Kiira Korven elämäkerran kirjoittaja miljardööritarinasta: "Haahuilin kadulla ja olin, että ohhoh"

7:22

Entisen taitoluistelutähden Kiira Korven elämänkerran kirjoittanut Jere Nurminen myöntää kokeneensa useita yllättäviä hetkiä kirjan teon yhteydessä.

​​​​​​​Ylälaidan videolla Korpi Huomenta Suomen haastattelussa.

Nurmisen kirjoittama ja Otavan kustantama Kiira – Ehjäksi särkynyt julkaistiin keskiviikkona. Nurmisen mukaan Korven elämäkerta on tarina ristiriitaisuuksista, joita Suomen taitoluistelun iso ikoni on kokenut niin huippu-urheilijana kuin uran jälkeen.

– Ristiriitaisuutta oli kolmella tasolla. Yksi tuli julkisuuskuvasta ja siitä, mitä hän itse tunsi. Siinä oli suuri ristiriita. Sitten oli ristiriita luistelua kohtaan. Hän rakasti sitä ja rakastaa edelleen, mutta hän rakasti sitä niin paljon, että siitä tuli painajainen hänelle. Sitten oli ristiriitaisia ihmissuhteita. Hän koki, ettei hän voinut olla oikein koskaan se aito Kiira, oma itsensä, Nurminen perkaa MTV Sportille.

Pitkään Korven uraa taitoluistelutoimittajana seurannut Nurminen tunnustaa kokeneensa monia yllättäviä hetkiä kirjan teon yhteydessä.

– Yllätyin, kuinka tiukoilla Kiira oli luistelu-uransa aikana. Ei sitä oikein tiedä suorituksen jälkeen haastatteluja tehdessä, että mitä siellä oikeasti tapahtuu. Olen jälkeenpäin miettinyt, että olisiko pitänyt tietää tai miten sen olisi voinut tietää. Luulen kuitenkin, että kyse oli niin eri lähtökohdista, juuri siinä haastattelutilanteessa.

– Voisi sanoa, että notkelmien syvyys yllätti monella tapaa, Nurminen myöntää.

Jo itse kirjaprosessin alussa Nurminen koki hauskalla tavalla yllättävän hetken.

– Tapasimme ensimmäistä kertaa kirjan merkeissä ja Kiira kysyi, että pitäisikö hänen kertoa luistelukisoista. Sanoin, että kyllähän niistä pitäisi jotain sanoa, koska olet kuitenkin tehnyt mittavan uran suomalaisessa taitoluistelussa. Silloin tajusin, että tämä tarina on jostain muusta kuin taitoluistelusta. Se yllätti hyvällä tavalla. Silloin ymmärsin, että tästä voi tulla aika kiva stoori, Nurminen muistelee hymyissä suin.

Haastavin juttu

Nurminen tiesi jo etukäteen monista yksityiskohdista ja tapahtumien taustoista.

Tuliko silti joku tarina aivan puskista?

– Aavistelin jo aikanaan valmentajasuhteen kiristyessä, että siellä oli jotain taustalla. En tiennyt kaikkia yksityiskohtia siitä, että kuinka pahaksi tilanne oli mennyt. Ja kyllähän tämä Venäjän kuvio oli kuultuna vähän sellainen, mikä jäi kyllä mieleen. Muistan, kuinka sen session jälkeen haahuilin kaupungilla ja olin vähän että ohhoh.

Nurminen viittaa Venäjän tapauksella vuoteen 2009, jolloin Korpi lennätettiin Moskovaan paikalliseen TV-ohjelmaan ja Marie Claire -lehden kuvauksiin. Korpea kuljetettiin Moskovan kaduilla poliisisaattueessa. Koko kuvion taustalla oli venäläismiljardööri, joka oli järjestellyt kaiken vain tavatakseen Korven. Myöhemmin venäläismies osti Korvelle tuliterän, 300 000 euron arvoisen Audin, joka toimitettiin suoraan Korven kotiin Tampereelle.

Nurmisen mukaan kirjantekoprosessin aikana vaikein asia liittyi siihen, mitä hän kuuli Korvelta itseltä.

