Perheenäiti Suvi on nukkunut yönsä ulkona jo 15 vuotta kesät talvet, vaikka pakkasta olisi 30 astetta: "Naapurin rouva tuli kysymään, onko teillä kotona kaikki hyvin"

3:08
Katso video: Näin sujuu nukkuminen ulkona – vuodenajasta riippumatta!

Tampereella asuva Suvi Björk on lapsesta lähtien nauttinut luonnossa liikkumisesta. Kaipuu raittiiseen ilmaan on ollut eräoppaanakin toimivalla Björkillä niin kova, että viimeiset 15 vuotta hän kertoo nukkuneensa lähes yksinomaan ulkona.

Björk asuu rivitalossa yhdessä miehensä ja touhukkaan 4-vuotiaan Aarni-poikansa kanssa. Rivitalon takapiha on samalla Björkin makuuhuone, jossa Aarnikin käy nukkumassa välillä äitinsä vieressä.

Mutta mistä moinen tapa? Björk kertoo MTV Uutisille todenneensa, että hänen on yksinkertaisesti parempi nukkua ulkona raikkaassa ilmassa.

– Nukkuminen pihalla on parempaa ja unenlaatu tasaisempaa. Nukahdan paljon helpommin ulkona. Herääminen sujuu puolestaan paljon reippaammin. Tuntuu, että toiminta päässä viriää paremmin päivää varten, kun on nukkunut yönsä pihalla, Björk kertoo.

Kovassa pakkasessa nukkuminen on varustekysymys

Björk kertoo nauttivansa taivasalla nukkumisesta säästä riippumatta. Uni on hyvää, kun varusteet ovat kohdallaan.

Talven pakkasilla hän virittää talvimakuupussinsa alle solumuovipatjan, jonka päälle asetetaan kaksi lampaantaljaa. Makuupussin suojana on lisäksi suojapussi, joka suojaa kosteudelta ja tuulelta. Kylmä ei tule, vaikka ulkona olisi lähes 30 astetta pakkasta.

Björk toteaa, että makuualustan pohjan eristävyys on tärkein asia talvella, sillä juuri sieltä kylmä hiipii.

Vesisateiden sattuessa Björk virittää makuupussinsa päälle tarpin suojaksi.

Mutta on toki tilanteita, jolloin vannoutunutkin ulkonanukkuja siirtyy viettämään yönsä neljän seinän sisälle. Esimerkiksi jos yöksi on luvattu kovaa myrskyä, niin tällöin Björk jää suosiolla sisätiloihin.

4-vuotias Aarni myös innoissaan ulkoilusta

Björk kertoo, että Aarni-poika pitää myös ulkoilusta erittäin paljon.

– Aarnille kaikenlainen telttailu ja retkeily on suurta seikkailua, hän kiteyttää.

Takapihalle onkin pystytetty teltta, joka toimii Aarnille eräänlaisena kakkosmakuuhuoneena, jonne hän saa halutessaan mennä nukkumaan äidin viereen. Aarnilla on teltassa suojaisa ja lämmin pesä, josta löytyvät rakkaat dino-lelut ja satukirjat.

– Jos Aarni nukkuu vieressäni teltassa yön, niin samalla tavalla se arki hoituu siitäkin päiväkotiin lähtöineen. Takapihalta on sama matka keittiöön aamukahville, kuin meidän makuuhuoneestakin.

Aarni kertoo, että ulkona nukkumisessa parasta on, kun voi leikkiä dinoilla, eikä häntä ole koskaan edes jännittänyt teltassa nukkuminen.

Tarmoa ei nelivuotiaalta puutu, mutta kovilla pakkasilla Aarnia ei kuitenkaan päästetä ulos nukkumaan.

Yksin nukkuessaan Björk ei telttaa käytä, sillä kaikkein eniten hän nauttii juurikin taivasalla nukkumisesta.

Björkin aviomies ei sen sijaan ole innostunut ulkona nukkumisesta, vaan viettää yönsä mieluummin sisätiloissa. Björkin mukaan mies ei ole kuitenkaan närkästynyt siitä, että vaimo menee yöksi ulos nukkumaan.

– Hän ymmärtää sen, että olen paljon mukavampi ihminen sitten, kun olen nukkunut paremmin.

Luonto osaa järjestää yllätyksiä

Ulkona nukkuessa ei voi välttyä luonnon järjestämiltä yllätyksiltä. Björkille ovat käyneet tutuksi tilanteet, että upea sää onkin kesken unien muuttunut vaikkapa rankkasateeksi.

Keväisin puolestaan innokkaasti visertelevät linnut voivat häiritä unia. Tähän voi käyttää vastalääkkeeksi korvatulppia.

Björk kertoo myös eräästä ei-toivotusta yövieraasta.

– Luonnonvieraista toistaiseksi pahin on ollut hiiri. Veikkaan, että kyseessä oli sama hiiri, joka pyrki kahteen otteeseen samaan makuupussiin kanssani. Mutta hänet on sitten dumpattu siitä pois sitten.

Ulkona nukkuminen voi aiheuttaa hämmennystäkin

Björkiä tuntemattomille ihmisille ulkona nukkuminen saattaa tuntua alkuun erikoiseltakin.

– Yhtenä talvisena pakkasyönä nukuin tuossa keskellä pihaa. Seuraavana aamuna tuli naapurin rouva kysymään, että onko teillä kotona kaikki ihan hyvin, kun nukut täällä pihalla pakkasella. Siinä sai selittää, että tämä on ihan minun tyypillinen tapani, että kotona on kaikki ihan hyvin.

Björk pohtii, että tämäkin oli kuitenkin hieno osoitus siitä, että toisista ihmisistä välitetään.

Björkin mukaan hänen tapansa on kuitenkin nykyään ystävien ja naapurienkin tiedossa.

– He tietävät, että Suvi nukkuu pihalla aina.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja