Kiinteistöliitto: Taloyhtiön täytyy varautua riskeihin korjausurakan aikana

Taloyhtiöiden pitäisi muistaa sopia siitä, kuka tarkastaa korjaushankkeen aikaisen vakuutusturvan, muistuttaa Kiinteistöliittö.

Murtovaras "korjauspuuhissa" arvoesineet taskussaan, tulipalo työmaalla tai asunnot vedenvallassa – taloyhtiön on varauduttava riskeihin varmistamalla taloyhtiön vakuutusturva korjaushankkeen ajaksi.

– Tärkeää on sopia siitä, kuka tarkastaa taloyhtiön korjaushankkeen aikaisen vakuutusturvan, korosti vanhempi lakimies Kristel Pynnönen Korjaushanke haltuun -seminaarissa Oulussa tiistaina.

Esimerkiksi taloyhtiön hallituksen kannattaa miettiä oman vakuutusturvansa taso korjaushankkeen aikana. Laajaan kiinteistövakuutukseen kuuluu yleensä hallituksen vastuuvakuutus, joka korvaa hallituksen päätöksillään aiheuttamat taloudelliset vahingot.

Hallituksen vastuuvakuutuksessa on korjaushankkeessa ongelmallista se, että korvaussummat ovat yleensä kovin pieniä.

– Hallituksen kannattaa miettiä, haluaako se korottaa oman vastuuvakuutuksensa korvausmäärää, kertoi Pynnönen.

Ilmoita lisäriskistä

Ennen kuin hanke pyörähtää käyntiin, on taloyhtiön muistettava tehdä niin sanottu riskilisäilmoitus vakuutusyhtiölle. Ilmoitus on tehtävä kaikista korjaushankkeista, joihin liittyy vakuutuksen kannalta jokin lisäriski.

– Vakuutusyhtiöllä on lisääntyvän riskin takia oikeus periä taloyhtiöltä lisämaksua. Lisämaksu perustuu ajatukseen, että jos taloyhtiössä korjaushankkeen aikana tehdään tulitöitä, vakuutusyhtiö saa paremman suojan tulipaloriskin varalta, Pynnönen sanoi.

Korjaushankkeiden keskiössä on rakennustyövakuutus, jolla vakuutetaan rakenteilla tai korjattavana oleva rakennus. Rakennustyövakuutus korvaa rakennustyössä työn kohteelle aiheutuneet äkilliset ja ennalta arvaamattomat vahingot ehdoissa luetelluin rajoituksin.

– Suosittelen, että rakennustyövakuutuksen ottaa urakoitsija – ei taloyhtiö, sanoi Pynnönen.

On tärkeää, että taloyhtiöt tuntevat kiinteistövakuutuksensa ja asukkaat kotivakuutuksensa ehdot sekä vakuutusten periaatteet. Monet asukkaat tekevät korjaushankkeen aikana omia huoneistokohtaisia remontteja, minkä vuoksi heidän on tärkeää varmistaa, että kotivakuutukseen kuuluu myös vastuuvakuutus. Colemont vakuutusmeklareiden myyntijohtaja Antero Miikin mukaan se takaa, ettei asukas joudu korvaamaan huolimattomuudellaan tai varomattomuudellaan naapureille aiheuttamaansa vahinkoa.

Taloyhtiön kiinteistövakuutus turvaa taloyhtiön rakenteet eli seinät, katot ja lattiat ja vakuuttaa ne. Asukkaan ottama kotivakuutus tuo suojaa irtaimiston lisäksi äkillisten ja ennalta arvaamattomien vahinkojen kuten vuotovahinkojen varalta.


(MTV LIFESTYLE – STT)

Lue myös:

    Uusimmat