Asiantuntija pohtii 480 miljoonan arvoista Vallilan kiinteistön kauppaa: Vuosi käyntiin vahvoissa merkeissä

Asiantuntija kuvaa OP:n Vallilan kiinteistön myyntiä kaikkien aikojen suurimmaksi yksittäiseksi toimistokaupaksi.

KTI Kiinteistötiedon toimitusjohtaja Hanna Kaleva arvioi tuoreeltaan, että tehty kauppa kuvaa hyvin Suomen kiinteistömarkkinoiden edelleen vahvaa kysyntätilannetta.

– Forumin ja Itäkeskuksen kauppakeskustransaktiot olivat suuria, mutta tämä on kaikkien aikojen suurin yksittäinen toimistokauppa, Kaleva kuvaa puolen miljardin euron diiliä.

Kaleva huomauttaa, että kokoluokassaan puolen miljardin euron kaupat kasvattavat koko kiinteistökauppavolyymia. Viime vuonna ne jäivät vähiin, joten vuosi 2020 on polkaistu käyntiin vahvoissa merkeissä.

Kauppa kertoo siitäkin, että näissä korko-oloissa jopa suhteellisen alhaiset kiinteistötuotot kiinnostavat sijoittajia.

Kaupasta reilu myyntivoitto

OP Ryhmän keskusyhteisö OP Osuuskunta kertoi perjantaina, että se on myynyt Vallilan kiinteistönsä eteläkorealais-suomalaiselle sijoittajaryhmälle. Ryhmään kuuluvat eläkeyhtiö Varma, NH Investment & Securities ja Shinhan Investment Corp.

Kaupan arvo oli 480 miljoonaa euroa. OP Ryhmä jatkaa toimintaansa kiinteistössä vuokralaisena pitkäaikaisella sopimuksella. Vallilan kiinteistö käsittää korttelin, joka valmistui kokonaisuudessaan vuonna 2017.

OP Ryhmän mukaan ajankohta myynnille oli otollinen, koska pitkät korot ja kiinteistösijoittajien nettotuottovaatimukset ovat ennätyksellisen alhaiset. OP kirjaa kaupasta lähes sadan miljoonan euron myyntivoiton.

Kiinteistön vuokrattava kokonaispinta-ala on 74 150 neliömetriä, ja se tarjoaa työskentelytilat noin 6 000 ihmiselle. Pitkäaikainen tasainen vuokrakassavirta sopii hyvin kiinteistön ostajien salkkuun nykyisessä nollakorkoympäristössä.

Suurimmat kaupat listalla

KTI Kiinteistötieto on listannut 2000-luvun kymmenen suurinta kiinteistökauppaa. KTI Transaktioseuranta kertoo, että Spondan, Kapiteelin, Aleksian, Logicorin ja Technopolisin salkkukaupat yltävät miljardiluokkaan.

– OP Ryhmän pääkonttorin kauppa yltää 20 vuoden kokonaistilastoissamme viidentoista suurimman joukkoon, KTI Kiinteistötiedosta kerrotaan.

KTI Kiinteistötiedon Kaleva sanoo, että markkinat ovat yhä hyvinkin vilkkaat. Koska korot ovat ennätyksellisen alhaalla, kiinteistöt kiinnostavat sijoittajia myös vuonna 2020.

OP:n pääkonttorikauppakin kielii siitä, että alhaiset korot ovat nostaneet Helsingin kiinteistöjen hintoja.

Volyymi laski viime vuonna

KTI Transaktioseurannan mukaan vuoden 2019 kiinteistökauppavolyymi oli 6,3 miljardia euroa. Se oli 34 prosenttia vuotta 2018 matalampi lukema.

Volyymi laski, koska yksittäisiä miljardiluokan kauppoja ei viime vuodelle osunut. Suurin yksittäisen kohteen kauppa tehtiin jo alkuvuodesta, kun eläkeyhtiö Elo osti Unibail-Rodamco-Westfieldiltä osuuden kauppakeskus Jumbosta 249 miljoonalla eurolla.

– Kyse on siitä, ettei viime vuonna ollut tarjolla kiinnostavia suuria kohteita. Ne löytävät varmasti ostajansa kovaan hintaan, KTI:n Kaleva uskoo.

 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja