Mainos

Kiista työttömyysvakuutuksesta jatkuu Ruotsissa

Ruotsin hallitus haluaa laskea työttömyyskorvauksia ja nostaa palkansaajien työttömyysvakuutusmaksuja.

Kiista työttömyysvakuutuksen muutoksista on kärjistynyt Ruotsissa. Hallitus jätti valtiopäiville työttömyysvakuutusta koskevan esityksensä ja toimihenkilöliittojen keskusjärjestö TCO jakoi satatuhatta esitystä arvostelevaa lentolehtolehtistä Tukholmassa.

Ammattiyhdistysjohtajat ovat yhä näreissään esityksestä, vaikka hallitus ennen esityksen jättämistä ilmoittikin, että se korjaa aiemmin tekemäänsä ehdotusta. Tämä oli jo toinen kerta, kun Ruotsin hallitus katsoi parhaaksi kuunnella arvostelua ja korjaili ehdotustaan.

Ruotsin hallituksen perusajatus on muuttaa työttömyysvakuutuksen luonnetta. Sen tulisi pikemmin taata turva kahden työpaikan välillä kuin toimia pitkäaikaisparkkina. Siksi hallitus jätti valtiopäiville tänään esityksen, joka tuo muutoksia sekä työttömyysvakuutusmaksuihin että korvauksiin.

Korvaukset alas

Aiemman 730 kruunun (noin 79 euron) sijasta ylin työttömyyskorvaus lasketaan 680 kruunuun (74 euroon) päivässä. Sadan korvauspäivän jälkeen korvaus on enintään 70 prosenttia aiemman 80 prosentin sijasta. Samanaikaisesti hallitus haluaa nostaa palkansaajien työttömyysvakuutusmaksuja.

Kaikki tämä on nostanut ammattiliitot ja työttömyyskassat takajaloilleen. Ammatilliset keskusjärjestöt LO ja TCO katsovat esityksen syrjivän naisia ja matalapalkkaisia. Työttömyyskassojen mielestä muutosten aikataulu on teknisestikin liian nopea.

Arvostelusta huolimatta Ruotsin hallitus jätti esityksensä torstaina ja valtiopäivät hyväksyy tai hylkää esityksen 20. joulukuuta. Sitä ennen Ruotsin ammattiliitot aikovat järjestää asian tiimoilta lukuisia mielenosoituksia.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.