Mainos

Kilpailu 12 päivystyssairaalan asemasta käynnistyi: Nimilista puuttuu vielä

Sote-uudistus on vasta pääpiirteissään julkistettu, mutta kilpailu kahdentoista täyden palvelun päivystyssairaalan joukkoon pääsemisestä on jo käynnistynyt kentällä.

Huhuja tiettyjen sairaaloiden putoamisesta suppeamman toiminnan sairaaloiksi on jo liikkeellä ja tämä hermostuttaa väkeä maakunnissa.

- On huono juttu, jos tämä putoaa pois ja pitää mennä Seinäjoelle asti. Sinne on turhan pitkä matka, niin kuin Ouluunkin, harmittelee lääkärireissulla oleva Ahti Autio.

Vielä ei tiedetä varmuudella, mitkä sairaalat pääsevät laajan palvelun päivystyssairaaloiksi, vaikka nimilistoja tai luonnoksia on jo vuotanut julkisuuteen.  Niiden mukaan Pohjanmaalta häviäisi peräti kaksi sairaalaa, Vaasan ja Keski-Pohjanmaan keskussairaala Kokkolasta. Nämä jäisivät suppeamman päivystyksen sairaaloiksi, mikä ei silti tarkoita että esimerkiksi yöpäivystys loppuisi.

- Näitä kahtatoista täyden palvelun päivystävää sairaalaa ei ole vielä nimetty, toppuuttelee Keski-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin toimitusjohtaja Ilkka Luoma.

Paikallisessa sosiaali- ja terveyslautakunnassa huoli on silti jo herännyt: Seinäjoki on 150 kilometrin päässä.

- Voidaan todeta, kun katsotaan karttaa, että kahdentoista sairaalan mukaan meidän lähin sairaalamme olisi Seinäjoella, sanoo lautakunnan kokkolalainen puheenjohtaja Roy Sabel.

Kova vääntö edessä

Sabel uskoo, että edessä on kova vääntö kahdentoista sairaalan nimestä.

- Nyt täytyy tsempata tosissaan, että meidän sairaalamme pysyy siinä joukossa, sanoo Sabel.

Kaikki keskussairaalat ovat tehneet töitä täyttääkseen päivystysasetuksen normit, nyt syntyy kova kisa paremmuudesta.

- Me kyllä täytämme päivystysasetuksen mukaiset kriteerit ja vieläpä siten, että tämä osaaminen perustuu omaan osaamispääomaan ja omaan henkilöstöön. Ei ostopalveluihin taikka johonkin keikkalääkäritoimintaan, huomauttaa Luoma.

Selvää on, että edessä on kova poliittinen vääntö, jossa etäisyydet, osaaminen ja vaikkapa kielipoliittiset seikat punnitaan tarkasti.

- Se käynnistyy nyt, se on ihan selvä asia, sanoo Sabel.

Potilaat toivovat tietenkin oman maakunnan täyden palvelun päivystystä.

- Ilman muuta! Kyllä kaksi sataa kilometriä on liian pitkä matka, sanoo Heimer Stenmark viitaten Ouluun.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.