Kilpailuvirasto esittää muutoksia lehdistötukeen

Kilpailuvirasto katsoo, että lehdistötuki vahingoittaa kilpailua sanomalehtien levikki- ja ilmoitusmarkkinoilla. Virasto esittää liikenneministeriölle, että se harkitsisi uudelleen tuen perusteita ja tarvetta.

Kilpailuviraston mielestä olisi selvitettävä, voitaisiinko lehdistötuki lakkauttaa lyhyen sopeutumisajan jälkeen ainakin lehdiltä, joita ei voida pitää valtakunnallisina puolue- tai aatelehtinä tai kielivähemmistöjen tarvitsemina lehtinä.

Tuen ehtojen on kilpailuviraston mielestä oltava nykyistä enemmän tuloksellisuuteen ja tehokkaaseen toimintaan kannustavia ja mieluummin tilapäisiä. Kun tuki saa nykyisten ehtojen mukaan olla jopa 70 prosenttia lehden kustannuksista, on tuetuilla lehdillä motiivi kasvattaa kustannuksia julkaisemalla lehdestä laajoja alueellisia painoksia ja jakamalla lehtiä ilmaiseksi, virasto huomauttaa.

Liikenneministeriön tulisi selvittää lehdistötukihakemuksia käsitellessään lehtien markkinaolosuhteita ja sitä, ettei tukea käytetä väärin niin, että kilpailijoiden toimintaedellytykset heikkenevät tai uusien lehtien markkinoille tulo estyy, ilmoittaa Kilpailuvirasto.

Yritystuki ja lehtituki

Kilpailuvirasto katsoo myös, että hallituksen esitystä yritystuen yleisistä ehdoista tulee soveltaa myös lehdistötukeen. Kilpailuviraston mielestä sen tekemät ehdotukset eivät vaaranna sanan- ja ilmaisunvapautta eivätkä monipuolista ja moniarvoista tiedonvälitystä Suomessa.

Kilpailuvirasto ryhtyi selvittämään lehdistötuen nykytilannetta sille toimitetun tutkimuspyynnön vuoksi. Ilmaisjakelulehden ilmoitusmyynti oli vaikeutunut erään tukea saavan sanomalehden paikallisen ilmaisjakelun ja ilmoitustilan alihinnoittelun vuoksi.

Tänä vuonna sanomalehtien kuljetus-, jakelu- ja muiden kustannusten alentamiseen sekä lehtien kehittämishankkeisiin jaettiin tuke 40 miljoonaa markkaa. Tukea myönnettiin 37 sanomalehdelle. Tuen suuruus vaihteli 20 000 markasta runsaaseen 7,5 miljoonaan markkaan.
(STT)

Lue myös:

    Uusimmat