärkitiimistä Sauberille.

– Huomasitteko, että Kimi hymyilee taas, kun hän on lähdössä Ferrarilta? Hän vaikuttaa rentoutuneemmalta eikä huolehdi enää niin paljon siitä, ettei näyttäisi todellisia ajatuksiaan julki, Sabbatini arvioi.

Räikkönen väitti haastatteluissa, ettei vuosia odotus seuraavasta Ferrari-voitosta ole tuntunut hänestä niin pitkältä ajalta. Silti tiimiradiossa kuultiin ytimekkäät sanat: ”V**** viimein…”

– Hän odotti sitä, ja me olemme odottaneet häntä viisi vuotta. Viisi vuotta hänen toista aikakauttaan punaisissa, täynnä katkeria päiviä, pettymyksiä ja harmautta – ensin (Fernando) Alonson varjossa ja sitten Vettelin, Corriere della Seran Giorgio Terruzzi muotoilee.

– Mutta Kimi Räikkönen on vauhdin dadaisti – hullu taiteilija, joka voi antaa itselleen ja meille unohtumattomat jäähyväiset, Terruzzi jatkaa.

Vuoden suosituin kisavoittaja?

Siinä missään Italiassa ollaan aina osattu suhtautua erikoisella kunnioituksella Räikkösen persoonallista ulosantia kohtaan, Britanniassa suomalaiskuski on monesti tulkittu lähinnä epäkohteliaaksi ja sisäänpäin kääntyneeksi tapaukseksi. Eikä hänen ajotaitojaankaan ole juuri viime vuosina saarivaltiossa arvostettu.

– Mutta tällainen Räikkönen on – kuski, jolla on taipumus epäonnistua ainakin yhtenä kriittisenä hetkenä kisaviikonlopun aikana. Voittaakseen kisan hänen täytyi pyörittää vuosia taaksepäin ja naulata jokainen hetki oikein – ei vain suurinta osaa niistä, toteaa Autosport-lehden Edd Straw.

Sky Sports antoi Räikköselle viikonlopun arvosanaksi 9,5.

– Kimin piti odottaa 2 044 päivää seistäkseen taas ylimmällä F1-korokkeella, ja vaikka hän itselleen tyypillisesti vähätteli ennätyksellistä voittoaan (”elämä jatkuu, se on vain numero”), samppanjan on täytynyt maistua niin makealta kuskista, jonka monet olivat jo sivuuttaneet laskuista, brittikanava arvioi.

The Telegraph -lehti juhlisti otsikossaan Räikkösen saavutusta, jolla hän siirsi Hamiltonin mestaruusjuhlia ainakin tulevan viikonlopun Meksikon osakilpailuun:

– Lewis Hamiltonin MM-voitto voi odottaa viikon – pysähdytään hetkeksi Kimi Räikköseen, vuoden 2018 suosituimpaan kisavoittajaan.

The Guardian huomioi jutussaan Räikkösen heittämän tahattoman koomisen kysymyksen, kun he odottelivat Lewis Hamiltonin kanssa nousua palkintopallille. Räikkönen kysyi kirkkain silmin Hamiltonilta: ”Voititko sinä maailmanmestaruuden?”.

– ”En”, kuului vastaus.

– Pääroolia ilonpilaajana näytteli Räikkönen: epätodennäköinen voittajakandidaatti siitä huolimatta, että hän starttasi kisaan kakkosruudusta Hamiltonin takaa ja vaikka Ferrari oli Texasissa selvästi nopeampi kuin mitä he olivat olleet viime viikkoina, Tom Dart kirjoittaa.

Hamiltonin mestaruusjahti jatkuu jo tulevana viikonloppuna Meksikossa. Eroa on jo tasan 70 pistettä, joten britille riittää uransa viidenteen maailmanmestaruuteen seitsemäskin sija, vaikka Vettel voittaisi kilpailun.

Lue myös:

    Uusimmat