Mainos

Kiinteistökauppa liki kaksinkertaistui vuodessa – arvo yli neljä miljardia

Kansainväliset sijoittajat palasivat Suomen kiinteistömarkkinoille ja kiinteistökauppaa käytiin melkein kaksinkertaisesti edellisvuoteen verrattuna.

Kiinteistökauppojen rahallinen arvo eli transaktiovolyymi nousi viime vuonna peräti 87 prosenttia edellisvuodesta. Vuonna 2013 kiinteistökauppojen kokonaisarvo oli 2,3 miljardia euroa, viime vuonna 4,3 miljardia euroa. Tiedot selviävät Catellan vuotuisesta markkinakatsauksesta.

Toissavuonna ulkomaiset sijoittajat ostivat suomalaiskiinteistöjä vajaalla 700 miljoonalla eurolla, viime vuonna yli 1,5 miljardilla eurolla.

Suuria, yli sadan miljoonan euron kiinteistökauppoja tehtiin merkittävästi aiempaa enemmän. Viime vuonna näin suurten kauppojen arvo oli yli kaksi miljardia euroa, kun aiempina viitenä vuonna se on jäänyt noin 300 miljoonaan euroon.

Kansainvälisiä kiinteistökauppoja Suomessa 2014

Ostaja

Sanomatalo, 176 miljoonaa €

Deka Immobilien, Saksa

68 ruokakauppaa, 124 miljoonaa €

Trophi Fastighets (Redito), Ruotsi

123 päivittäistavarakauppaa, noin 107 miljoonaa €

Trevian Asset Management, Suomi ja H.I.G Capital, USA

15 hoivakiinteistöä, noin 100 miljoonaa €

Hemsö, Ruotsi

Kansainvälisiä sijoittajia kiinnostaa Suomessa turvallinen tuotto, kertoo Catella Propertyn toimitusjohtaja Erkki Hakala.

– He etsivät kohteita, joissa on joku turvallisuuteen liittyvä elementti tässä muuten niin epävarmassa taloudellisessa ympäristössä, Hakala sanoo.

Hoivakiinteistöjä myytiin kerralla sadalla miljoonalla

Suomeen on viime vuosina syntynyt uusi kiinteistösijoitusmarkkina eli hoivakiinteistömarkkina. Viime vuonna suomalainen Trevian Care myi ruotsalaiselle Hemsölle 15 hoivakiinteistöä noin sadalla miljoonalla eurolla.

– Se oli ensimmäinen tämänkokoinen salkku, joka myytiin ulkomaiselle taholle, sanoo salkunhoitaja Maria Söderman Trevian Asset Managementista.

– Hoivapalveluilla on merkittävät kasvunäkymät. On kova tarve rakentaa uusia hoivakiinteistöjä, mikä johtuu väestön ikääntymisestä.

Myös Catella Propertyn toimitusjohtaja uskoo, että hoivakiinteistöjen markkina kasvaa Suomessa.

– Hoivakiinteistöt tarjoavat juuri tätä turvalliseksi koettua ominaisuutta kiinteistöissä, Hakala sanoo.

Miljoona neliömetriä tyhjillään pk-seudun toimistoissa

Pääkaupunkiseudulla oli viime vuonna toimistotilaa tyhjillään enemmän kuin koskaan eli yli miljoona neliömetriä. Catella ennakoi, että tyhjän toimistotilan määrä vain kasvaa tänä vuonna. Pääkaupunkiseudulla toimistotilan vajaakäyttöaste oli viime vuonna jo 12,5 prosenttia.

– Kyse ei ole vain huonosta taloustilanteesta, vaan myös rakenteellisesta muutoksesta. Tällä hetkellä ajatellaan, ettei kaikille toimistossa työskenteleville tule työpistettä, vaan jokainen ottaa vapaana olevan työpisteen, Catella Propertyn Hakala sanoo.

Tätä huonompi tilanne on Suomen suurista keskuksista vain Oulussa, jossa toimistojen vajaakäyttöaste oli viime vuonna 12,8 prosenttia.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.