Kiista oikeussalissa: Pitäisikö terroristiksi epäilty tuoda Somaliasta Suomeen todistajaksi?

Syyttäjä ja puolustus riitelivät oikeudessa siitä pitäisikö terroristiksi epäiltyä miestä kuulla todistajana tiistaina alkaneessa terrorismioikeudenkäynnissä. Puolustusasianajaja Jarkko Jaatela pitää Somaliassa olevan miehen kertomusta olennaisena.

Kyse on yhden syytetyn veljestä, joka oli pitkään Etiopiassa vankilassa. Jaatelan päämiehen epäillään kehottaneen vankilasta vapautunutta veljeään liittymään Al-Shabaab -terroristijärjestöön.

Asianajaja Jaatelan päämiestä syytetään myös terrorismirikoksen valmistelusta. Syytteen mukaan syytetyn veljen Suomessa olevat lapset piti houkutella lomamatkalle Keniaan ja salakuljettaa heidät Somaliaan Al-Shabaabin koulutusleirille.

Jaatela kiisti oikeudessa päämiehensä syytteet.

Puolustus: Veljeä kuultava

Asianajaja Jaatelan mukaan olisi erittäin tärkeää, että tätä veljeä kuultaisiin suomalaisessa oikeudenkäynnissä. Miestä ei ole kuulusteltu edes poliisitutkinnassa. Kyse on tietysti siitä onko syytetty kehottanut veljeään terroristiksi ja oliko lasten kaappaussuunnitelmia olemassa.

- Haluan tietää miten esitutkinnassa on yritetty tavoittaa miestä, Jaatela totesi.

Valtionsyyttäjä Juha-Mikko Hämäläinen huomautti, että Somaliassa ei ole toimivaa keskushallintoa.

- Tällaiset asiat hoidetaan oikeusapuna, mutta tässä ei ole tahoa johon voisi ottaa yhteyttä.

Hämäläinen ihmetteli, että pitäisikö suomalaisen poliisin lähteä Mogadishuun koputtelemaan ovia ja kyselemään missä veli mahtaa olla.

- Ei ole realistinen ajatus. Vapaaehtoiset voisivat olla vähissä.

"Hautala kävi, miksei poliisi?"

Jaatela ei hyväksynyt selitystä. - Somalia on valtio valtioiden joukossa. Kehitysyhteistyöministeri Heidi Hautala kävi Somaliassa jutun poliisitutkinnan aikana.

Hautala ja ulkoministeri Erkki Tuomioja tekivät vierailun Somaliaan huhtikuussa 2013.

Syyttäjä Hämäläinen huomautti, että jutussa todennäköisesti syytekynnys ylittyisi myös veljen osalta.

Syyttäjä pohti, että veli voisi yrittää järjestää itselleen syytesuojan ja matkustaa itse Suomeen todistamaan.

Riita lykättiin

Käräjäoikeus pohti myös miehen kuulemista puhelimessa, mutta vaikeutena olisi todentaa kuka luurin päässä oikeasti on.

Asiaa puidaan myöhemmin. Tiistaina kiistely päättyi siihen, että syyttäjä lupasi toimittaa selvityksen siitä millaisiin toimiin veljen tavoittamiseksi tutkinnan aikana ryhdyttiin.

- Jos ei ole yrityksiä lainkaan, niin silläkin on merkitystä. Kyse on puolustautumisen mahdollisuuksista, Jaatela totesi.

Lue myös:

    Uusimmat