Mainos

Talous mataa, mutta kiinteistökaupassa on syntymässä uusi kaikkien aikojen ennätys

2:00

Ammattisijoittajat tekevät nyt kiinteistökauppoja kovaan tahtiin.

Taloustilanne on vaisu, mutta kiinteistö- ja varsinkin asuntosijoitukset ovat matkalla kohti ennätyslukemia. Kiinteistöyhtiö Catellan tutkimuksen mukaan ammattisijoittajat olivat tehneet tänä vuonna viime kuun loppuun mennessä kiinteistökauppoja jo viiden miljardin euron edestä. Yhtiö ennustaa, että vuoden lopussa uusi ennätyslukema on seitsemän miljardia.

Edellinen ennätys, kuusi miljardia euroa, on vuodelta 2007.

Ammattisijoittajien kiinteistökaupoistaasuntojen osuus on noussut jo puoleen.

Catella Propertyn toimitusjohtaja Erkki Hakala arvioi MTV Uutisille, että syitä ovat kaupungistuminen, keskuspankkielvytyksen takia markkinoilla pyörivä raha ja alhainen korkotaso.

– Asunnot perinteisesti ovat olleet turvallisia, mutta niistä on saatu hieman alhaisempaa tuottoa. Nyt tämä alhaisempi tuotto kelpaa kovasti sijoittajalle, kun vaihtoehtoiset sijoitukset tuottavat vielä vähemmän, erityisesti korkosijoitukset, sanoo Hakala.

Sijoittajat hakevat pitkistä vuokrasopimuksista siltaa heikon taloussuhdanteen yli.

Tyhjän toimistotilan määrä kasvaa yhä

Catellan tutkimuksen mukaan ennätyslukemissa on myös tyhjän toimistotilan määrä pääkaupunkiseudulla. Vajaakäyttöä on 13,5 prosenttia eli tyhjänä on joka seitsemäs toimistoneliö.

Uusille nykyaikaisille toimistotiloille on kysyntää, joten niitä rakennetaan kovaa tahtia. Samalla tarve on vähentynyt muun muassa taantuman ja uusien työtapojen vuoksi.

– Käyttäjät suosivat monitoimitiloja, kun ennen oltiin koppikonttoreissa, ja nämä monitoimitilat pystytään rakentamaan paljon tiiviimmiksi neliömäärältään kuin vahvat tilat. Tämä tarkoittaa sitä, että toimistokäytön määrä laskee, sanoo Catella Propertyn toimitusjohtaja Erkki Hakala.

Catellan toimitusjohtaja arvioikin, että väärissä paikoissa sijaitsevia tai teknisesti vanhentuneita toimistotaloja puretaan tai muutetaan muuhun käyttöön.

2:20

3:21

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.