Mainos

Asiantuntija: Asuntosijoittaminen ei ole kuolemassa

Asiantuntijan mukaan asuntosijoittaminen ei ole huhuista huolimatta kuolemassa.

Asuntosijoittajia palvelevaan OVV-ketjuun kuuluvat yritykset tekivät viime vuonna yhteensä 4273 asuntojen ja toimitilojen vuokrasopimusta. Niiden määrä kasvoi 10 prosenttia vuodesta 2017, ja vuokrausmäärillä mitattuna suurimmat OVV-toimistot olivat Kuopio, Tampere ja Pori.

– Asuntosijoittamisen kovin innostus voi olla hetkellisesti ohi, mutta muuten huhut asuntosijoittamisen kuolemasta ovat poikkeuksellisen vahvaa liioittelua, kertoo Investors Housen asunnoista ja OVV-ketjusta vastaava johtaja Marita Polvi-Lohikoski.

– Me olemme budjetoineet kasvua myös vuodelle 2019. Asuntosijoittamisen näkymät ovat rohkaisevia.”

Omistaja haluaa ulkoistaa?

OVV tarjoaa myös kokonaispalvelua, jossa se hoitaa toimeksiantajan puolesta asuntojen vuokrauksen. Kokonaispalvelu sisältää rajatun vuokranmaksun takauksen, ja palvelun sopimuskanta lähes kolminkertaistui (+197%) vuonna 2018 kaikkiaan 1645 asuntoon.

Kokonaispalvelusopimuksia oli eniten Oulussa, Kuopiossa ja Tampereella, mutta suhteellisesti kovinta kasvua kirjattiin Helsingissä.

– Yhä useammat asiakkaat haluavat edelleen omistaa sijoitusasunnon ja saada vuokratuottoa. He haluavat delegoida juoksevien asioiden hoitamisen meille palkkiota vastaan, Polvi-Lohikoski selvittää.

OVV-ketjun perimä kuukausittainen kokonaispalvelupalkkio on viisi (5) prosenttia vuokrasummasta. Uuden vuokralaisen etsimisestä peritään erillinen palkkio.

Nasdaq-listatun Investors Housen omistamaan OVV-ketjuun kuuluu yksitoista itsenäistä yrittäjää. Franchise-ketjun yrittäjät toimivat kolmellatoista paikkakunnalla.

Sijoittajat vetävät henkeä?

Rakennusteollisuus RT muistutti viime marraskuussa (27.11.), että valmistuvien asuntojen määrät nousevat aina vuoden 2020 alkupuolelle asti. Se suhtautuu varovaisesti sijoittajakysynnän kasvuun.

RT tekee vuositason vertailua, jonka perusteella kerrostalorakentamisen luvat putosivat viime vuoden helmikuun huipusta (noin 50 800 asuntoa) noin 15 prosenttia syyskuun noin 43 000 asuntoon.

Lupien laskun taustalla on kiivaan rakentamistahdin rauhoittuminen kohti normaalimpaa tasoa. Sijoittajat vetävät henkeä, tulkitsee RT.

Säästöpankkiryhmä arvioi viime syksynä (24.10.), että omistusasujien määrä vähenee. Helsingissä, Turussa ja Tampereella omistusasujia on alle puolet kaikista asuntokunnista. Vuokralla asuminen siis kasvattaa suosiotaan.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja