Retkeilijän uusi trendivaruste on riippumatto: Uni maistuu kuin kehdossa, mutta virittely vaatii malttia – "Ihmiset kaipaavat mukavuutta"

Riippumatossa uni maistuu, mutta rakentaminen vaatii hiukan kärsivällisyyttä 1:40

Retkeily on jonkin aikaa ollut kasvava trendi. Aiemmin keskivertovaeltaja oli keski-ikäinen mies, nyt poluilla kulkee selvästi kirjavampaa joukkoa.

– Varsinkin nuoret ja naiset ovat viime aikoina löytäneet retkeilyn, kertoo myymälänhoitaja Markus Weckman Partioaitasta.

Nykyaikaiset retkeilijät arvostavat eniten luonnossa oleilua, ja sen voi tehdä päiväretkellä lähimetsässä. Maastossa yöpymisen kynnys on monelle vielä korkea. Päiväretkeilyn tuodessa rutiinia, kasvaa mielenkiinto yöpymistä kohtaan. Suurin este on mukavuudenhalu.

– Ihmiset välttävät kylmää ja kastumista ja kaipaavat mukavuutta, sanoo Weckman.

Nykyaikaisilla varusteilla on täysin mahdollista pysyä retkellä lämpimänä ja kuivana.

– Eikä kastuminenkaan haittaa, hyvät varusteet kuivuvat nopeasti päälle, sanoo Weckman.

Weckmanin arvion mukaan ihmiset eivät pelkää metsässä.

– Voihan sitä makuupussissa maatessaan hieman ihmetellä, mikä siellä ulvoo, mutta suurin este on kuitenkin se mukavuudenhalu.

Maastossa uni maistuu

Luonnossa on perinteisesti yövytty enimmäkseen teltoissa ja laavuissa. Viime vuosina näiden rinnalle ovat nousseet riippumatot. Toki se on iki vanha yöpymisväline, mutta retkeilykäytössä uudehko.

– Se on helppo pakata ja kevyt kantaa, perustelee Weckman riippumaton käyttöä.

Teltta on kuitenkin nopeampi pystyttää, riippumatto vaatii käyttäjältään hieman enemmän viitseliäisyyttä ja solmutaitoja.

– Virittelyä nimenomaan on enemmän. Teltan saa pystyyn kolmessa minuutissa, riippumattoon menee helposti 15 minuuttia, kuvailee Weckman.

Riippumatto on yöpyjän kevein varuste 1:55

Riippumatto on mukava

Riippumatossa pääsee irti maasta, mikä voi märässä metsässä olla hyvinkin mukavaa. Toinen miellyttävä asia on kehtomainen heijaus, ainakin jos hieman tuulee.

Riippumatossa nukkumista on hyvä harjoitella, sillä parhaat unet saavuttaa nukkuessaan hieman vinottain eikä oikeaa linjaa välttämättä löydy heti. Täsmälleen maton suuntaisesti nukkuminen tahtoo käydä selän päälle.

Pelkkä riippumatto riittää pitkälle, mutta täydellisen mukavuuden varmistamiseen tarvitaan myös hyttysverkko ja tarppi - siis pala pressua katoksi. Lisäksi tarvitaan ohutta köyttä tai tarkoitukseen kehitellyt hihnat, jotka ainakin nimensä perusteella ovat luontoystävällisempiä: tree friendly straps.

Näiden kaikkien huolellinen kiinnittäminen vaatii mainittuja solmutaitoja sekä kärsivällisyyttä. Tarvittavia solmuja on kolme, niiden tekeminen neuvotaan oheisella videolla.

Retkeilijöiden joukossa on sekä maassamakaajia että puussaroikkujia. Jokainen retkeilijä löytää omat parhaat unensa kokeilemalla eri vaihtoehtoja. Eikä kaikki varusteita tarvitse ostaa, vaan niitä voi vuokrata tai lainata kaverilta.

  

Lue myös:

    Uusimmat