F1-mestaruusdraama ei unohdu – Ferrari-pomo muistelee raskasta tehtäväänsä: "Näin ruudulta Felipen perheen juhlimassa"

Tapa, jolla Felipe Massa menetti mahdollisuutensa F1-mestaruuteen kaudella 2008, on jäänyt formuloiden historiaan yhtenä kaikkien aikojen kivuliaimmista. Massan alle minuutin mestaruushetkestä tuli perjantaina kuluneeksi tasan 10 vuotta.

Massa totesi itse lopettaessaan komean F1-uransa, ettei hän koe hävinneensä vuoden 2008 maailmanmestaruutta Lewis Hamiltonille Brasilian GP:n viimeisessä mutkassa, jossa McLaren-kuski onnistui nousemaan Timo Glockin Toyotan ohi viidenneksi ja lopulta yhdellä pisteellä mestariksi ohi Massan.

Kausi sisälsi muitakin vastoinkäymisiä, kuten Unkarin moottoririkon selvässä johtoasemassa sekä Renault’n koviin rangaistuksiin johtaneen tulosmanipulaatiotapauksen Singaporessa, jossa Massan pasmat menivät kärkipaikalla täysin sekaisin.

Ferrarin tallipäällikkönä toiminut Stefano Domenicali muistaa dramaattiset hetket yhä hyvin.

– Siellä on varmaan yhä keskellä pääsuoraa sama reikä, jossa mäntä on pystyssä, Domenicali sanoo Unkarin rajusta pettymyksestä F1.comin Beyond the Grid -podcastissa.

Massan perhe juhli, Hamilton lähestyi GPS-kartassa

Kaikki kuitenkin huipentui Massan kotikisaan São Paolon Interlagosin radalle. Hamilton oli Kiinan GP:n voittonsa jälkeen seitsemän pisteen MM-johdossa kauden päätöskisaan lähdettäessä, mutta Brasiliassa Massan mestaruushaaveet heräsivät eloon Hamiltonin jäätyä neljänteen lähtöruutuun.

Kisan aikana Massan tallikaveri Kimi Räikkönen piti Hamiltonia pitkään takanaan Massan kasvattaessa johtoaan. Sateen muututtua kovemmaksi Hamilton liukasteli ulos radalta ja putosi Sebastian Vettelin Toro Rosson taakse kuudenneksi.

Massan kannalta kaikki suli kuitenkin viimeisillä kierroksilla, kun sekä Vettel että Hamilton onnistuivat ohittamaan loppuun kuluneilla renkailla liukastelleen Glockin. Samaan aikaan mestaruusjuhlat olivat jo käynnistyneet Ferrarin varikkopilttuussa.

– Muistan, kuinka kaikki olivat valmiina ja huusivat jo, mutta myös sen, kuinka seurasin GPS-karttaa, jolla Lewis lähestyi Glockia, Domenicali taustoittaa.

– Kun hän pääsi mutkassa lähellä, näin vieressä ruudun, jossa Felipen perhe oli juhlimassa. Sanoin (tiimiradioon), että olkaa kilttejä ja kertokaa Felipen isälle Luiz Antoniolle, että olemme valitettavasti hävinneet.

– Muistan hetken, jolloin joku tuli heidän lähelleen ja sanoi jotain. Se oli kova pala, ex-tiimipomo kertoo tv-kuviinkin tallentuneesta tilanteesta.

Voittotuuletus teki vaikutuksen Ferrari-pomoon

Järkytys mestaruuden menetyksestä oli valtava niin Massan perheelle kuin kaikille Ferrarilla. Kaikesta huolimatta kuljettaja kokosi itsensä ja nousi ylpeänä ylimmälle korokkeelle tuulettamaan kisavoittoaan. Kyyneleet silmissään rintaansa takova Massa on jäänyt ikoniseksi kuvaksi F1-muistojen joukkoon.

– Hän oli palkintopallilla niin ylpeä siitä, mitä oli pystynyt saavuttamaan, ja olin todella vaikuttunut hänen reaktiostaan, Domenicali sanoo.

– Myöhemmin kokoonnuimme takahuoneessa, ja hän oli riisunut haalarinsa ja myös hänen vaimonsa oli siellä.

– Katsoimme toisiamme silmiin, koska mitä siinä tilanteessa voi sanoa? Me emme hävinneet sitä mestaruutta siinä mutkassa, mutta tällä tavalla häviäminen sattuu tietysti todella paljon, Domenicali muistelee hetkeä.

Domenicali yritti olla tilanteessa hienotunteinen. Sanoja ei kuitenkaan tarvittu. Kaikki tiesivät, että yhteinen ponnistus oli epäonnistunut dramaattisella tavalla eivätkä puheet olisi asiaa miksikään muuttaneet.

Ferrarille jäi silti kaudesta 2008 käteen valmistajien maailmanmestaruus. Massan ja Räikkösen tuoma titteli on yhä punaisten viimeisin MM-voitto.

– Voitimme valmistajien maailmanmestaruuden Felipelle, koska Felipe ansaitsi sen mestaruuden, Domenicali toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat