Kiista ydinvoimasta hiertää Vasemmistoliitossa

Vasemmistoliiton sisällä alkanut kampanjointi ydinvoiman lisärakentamisen puolesta ärsyttää osaa puolueväkeä. Asiaa näkyvästi julkisuudessakin ajanut puolueen varapuheenjohtaja, lappilainen kansanedustaja Matti Huutola sai kuulla moitteita puoluevaltuuston kokouksessa tänään Oulussa.

Valtuuston varapuheenjohtaja Mikko Raudaskoski valitti, että puolueen "punavihreä" linja ei selkiinny, kun puolueen "keskeiset vaikuttajat" pitävät ydinvoiman lisärakentamista esillä. Raudaskoski myönsi myöhemmin tarkoittaneensa erityisesti juuri Huutolaa, vaikkei hän nimiä maininnutkaan.

Vasemmistoliiton puoluekokous tiukensi viime keväänä puolueen jo ennestään ydinvoimalle kielteistä kantaa. Samalla tehtiin selväksi, että kansanedustajilla on tässä ns. omantunnon asiassa vapaat kädet. Raudaskosken mielestä ei kuitenkaan ole sopivaa, että puoluejohdon jäsen toimii aktiivisesti puoluekokouksen päätöstä vastaan.

-Toivon, ettei sieltä tulisi irtiottoja.

Arvostelun voi tulkita kohdistuneen myös alueministeri Martti Korhoseen, jos Vuotoksen altaan rakentaminen on kytköksissä myönteiseen ydinvoimapäätökseen. Korhonen ajaa Vuotoksen rakentamista.

Huutola tunnisti, että kokouksen loppupuheenvuoroon sisältynyt arvostelu oli kohdistunut häneen, mutta vakuutti myöhemmin, että hänellä on puhtaat paperit.

-Kun olin ehdolla varapuheenjohtajaksi, tein oman kantani reilusti selväksi. Ei minua olisi valittu, jos suuni olisi haluttu tukkia tässä asiassa.

Ydinvoimaa itse jyrkästi vastustavalta puheenjohtaja Suvi-Anne Siimekseltä ei saanut selvää vastausta siihen, onko sopivaa, että puoluejohdon jäsen toimii aktiivisesti puoluekokouksen päätöstä vastaan. Siimeksen mukaan päätös sitoo "erityisesti" puheenjohtajaa.

-Olennaista on, että puolueen kanta on selkeä, Siimes sanoi.

Afganistanin pommeista syntyi päänvainvaa


Ihanteet ja realiteetit törmäsivät railakkaasti vastakkain, kun puoluevaltuuston kokouksessa sorvattiin kannanottoa Afganistanin tilanteesta.

Kokousväellä oli halua vaatia pommitusten lopettamista, mutta puheenjohtaja Siimeksen ohjauksessa aikomus muuttui vaatimukseksi "kaikkien sotatoimien" lopettamisesta.

-USA:n pommitukset eivät ole ainoa sotatoimi, siellä on loukattu ihmisoikeuksia vuosikymmeniä. Pidimme siitä tai ei, niin USA:n toimilla on YK:n tuki, Siimes opasti.

"Suomalainen osaaminen" säilyköön Kemirassa


Monet vaativat sitkeästi puolueelta selvästi kielteistä kannanottoa valtionyhtiö Kemiran myyntiin. Kannanottoluonnos pantiin kuitenkin uusiksi mm. eduskuntaryhmän puheenjohtajan Outi Ojalan vaatimuksesta. Ojalan mielestä ehdoton kanta olisi vienyt puolueen edustajilta vaikuttamisen mahdollisuudet eduskunnan valiokunnassa, missä asian käsittely on yhä kesken.

Valtuuston päätöksessä Kemiraa halutaan kehittää siten, että "suomalainen osaaminen ja henkilöstön asema turvataan kaikissa olosuhteissa".

Puoluevaltuustossa oli tarkoitus hyväksyä myös lapsipoliittinen ohjelma. Se lykättiin ensi kevääseen, kun kokouksessa huomattiin, että asia on paljon monitahoisempi kuin erilaisten etuuksien tukien ja määrärahojen korottaminen. Nämä olivat korostetusti esillä kokoukselle valmistellussa ehdotuksessa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat