Kiista helikoptereista jäi ensi viikkoon

Eduskuntaryhmät eivät päässeet tänään ratkaisuun kiistassa puolustusvoimien helikopterihankinnoista ja uusista tilausvaltuuksista. Asia pyritään ratkaisemaan eduskunnassa ensi viikon alussa.

Useimmat hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat edelleen haluttomia hyväksymään hallituksen pyytämiä 7,8 miljardin valtuuksia. Eduskunnassa on vaadittu vielä lisäselvityksiä tulevista hankinnoista. Rahat on tarkoitus käyttää helikoptereiden lisäksi uusien valmiusyhtymisen varustamiseen.

Hallitus on esittänyt, että eduskunta myöntäisi tilausvaltuudet samalla, kun se hyväksyy ensi vuoden budjettiin ehdotetut 18 miljoonaa markkaa helikopteriostojen valmisteluun. Hallituspuolueiden ryhmissä on keskusteltu valtuuspäätöksen lykkäämisestä esimerkiksi lisäbudjetin yhteyteen tai jopa seuraavalle vaalikaudelle.

Ratkaisulla alkaa olla kiire, sillä valtiovarainvaliokunnan on määrä antaa mietintönsä budjettiesityksestä tiistaina. Puolustusministeri Anneli Taina (kok.) on torjunut päätöksen lykkäämiseen ja pitänyt nopeaa ratkaisua välttämättömänä. Neuvottelut asiasta jatkuvat maanantaina. Ennakkotietojen mukaan ryhmäjohtajien kanssa tulevat silloin keskustelemaan pääministeri Paavo Lipponen (sd.) ja puolustusministeri Taina.

Sen sijaan kiistat toimeentulotuen leikkauksista saatiin pääosin tänään ratkaistua, ja sosiaali- ja terveysvaliokunta pääsi aloittamaan mietinnön laatimisen asiasta. Toimeentulotuen perusosaa voidaan alentaa ensin 20 prosenttia ja toisessa vaiheessa 40 prosenttia.

Eduskunta muutti vuorotteluvapaata

Eduskunta vahvisti tänään aamupäivällä vuorotteluvapaan uudet ehdot. Lakiesitys hyväksyttiin sisällön kannalta ratkaisevassa toisessa käsittelyssä. Vuorotteluvapaan korvausprosentti nousee 60:sta 70:ään. Prosentti lasketaan siitä työttömyysturvasta, jonka vapaalle lähtijä saisi työttömänä ollessaan.

Korvauksen korottamisesta sovittiin syksyn tuloneuvotteluissa. Samoin päätettiin, että vuorotteluvapaan kokeilua jatketaan vuoden 2000 loppuun. Lakia korjataan myös niin, että sairaudesta tai tapaturmasta johtunut poissaolo edeltävän vuoden aikana ei estäisi vuorotteluvapaalle lähtöä, kuten nyt voi eräissä tapauksissa sattua.

Kristillisten Päivi Räsänen esitti lakiin lisäystä, jossa myöskään äitiys-, isyys- ja vanhempainlomat eivät estäisi vuorotteluvapaalle pääsyä. Opposition tukema esitys kaatui äänestyksessä luvuin 123-47.
(STT)


Lue myös:

    Uusimmat