– Aikataulullisista syistä olin jo tehnyt hieman taustahaastatteluja, minkä jälkeen juttelin Kiiran kanssa. Sitten tein lisää taustahaastatteluja, joiden yhteydessä ymmärsin, että edes läheiset eivät tiedä asioita niin hyvin kuin minä tiesin. Koin, että en ole se henkilö, joka niistä kertoo heille. Ne tulevat joko kirjasta tai Kiira kertoo ne itse. Se oli prosessin kannalta haastava juttu.

– Jos kirjan kautta miettii, niin Kiiran kohdalla vaikea hetki oli lopettaminen ja sen jälkeiset vaiheet. Lopettamiseen liittynyt mietintäprosessi kesti viitisen kuukautta, mutta ihan viimeisessä kisassa hän kävi hyvin alhaalla. Se oli aikamoinen myllerrys, Nurminen muistaa.

Itse kirjasta ei jätetty yhtään isompaa teemaa pois.

– Yhdenkään isomman asian kohdalla ei käynyt niin, että olisin kirjoittanut jo sen ja Kiira olisi halunnut ottaa sen pois. Kaikki ne teemat, mitä haluttiin kertoa, kerrottiin, Nurminen vakuuttelee.

Sosiaalinen taituri

Julkisuudessa Korvesta on välittynyt äärimmäisen iloinen ja hymyilevä vaikutelma. Korpi on ehditty valita muun muassa Suomen positiivisemmaksi ihmiseksi.

– Tämä on klisee, mutta hän on juuri tuollainen ihan arkisissa tilanteissa. Se moodi ei vaihdu mitenkään. Hän on ihan mahtava tyyppi, elämäkerran kirjoittanut Nurminen sanoo, muistellen yhtä kuvastavaa hetkeä Korven persoonasta.

– Vuoden 2010 Tallinnan EM-kisoissa Kiira oli jäänyt neljänneksi ja Laura Lepistö oli hopealla. Kiira luisteli silloin huonon vapaaohjelman. Heti kisan jälkeen oli taitoluisteluliiton mitalitilaisuus, missä oli sponsoreita ja lähimmäisiä. Kiira tuli sinne yhden kauden suurimman pettymyksen jälkeen. Hän veti selän suoraksi, ja piti tosi kauniin puheen Lauralle siitä, kuinka hän oli onnistunut. Se oli hyvä osoitus.

– Kiira on sosiaalisesti hemmetin taitava. Hän on älykäs tyyppi. Hän tajuaa, että miten tässä maailmassa kannattaa toimia, Nurminen kehuu.

Nurmisen mukaan keskiviikkona julkaistu elämäkerta ei ole pelkästään taitoluisteluun liittyvä muistelmateos.

– Ei tarvitse olla mikään lajin fani, että tämä kiinnostaa. Tämä on nuoren naisen kasvutarina erilaisine aallonpohjineen. Tämä on tietynlainen selviytymistarina. Sen takia, ihmisestä riippumatta, tästä voi saada oivalluksia. Tämä on tarina isoimmista teemoista kuin vain taitoluistelusta.

Kustantaja Otavan mukaan kirjasta on jo tilattu toinen painos. Kirjan kirjoittajan Nurmisen mukaan hän ei ajattele tavoitelukemia.

Silti, lukemiin hän ei suhtaudu hällä väliä -asenteella.

– Kaikki, jotka sanovat niin, eivät ole rehellisiä. Totta kai jokainen, joka on panostanut ja laittanut aikaa kirjan eteen, toivoo, että se myisi ja tavoittaisi lukijansa. Toisaalta alusta asti oli selvää, että en tee tätä rahan tai myynnin takia. En usko, että Suomessa on kovin montaa kirjailijaa, jotka tekevät kirjoja rahan takia. Ei se ollut mitenkään lähtökohta. Enemmän ajattelin niin, että kun on panostanut tähän puolitoista vuotta, niin olisi kiva, jos joku sen lukisi, Nurminen hymyilee. 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja