Kiinnostaako riippumattoretkeily? Nappaa harrastajien vinkit hauskaan harrastukseen – " Tätä ei voi korostaa liikaa"

Riippumatto on yöpyjän kevein varuste 1:55
Katso myös: Näin Partioaitan Markus Weckman kertoi riippumattoilusta vuonna 2018.

Riippumattoja ja tarvikkeita on moneen lähtöön. Kannattaa lähteä liikkeelle omista tarpeista ja siitä,  paljonko on valmis maksamaan tarvikkeista. Samalla on tärkeää tutustua retkeilyn etiketteihin.

Riippumattoretkeily on erinomainen vaihtoehto telttailulle. Maisemat avautuvat matosta paremmin ja se kulkee näppärästi mukana. Ei kuitenkaan kannata hairahtua ajattelemaan, että se olisi helpompaa.

Riippuiluunkin liittyy omat juttunsa ja niksinsä, jotka kannattaa osata ennen luontoon lähtöä. Esimerkiksi kallioisilta rannoilta tai erämaista et löydä puita, joihin riippumaton voisit ripustaa. Toki riippumaton voi kiinnittää muihinkin paikkoihin.

Kysyimme vinkkejä Facebookin Riippumattoretkeilijät-ryhmästä siihen, kuinka uusi harrastaja pääsee parhaiten alkuun.

– Hyvät varusteet ovat tärkeät, olivat ne sitten omat tai lainatut. Huonoilla varusteilla voi jäädä ikävä maku suuhun. Into lässähtää, jos joutuu palelemaan tai kastuu, Oskari Ruuskanen opastaa.

Hyvät välineet eivät välttämättä ole kalliit

Lapsuudestaan asti telttaillut ja retkeillyt Ruuskanen siirtyi viitisen vuotta sitten riippumattoiluun. Ensimmäisen puraisun hän sai kaverin mökin terassilla.  

– Tein itse sen virheen aloittaessani, että luulin riippumaton ja puunhalaajien riittävän. Mikäli tarkoitus on tehdä vain päivän retkiä tai hengailla puistossa, niin ne riittävätkin. Jos suunnittelee yöpymistä, kannattaa katsella sen mukaiset varusteet mukaan, Ruuskanen neuvoo.

Hyvät välineet eivät ole välttämättä kalliit. Kaikkea ei tarvitse ostaa uutena. Kannattaa kysellä myös käytettyjä kirppareilta ja somen kirppariryhmistä. Luonnossa yökyläilyyn tarvitsee riippumaton, ötökkäverhon, aluspeiton tai -patjan ja tarpin eli sadesuojan. Puunhalaajilla riippumatto kiinnitetään puuhun.

Riippumaton valintaan vaikuttavat monet seikat

Riippumattoja on monenlaisia. Eroja löytyy niin materiaaleissa, pituuksissa, painorajoissa kuin leveyksissäkin. Valitse omaan pituuteesi ja painoosi sopiva matto. Mieti myös, riittääkö sinulle normaalilevyinen vai tarvitsetko leveämmän version tai peräti tuplamaton, joka on tarkoitettu kahdelle hengelle.

– Riippuilu kannattaa aloitella kesällä ja kodin lähimaastossa. Silloin saa turvallisesti tuntumaa. Jos mokaa jotain, niin ei joudu ihmettelemään lumisateessa, että mitäs vielä olisi tarvittu mukaan, yksi ryhmäläisistä neuvoo. 

Suojaudu ötököiltä

Tänä kesänä hyttysiä, mäkäräisiä ja kaiken maailman pistäviä inisijöitä on todella runsaasti. Joissakin riippumatoissa on mukana kiinteä ötökkäverkko, joihinkin se pitää ostaa erikseen. On hyvä tarkistaa, saako sen irti ja esimerkiksi käännettyä tarvittaessa riippumaton alapuolelle.

– Ainakin kesällä hyönteisverkko on todella tärkeä. Ja mikäli haluaa nukkua, niin pistän itse myös korvatulpat. Itikat voivat pitää sietämätöntä ininää, kertoo nimimerkki vessapaperitollot korvissa yön valvonut.

Ötökkäverkon valinnassa kannattaa myös tarkistaa, kuinka tiivis se on, että se pitää myös pienimmät inisijät poissa riippumaton sisältä.

Sadekelejä varten tarvitsee myös tarpin eli sadesuojan riippukeinulle.

Kylmyys huokuu alapuolelta

Riippumatto yllättää sen alapuolelta hohkaavalla kylmyydellä, vaikka nukkuisi makuupussissa. Siltä voi suojautua aluspeiton tai retkipatjan avulla. Niissäkin on isoja eroja.

Juuso Myllyniemi kehottaa ajattelemaan riippumatossa nukkumista samoin kuin sängyssä nukkumista eli kannattaa ottaa mukaan mukava tyyny, lämpimät sukat ja alusviltti.

– Kesällä alusviltiksi kelpaa tavallinen torkkupeittokin. Sen voi viritellä kulmista kiinni harjanaruun tai mattoon. Sen voi myös pistää riippumaton ali tai vain maata sen päällä, ettei peppu palele. Talvella saattaa olla tarpeen untuvasta valmistettu aluspeitto, Myllyniemi neuvoo.

Puunhalaajat säästävät puuta

Riippumatto kiinnitetään puihin ja siksi on tärkeää hankkia niitä säästävät puunhalaajat. Ne eivät vaurioita puun kuorta ja rasita sitä turhaan. Niitäkin on myynnissä monen hintaisia. Jyri Tamminen painottaa puunhalaajien tärkeyttä luonnon kannalta.

– Mitä leveämmät puunhalaajat, sen paremmat ne ovat puulle. Tätä ei voi korostaa liikaa. Naruilla aiheuttaa puun runkoon vuosia näkyvät jäljet, Tamminen harmittelee.

Ryhmän toinen jäsen on täysin samaa mieltä. Hän toteaa, että puu kuolee pystyyn, jos se kuoriutuu liikaa. Ohut naru lähes leikkaa puun kuoren poikki.

Muista siisteys

Korona-aika nosti luonnossa retkeilyn ja kansallispuistot ennennäkemättömään suosioon. Luontoon lähti paljon väkeä, joilla ei ollut ymmärrystä luonnossa toimimisesta.

Ennen luontoon lähtemistä onkin tärkeää tutustua Retkietiketti - Luontoon.fi -sivustolla retkietikkeihin huolella. Se säästää luontoa ja erimielisyyksiä muiden retkeilijöiden kanssa.

– Jokaisen leiripaikan pitää jäädä retkeiljöiden jälkeen siistiksi. Sinne ei saa jäädä mitään jälkiä ihmisten oleskelusta, yksi ryhmäläisistä painottaa. 

Lue myös:

    Uusimmat